1. Mit vegyek a szélsőséges feminista barátnőmnek, akinek mindene megvan?

Stephen King és fia, Owen King közös regényükben, a Csipkerózsikákban azzal a gondolattal játszanak el, hogy mi történne, ha a nők eltűnnének a férfiak világából? A vaskos könyv láttán megnyugodhat mindenki, elég sok a bonyodalom. Az utópisztikus történet szerint a nőket beburkolja egy selyemgubó, és mély álomba szenderednek. (Alvás, ah...) Közben egy másik – a miénknél jobb világba jutnak, ahol teljes harmónia uralkodik.

Ellenben, ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébresztik (vagy bármi módon megsérül a gubójuk), akkor állati vadak és erőszakosak lesznek. Egy baj van a könyvvel, karácsonykor lehet, hogy el sem fogod tudni rángatni mellőle. 

2. Mit vegyek, ha szeretne főzni (de még nem igazán tud), és mindene megvan?

Erre a választ onnan tudom, mert én magam is pont ebbe a kategóriába tartozom. Bevallom, nem volt elég számomra egy szakácskönyv, akkor tudtam csak igazán felszabadulni a konyhában, amikor megtanították nekem Szentesiék a fűszerek megfelelő használatát. Úgyhogy a fenti kérdésre a válaszom: fűszereket! Főzni imádó társaságként egyöntetűen mondhatjuk, hogy egy lelkes amatőr konyhafőnököt a fűszerek fel fognak villanyozni.

A top három izgalmas fűszer, ami szerintem mindig legyen a konyhában: rozmaring, menta, és koriander: Ezek képezik az alapját a mentás borsópürének, a korianderes avokádókrémnek, a rozmaringos húsoknak vagy a mentás limonádénak, a korianderes, forró indiai lencsének és a rozmaringos burgonyának. (Utóbbi például igazi aduász: bármelyik házi sült krumplis snacket, unalmas húsételt, szendvicset feldobja.) Képszerkesztőnk, Anna tanácsa utolsó pillanatra: végy egyszerű, de szép üvegcséket, és tegyél beléjük fűszereket. 

Ünnepi ízek mellé tökéletes választás a csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és kurkuma, ez utóbbi például egy jó kis immunerősítő gyömbéres teához bármikor jó, vagy egy tüzes indiai főételhez. Míg a többi például forralt borhoz és süteményekhez..

+Tipp: olvasd el ünnepi szakácskönyv ajánlónkat, amiben megfőztük és leteszteltük a kedvence receptjeinket. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Courtney Spiegl (@courtney_made) által megosztott bejegyzés

3. Mit vegyek, ha szeret kitűnni a tömegből, de mindene megvan?

Van egy jó hírem, december 23-án a vasárnapi művészpiac nyitva áll mindazok előtt, akik az utolsó pillanatban vásárolják meg az ajándékaikat. Honnan tudom ezt? Mióta az eszemet tudom, ide járok. Próbáltam leszokni róla, próbáltam előbb vásárolni, de egyszerűen nem jött össze soha.

Úgyhogy nekem a tuti bevált trükköm utolsó pillanatra, a WAMP. Vettem már itt mesepaplant unokaöcsinek, színváltós harisnyát barátnőnek és Vanda Ferencz ékszert… magamnak.

Egyedi lakberendezési tárgyaktól kezdve klassz illusztrációkon át a növényekig és a környezet barát tárgyakig minden-minden van itt, mi szem-szájnak ingere! Szóval, ha van egy rokonod, vagy több rokonod, sőt... egy egész családod, akik szeretnek kitűnni a tömegből, akkor itt biztosan találsz ajándékot!

4. Mit vegyek, ha mindene megvan, és nem szeretne tárgyi ajándékot?

Semmit. Inkább támogasd Jocó bá'-t (történelemtanár, író, állandó külsős szerzőnk), hogy osztályával idén eljuthassanak a tengerhez! A népszerű történelemtanár elindított egy közösség finanszírozású kampányt, amiben minden adakozó kedvű ember segítségét kéri. A tanár célja, hogy elvihesse az osztályát a tengerhez, ugyanis sokan a tanítványai közül nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy megengedhessenek maguknak egy ilyen kirándulást. Jocó bá’ úgy döntött, hogy ha törik, ha szakad megugorja ezt az akadályt. Az úti cél az osztállyal, Horvátország, Krk szigete, ehhez viszont a te segítségedet is kéri. Ha nem szeretnétek idén ajándékozni, sokkal inkább adományozni, akkor itt tudjátok például őket támogatni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Balatoni József (@joco_bacsi_vilaga) által megosztott bejegyzés

5. Mit vegyek annak, aki szereti a videojátékokat, de mindene megvan?

Ajándékozz skineket, vagy vedd meg a Red Dead Redemption 2 -t.

A skin, lényegében azt jelenti, hogy egy játékon belül új eszközöket vásárolhatsz, például megváltoztathatod a karaktered külsejét, ezzel a karaktered, illetve annak tárgyai értéke is nő. Talán abszurd módon hangzik, hogy virtuális ajándékot adj a kölyöknek, de hidd el, rendkívül fontos a virtuális karakterek fejlődése az életükben. Jelenlegi iparági jelentések szerint a felhasználók többet költenek skinekre, mint játékokra. Sőt, sokszor jobban értékelik, ha változtathatnak egy figurán, mintha bebarangolhatnak egy pályát. 

Ha viszont szeretnél mégis egy igazán jó játékot venni neki (amit, akár te is élvezhetsz), akkor azt javaslom, hogy az a Red Dead Redemption 2. legyen. Minden idők legjobb játéka szerintem, cirka hét éven át fejlesztették, hogy páratlan, valósághű látványvilágot érjenek el. A játék 1899-be, a vadnyugati banditák korába repít vissza, ahol a főhősnek Arthurnak különböző küldetéseket kell teljesítenie. A játékon keresztül ismerheted meg a mitikus vadnyugati vagányok életét. Nem kell feltétlenül küldetéseket végigvinned, bebarangolhatod lóháton a vidéket, vadászhatsz, kirándulhatsz, táborozhatsz – megismerheted a korabeli zsiványok mindennapjait. Más játékokkal ellentétben, amiatt szeretem nagyon, egy stresszes hétköznap végén totál kikapcsol, lenyugtat, szellemileg felfrissít, mint kábé egy másfél órás edzés.

6. Mit vegyek annak a kamasznak, aki tele van problémákkal, és állítólag mindene megvan?

Szerencsére van itt az irodában fantasy nagykövetünk, aki tudja mi a kúl. Anna ajánlása a Life is strange nevű videojáték! Elgondolkodtató epizodikus játék, némi fantasy-elemmel megfűszerezve.

Egy egyszerű iskolás lány, Max életébe nyerhetünk betekintést, aki mindennapi problémákkal küzd. Mi a különleges benne? Egy nap ráébred, hogy tud valamit, ami segíthet a barátain és az egész városon.

Az ő történetét visszük végig, tele izgalommal és kalanddal, valamint mi magunk is hatást gyakorolhatunk az eseményekre a döntéseinkkel. Többféle befejezést képzeltek el a készítők, így érdekesebbé és személyessé teszik a történetet. Számomra nagy meglepetés volt ez a játék, teljesen magába szívott, és még napokig a fejemben volt, mennyire befolyásolják akár mások életét is a döntéseim, és hogy mindennek következménye van.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

life is strange (@pc_gamer_girl14) által megosztott bejegyzés

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Kira auf der Heide