Időutazás a kollektív emlékezet szárnyain a 20. századba – A Fortepan kötete minden nosztalgiarajongó polcán kötelező darab

Van egy megmagyarázhatatlan vonzalmam az analóg fotók iránt. Imádok régi, letűnt korok elkapott pillanataiban gyönyörködni, legyen szó sajtófotókról, a saját családi archívumunkról, vagy akár teljesen ismeretlenek éltébe bepillantást engedő felvételekről. A nosztalgia íze mindig édes – vagy legfeljebb keserédes –, így aki hozzám hasonlóan szereti az időutazást, annak kitűnő ajándék a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból című album.

„A Fortepan a huszadik század kollektív emlékezetének lenyomata […] Itt és most, ebben a könyvben háttér-információk nélkül, magától tárul fel a huszadik század.”

– olvasható Barakonyi Szabolcs szerkesztői bevezetőjében, aki Magyarország legjelentősebb privátfotó archívumából válogatta ki a 333 legizgalmasabb képet ebbe a monumentális kötetbe. Micsoda munka! Ami szerencsére értő kezekbe került, Barakonyi szakértelmében és „szemében” – aki a régi Indexen és később a Telexen évekig szerkesztette a Fortepan megjelenéseit – méltán bízhatunk, az általa megalkotott válogatás egyszerűen magával ragadó. 

A kötetet INNEN tudod megrendelni. 

Tudod, hol történt az első magyar bankrablás? – Budapest titkai tárulnak fel a Hosszúlépés a körúton túl című kötetből

A tematikus várostörténeti séták szó szerint virágkorukat élik, ami nem is csoda: hihetetlenül izgalmas megismerni a lakóhelyünk egy másik arcát, azokat az embereket, akik korábban ugyanazokat a macskaköveket koptatták, amelyeket most a mi lábnyomunk alakít.

Fővárosunk történelme pedig sokkal több izgalmat rejt, mint ami a mindenki által ismert turistalátványosságokból felsejlik. 

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, a tematikus városi séták műfajteremtőiként töviről-hegyire ismerik Budapestet, náluk jobb kalauzunk nem is lehetne ehhez az időutazáshoz. Ebben az igényesen összeállított, hihetetlenül színes és lebilincselő kötetben a főváros újabb négy városrészén vezetnek körbe minket: megismerhetünk újpesti történeteket, kiderül, hogy milyenek voltak a boldog békeidők Józsefvárosban, hogyan zajlott az utolsó csendes éj Budán és izgalmasan kirajzolódik a kapitalizmus tündöklése és nyomorúsága is Dél-Pesten. Öveket becsatolni, hihetetlen utazás lesz!  

A kötetet INNEN tudod megrendelni. 

Az igazi Beatles története még téged is meglepne – A The Beatles: Get Back nem csak rajongóknak kötelező olvasmány

Minden idők legismertebb brit zenekarának története bővelkedik a legendákban és a tragikus fordulatokban: állítólagos rivalizálás-széthúzás, szerelmi drámák és gyilkosság.

A Gyűrűk Urát is jegyző világhírű filmrendező, Peter Jackson pedig nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy megmutassa, a híresztelésekkel szemben milyen dinamikák uralkodtak valójában a világ legismertebb zenekarának tagjai között.

A The Beatles: Get Back című filmsorozat eddig soha nem látott felvételeket és hanganyagokat is bemutat arról, hogyan zajlottak a Beatles 1969 januári stúdiófelvételei – annak idején ugyanis a banda tagjainak minden szavát egy hónapon keresztül kamerák és mikrofonok rögzítették.  

 

Ennek a sorozatnak az írott, fotókkal gazdagon illusztrált formája ez a kötet, amely az eredeti hanganyagok leiratából készült és az 55 órányi videófelvételből kivágott képek díszítik. Ez az első alkalom, hogy a Beatles valódi történetét első kézből hallhatod, így nemcsak rajongóknak kötelező olvasmány az album, hanem azoknak is, akiket érdekel a kor popkultúrája. 

A kötetet INNEN rendelheted meg. 

Gyönyörködj a világhírű magyar természetfotós képeiben – Máté Bence albuma remek ajándék szinte minden korosztálynak

Máté Bence A kiállítás című albumáról első látásra tudjuk, hogy nem egy hétköznapi könyvről van szó: a mérete és a formája is kiemeli a hasonló természetfotós könyvek közül – de nemcsak ezek a paraméterek, hanem a tartalma is! Amellett, hogy Bence díjnyertes, népszerű és kevésbé közismert természetfotóit csodálhatjuk benne szuper minőségű papírra nyomtatva, kicsit a természetfotózás kulisszái mögé is bepillantást nyerhetünk. Egy-egy fotó története (angol és magyar nyelven, szóval külföldi barátoknak és családtagoknak is hasznos ajándék) megmutatja, hogy mennyi munka és ötlet, és persze kevésbé sikerült fotó van minden elkapott pillanat mögött.

A kötetet Tóth Flóra ajánlja és INNEN tudod megrendelni. 

Ismerd meg világsztárok backstage-titkait – A zenerajongók imádni fogják a tízéves Budapest Park történetét bemutató kötetet

A kortárs magyar könnyűzene rajongóinak igazi kuriózum lesz Sajó Dávid Backstage című képeskönyve az idén tízéves Budapest Parkról.

Minden benne van, amit érdemes tudni a város mára ikonikussá vált szórakozóhelyéről: a kalandos és nehézkes megalapításától kezdve a világsztárok backstage-titkaiig kalauzol minket a kötet… és még tovább.

Olvasás közben ugyanis folyamatosan eszünkbe jutnak a parkos koncertélményeink is, amikre mindig jó érzés visszagondolni. Mindez pedig gyönyörű és hangulatos képekkel van tálalva, ami igazán ünnepivé teszi a Park tizedik születésnapjára megjelent könyvet. 

 

És még egy kis játék is belefér: a koncerteken készült képeken izgalmas bogarászni a közönség sorai között, hátha megtaláljuk magunkat a tömegben. „Szerintem egy magyar zenekar menőségmércéjének csúcsa, ha egy telt házas Park-koncertet csinál. A Park-hangulat kultikus, egyedi és utánozhatatlan” – mondja a könyvben Jordán Adél színésznő, a Budapest Park szinkronhangja, és ennél jobban nem is lehet megfogalmazni, mit jelent a magyar könnyűzenének és a közönségnek ez a szórakozóhely. Egy olyan hely, ahol elfelejthetik a gondjaikat és igazán felhőtlenül szórakozhatnak a szabad ég alatt a fővárosban. Aki már volt parkos koncerten, tudja, milyen felszabadító érzés ott bulizni, ez a hangulat pedig tökéletesen visszaköszön ebben a remek képeskönyvben.

 A kötetet Dián Dóri ajánlja, és INNEN tudod megrendelni.

Filákovity Radojka