Először azt gondoltam, hogy majd tényleg valami vicceset fogok írni, aztán meg az jutott eszembe, hogy inkább komolyan veszem ezt a feladatot. Úgyis pont eleget vicceltem már Brad Pitt-tel meg Jason Momoával, ideje, hogy felnőtt, mindjárt harmincnégy éves nőként szembenézzek a mostanáig kimondatlan vágyaimmal.

Bonyodalmas életem során azt tanultam meg, hogy az embernek igenis tudnia kell megfogalmazni a vágyait. Tudnom kell, hogy pontosan mit akarok az életemmel kezdeni, mert ha még magammal sem tisztázom, hogy milyen emberrel tudnék leélni egy életet, akkor lehet, hogy a Jóisten vagy Cupido, vagy mittudoménki nem is küldi el nekem a megfelelő társat.

Persze nem az oviban vagyunk, nem azt kell megfogalmazni, hogy szőke, hosszú hajú legyen, és magas, izmos, kék szemű, hanem a saját vágyaimon keresztül kell kivetíteni egy tartalommal teli alakot egy képzeletbeli projektorra.

Úgyhogy most lehunyom a szemem, és elképzelem az igazit, és vagyok olyan aranyos, hogy még ország-világ elé is tárom (vigyázat, egyénre szabott lista):

1.

Beszélgess velem. És hallgass!

A legfontosabb dolog számomra, hogy szellemileg egy síkon mozogjunk. Ez fontosabb, mint az egymás között lévő kémiai folyamatok, bár szerintem a kettő erősen kölcsönhatásban van egymással. Volt már velem olyan, hogy valakinek az agyát kívántam meg, és nem a helyes arcát (meglepően sokszor). Na, jó, mondjuk, olyan is volt, akinek a szépségét kívántam meg, de a belbecse letörte a libidóm…

Nem tudom elképzelni, hogy olyan társam legyen, akivel nem tudok órákon keresztül beszélgetni, aki nem ért, vagy félreért, aki nem élvezi, és nem figyel arra, amit mondok. De ez vice versa érvényes: az is fontos, hogy engem érdekeljen amiről, ahogyan és ameddig beszél.

2.

A humor a legdurvább afrodiziákum

Nincs erősebb szexepil egy jó humorú, intelligens férfinál. Aki képes megnevettetni, aki olyan éles, szarkasztikus humorral rendelkezik, amitől leolvad az agyam, annak nyert ügye van. Imádom, ha oda-vissza pattog a labda, és tudja fogadni, majd visszaadni a nevetést. Ebből az egészből aztán nagy boldogság lesz, és az olyan jó.

3.

Az érzékenységre való képesség

Persze-persze, nagyon menők a macsó csávók, akiknek az arcizma sem rezzen, és úgy lesznek szerelmesek, hogy soha ki nem mutatnák. Azért én mégis csak olyan társat képzelek el magamnak, aki képes-, mer- és szívesen is beszél arról, hogy mit érez. Tehát kellően érzékeny. Az érzékenység egyáltalán nem férfiatlan, sőt, halálosan szexi.

Az ember alkalomadtán tényleg csak arra vágyik, hogy begömbölyödhessen valaki mellé az ágyba, hogy aztán édes dolgokat sugdoshasson a fejébe.

4.

A határozottság gyönyörködtet

Tesze-tosza? Odateszem, ott marad? Döntésképtelen, cselekvésképtelen? Anyu kicsi fia? El balra!

Egy pillanatra sem tudom elképzelni magam olyasvalaki mellett, aki nem határozott önmagával és az életével kapcsolatban. Viszont aki képes döntéseket hozni, nem gondolkodik hosszasan azon, hogy mit cselekedjen (persze, nem esik át a ló túloldalára, és nem is tesz megfontolatlan lépéseket), arra nagyon fel tudok nézni.

Imádom, ha valaki irányít, ha nem nekem kell kitalálnom mindent, ha képes lenyűgözni a döntéseivel.

5.

Szabad legyen!

És tudja, mi a szabadság. Értse ezt a szót. Nem rabot keresek egy jó kis holtomiglan-holtodiglanhoz, hanem egy olyan embert, aki tudja, mit jelent szabadnak lenni. Nem leláncolni akarom, hanem felemelni, és azt szeretném, hogy ő se láncoljon le engem, hanem hagyjon szabadon repülni.

Sosem értettem azokat, akik engedélyt kérnek a társuktól, hogy elmehessenek valahová, hogy csinálhassanak valamit. Miért, talán nem egy autonóm, különálló személy vagyok, aki megteremtette saját magát mindennel együtt? Nem tudom elképzelni, hogy ahogy régen, nyolcadikos koromban apámhoz sunnyogtam, ha nem akaródzott neki elengednie a sulibuliba, úgy kunyeráljak még valaha mástól szabadságot. És fordítva is így van:

nem tetszene az olyan férfi, aki kimenőt kér tőlem.

6.

Szeresse önmagát!

Biztos nevetsz, de ez is fontos. Az az ember, aki önmagát szereti (persze nem extrém módon), az magabiztos és határozott. Az önszeretet rendkívül fontos dolog. Magán kívül pedig szeressen még valamit:

7.

Az életet!

Ez szó szerint kihagyhatatlan.

Nem tudom elképzelni magam olyasvalaki mellett, aki nem ugyanazzal a vehemenciával és temperamentummal imádja, falja, habzsolja az életet, ahogyan én.

Szeressen utazni, enni, énekelni, táncolni, feküdni a napon, szaladni a homokban, úszni a tengerben, és nagy társaságban lenni.

Egyszer egy randevún azt mesélte nekem valaki, hogy neki teljesen mindegy, milyen ételt eszik, csak legyen tápláló, de „amúgy kajakra elvagyok natúr csirkén meg rizsen”. Gondolhatjátok, nem volt több randevúnk.

Az étel szeretete nagyon fontos, mert aki enni szeret, az az életet is szereti

8.

Szeressen engem!

Végül, de nem utolsó sorban. Mert hát… az összes tulajdonság mit sem ér anélkül, ha a férfi, aki mindezekkel rendelkezik, nem engem választ, hanem egy visszahúzódó, csendes, aranyos lányt.

Jó, arra az esetre mindig ott vannak, a szőke, hosszú hajú fiúk, de most a kezemre csapok, mert megfogadtam, hogy ezt itt tényleg nem viccelem el.

Boldog férjjósló napot, kedveseim!

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Spiderstock