Az egész úgy kezdődött, hogy nemrég nyolc (!) tojásból elkészítettem az idei tojáslikőrömet, amihez, ugyebár, csak a sárgájára volt szükség, így hát ott árválkodott utána a konyhában egy fél kübli tojásfehérje. Sokat gondolkodtam rajta, mit is kezdjek vele, mert nem akartam kidobni, de több pénzt sem akartam költeni az újrafelhasználásra. Így végül azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a konyhai maradékok teljes körű felhasználásával készítek valami új dolgot, ami aztán olyan jól sikerült, hogy az egész délután újrahasznosítással telt.

Budapesti retró karácsonyi giccsből sikkes párizsi desszert

Végül beugrott egy igazi retró ínyencség, ami tökéletes erre a kihívásra: a habcsók. Egyszer már nekifogtam, de akkor csúnyán kudarcot vallottam: összeestek a habcsókjaim. Elsősorban a gyomrom vezérelt, mert végre ki akartam próbálni, hogyan kell gigantikus márványozott habcsókokat, divatosabb nevén „meringue”-eket készíteni, ami kívül roppanós, belül pedig puha. (Szpojler: végül azt is megtudtam, hogyan kell pici macaron-jellegű lekváros habcsókfalatkákat sütni). 

Annyira jól sikerült a fenntarthatósági kihívásom, amit a konyhai maradékok újrafelhasználására indítottam, hogy a habcsókot nemcsak habzsoltuk, hanem karácsonyfadísznek is félretettünk belőle, sőt, végre a konyhában árválkodó narancsnak is megtaláltuk a helyét az irodában, és a fiókban unatkozó fűszereink is boldogok végre. 

Elárulom: mindből karácsonyfadísz készült.

Olyan flow-ba kerültünk ugyanis, hogy aznap délután kábé minden irodai tárgyban megláttuk a lehetőséget, hogy milyen jó kis karácsonyfadísz készülhetne belőle. Így kerültek végül polaroid képek is a karácsonyfánkra, amihez ráadásul a fölöslegessé vált irodaszereinket is felhasználtuk.

Puha álomszerű habcsók receptje

Hozzávalók:

A habcsókhoz két dolog kell: tojásfehérje és cukor.

Én összesen nyolc darab tojásfehérjét használtam és 250 gramm porcukrot, ami elegendő lenne például egy Pavlova torta elkészítéséhez is.  

Első lépésként zsírtalanítsd az elektromos habverődet egy gerezd citrommal vagy ecettel, mert hiába mosod el a gépet tisztítószerrel, az nem visz le minden zsírt róla. Én inkább a citromnál maradtam, mert az még ad egy finom plusz ízt a habcsókoknak.

Kezdd el adagolni a porcukrot a tojásfehérjéhez, miközben verd keményre a habot! Úgy értem, annyira keményre, hogy ha fejjel lefelé fordítod a tálat, akkor sem fordul ki belőle.

A habcsók titka

Fontos, hogy ezzel párhuzamosan ne főzz a konyhában mást, és semmi olyat ne csinálj, ami által a tojásfehérje nedvességet kaphat.

Ha vaskalapos lennék, azt mondanám, az ajtót se nyitogasd, és ne ekkor szellőztess, mert ezektől is összeeshetnek a habcsókok.

A karácsonyfadíszek készítéséhez szerintem több cukor kell, mint a sima habcsókhoz, így akár két részre is választhatod az adagot, és amit a karácsonyfádra szánsz, azon még dolgozz egy picit.

Ha készen vagy, jöhet a formázás! Tölts meg fehér habbal egy műanyag uzsonnás zacskót, vágj a csücskénél egy nagyobb rést, és írj vele karikákat, szíveket vagy olyan formákat a sütőlapra, amiket szeretnél. Ha klasszikus, barázdált retró habcsókokra vágysz, ahhoz be kell szerezned egy habzsákot csillagnyomó csővéggel – de ne aggódj, ilyet bármelyik lakberendező szaküzlet konyhai részlegén találhatsz potom áron. Ugyanazzal tudsz rózsákat is formázni, ahogy én is – ezzel készültek a lekváros, macaronra hasonlító pici teasütemények.

Gigantikus habcsóklabdák

A hatalmas habcsóklabdákhoz nem kell semmilyen eszköz, csak egy kanál vagy egy spatula. (Talán inkább spatula, ha van otthon.) Kanalazz jó nagy adagokat a tálból, és építs labdákat belőle a sütőpapírra. Ha szeretnéd, hogy márványozott színük legyen, akkor olvassz hozzá hat kocka csokoládét, forgasd meg benne a hablabdákat, és utána tedd őket a sütőpapírra. Nem szabad kevergetni, és nem szabad túlízesíteni sem, mert mindkettőtől összeeshetnek. Csoki helyett viszont használhatsz ételszínezőt, vagy élénk színű lekvárt is. Ebben az esetben csak arra ügyelj, hogy ha túl sokat teszel hozzá, vagy túl darabos a lekvár, akkor összeeshetnek a habcsókjaid. Úgyhogy csak óvatosan!

Ha kész vagy a formázással, akkor mehet az adag az előmelegített sütőbe!

Légkeveréses módban 100 fokon 60-90 percig szárítsd, majd egy fakanállal támaszd ki a sütő ajtaját, és hagyd estig kiszáradni – másnap reggelre tökéletesek lesznek.

Karácsonyfadísz narancsból

A narancsot szeleteld fel úgy, hogy viszonylag egyenlő vastagságú karikákat kapj, ugyanis a vékonyabbak meg is éghetnek a sütőben. A narancsszeleteket helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és légkeveréses módban szárítsd két órán át 150 fokon. Félidőben azért nézz rájuk, nehogy a kisebb darabok megégjenek!

Egy picit odakaptak, de élőben nem olyan vészes a végeredmény, mint a fotón
Egy picit odakaptak, de élőben nem olyan vészes a végeredmény, mint a fotón

Ha viszont nem szeretnél sütőt használni a felesleges energiapazarlás miatt, akkor kiteheted a narancsszeleteket a meleg radiátorra is, és pár nap megszáradnak. Ezután kedvedre díszítheted őket, Anna például lefújta arany színű festékekkel mindet.

Karácsonyfadísz fűszerekből

Ha sikerült a habcsók, és úgy érzed, most már megbirkóznál valami nehezebbel is, akkor fűzz cérnát egy tűbe, és készítsd elő a karácsonyi fűszereidet. Klasszikus, de mára elfeledett karácsonyi dekorációk az illatfüzérek, amikből árad a karácsony illata. Ennek elkészítéséhez igazából csak végtelen sok türelem kell. 

Fogj egy fahéjrudat és húzd át rajta a cérnát úgy, hogy ne törjön ketté. Ha ez sikerült, akkor ismételd meg csillagánizzsal, majd szárított naranccsal még kétszer. Ha kész vagy, fotózd le és küldd el nekünk!

Fotó: Getty Images

Szőcs Lilla

Képek: Kerepeczki Anna/WMN