Előrebocsátom, hogy én magam is túl vagyok jó néhány albérleten. Hogy kinek mit jelent az ideális lakás? Ez aztán tényleg nagyon szubjektív kérdés... De abban talán mindannyian egyetértünk, hogy milyen az ideális lakótárs. Olyan, aki hétvégén a pasijánál lakik, szigorú diétán van, ezért kifejezetten örül neki, ha te eszed meg a nagymamája főztjét, tisztaságmániás... és a lakberendezés a hobbija. Abban az esetben, ha még nem hozott össze vele a sors, íme néhány jó tanács, hogyan tedd minimális ráfordítással barátságosabbá és élhetővé a közös- és a személyes tereket.

1. Keressétek az „ingyen elvihető" darabokat!

Írd be ezt a két szót a Jófogás.hu vagy a Vatera.hu oldal keresőjébe! A találatok között rengeteg helyes kiscica és kiskutya nézd majd rád szomorú szemekkel, de nem csak tőlük szeretnének megszabadulni a hirdetők. Találsz ott ágyat, szekrényt, polcot, könyveket, dísztárgyakat... stb. Ne felejtsd el, hogy a szállítást neked kell majd intézned, ezért fontos szempont, hogy az ország melyik pontjáról érkezik a felajánlás. (Fotó: Pár nappal ezelőtti keresés eredménye a fönt említett két oldalon)

A raklapokból például remek bútordarabokat lehet fabrikálni

2. Ne hagyjátok ki a lomtalanítást!

Ha szezonja van, nem érdemes kihagyni! Mert a vadászat izgalmas, és igazi kincsekkel térhetsz haza. Ne hagyj hátra semmit, amin azonnal megakad a szemed! Engedd szabadjára a fantáziádat: kevés munkával egy régi ajtó vagy  ablak, egy bizarr festmény, sőt, valami rettentő giccses szobor is lehet a lakás fókuszpontja. Érdemes már a lomtalanítás meghirdetett dátuma előtti délután helyszínelni és lecsapni a jobb darabokra. Az éves lomtalanítások időpontját Budapesten a Fővárosi Közterület fenntartó honlapján találod meg, az ország többi pontján városod önkormányzatának honlapján. Mutatok néhány példát régi ajtók újrahasznosítására:

3. Kössetek kompromisszumot!

A közös életterekben – konyha, fürdő, nappali – kénytelenek lesztek  összehangolni a stílusokat. Szükségetek lesz néhány közös darabra. Ezeknek az az előnye, hogy mindenki egyformán vigyáz (vagy nem vigyáz) majd rájuk. Próbáljatok bohém, színes tárgyakat beszerezni, ezek mindig jókedvet sugároznak majd. És bátran válogassatok össze egymáshoz látszólag nem passzoló darabokat. Felesleges például étkészletben gondolkodni, a tányérok úgyis könnyen törnek és hamar hiányos lesz majd a készlet. Gyűjtögessetek inkább bolhapiacokon poharakat, székeket, apró kiegészítőket, kisbútorokat, edényeket!

4. Ne dobjátok ki azonnal, hátha felújítható!

A lazúrfesték például csodákra képes. Nem baj, ha néhol kopott vagy repedezett a bútor, egy kis csiszolással, festéssel, antikolással a csúf, megunt vagy idejétmúlt bútordarabból trendi éjjeliszekrényt, szekretert vagy képet varázsolhatsz.

5. Fess, rajzolj, ragassz! 

A legtöbb bérleményben fehérek a falak. Ha a főbérlő nem bánja, akkor egy fekete alkoholos filccel bármit rajzolhatsz a falra. Abban az esetben, ha úgy érzed, te inkább másban vagy tehetséges, nem pont ebben, akkor használj sablont vagy falmatricát. (Utóbbinak lehet, hogy a főbérlőd is jobban fog örülni...)

6. Fotók minden mennyiségben

A világ, és benne a fotók is, digitalizálódtak. Alig-alig nyomtatunk már papírra képeket. Pedig milyen jól mutatnak a fotók az üres falfelületen! Ha belekezdtek egy közös fotókollázsba, valódi kuriózum lesz, amit akár folyamatosan bővíthettek. Íme, néhány ötlet:

7. A te szobád: a te szentélyed! De a kevesebb ott is több 

Egy albérlet közös tereiben kénytelenek lesztek kompromisszumokat kötni. De a te szobád csak a tied: ott igazán ragyoghat a stílusod! Azt javaslom, korlátozd a bútorok számát a legszükségesebbekre, hogy a saját tered szellős és kényelmes maradjon – tényleg egy igazi szentély. A kiegészítők terén viszont kényeztesd magad, válassz finom, puha, minőségi ágyneműket, textileket. És dekorálj kedvedre!

 

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Fotók forrása: www.vintagechic.hu, www.pinterest.comwww.amara.comhttp://stylecaster.com