A hirtelen beeső vendégek okozta sokkot akkor lehet a legügyesebben kikerülni, ha előre felkészülsz rájuk, például úgy, hogy veszel a boltban pár csomag leveles tésztát. Azzal pedig már sima ügy pillanatok alatt meleg, illatozó, de legfőképp rendkívül finom falatokat összedobni, hadd járjon csak csodádra a fél világ! Íme, öt tipp, mit tudsz csinálni leveles tésztából, ha váratlanul beállít hozzád a siserehad:

1. Szalonnás spirál

Hengergesd ki a leveles tésztát, fektess rá – a mellékelt ábra szerint – szalonnacsíkokat. Szórd meg pár levélke rozmaringgal, így máris szinte salátaszámba megy majd a fogás, az pedig, ugye, kifejezetten fogyaszt, ezt mindenki tudja. A szalonnacsíkok mentén vágd fel a tésztát, az így készült szalagokat pödört meg, majd fektesd le egy sütőpapíros tepsibe. (Nagy a kísértés ilyenkor a spórolósabb háziasszonyok számára, hogy azt a sütőpapírt használják fel, amire a tészta gyárilag fel volt tekerve. Ne tedd! Tapasztalatból mondom, hogy ezek a legritkább esetben jó minőségűek. Hacsak nem akarsz istenkáromolva tésztacafatokat felkapirgálni rusnyán megbarnult, lelketlen papírokról, szerintem inkább használd a jól bevált, megbízható sütőpapírodat.)  A tekercseket kend le felvert tojással, majd dugd be az előmelegített sütőbe. 200 fokon tíz perc alatt gyönyörűre pirulnak a spiráljaid, miközben a lakást isteni sült illat lengi be.

2. Pizzás tekercsek

Hengergesd ki a leveles tésztát, és kend le sűrített paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és oregánó keverékével, majd ahogy a mellékelt ábra is mutatja, tegyél le rá sonka, majd arra sajt csíkokat. De ha a hűtődben akad olajbogyó, kolbász, szalonna, csirkemell, lila hagyma, párolt gomba vagy bármi, amit amúgy szívesen szoktál a pizzán látni, szórd rá bátran! Csíkozd, majd óvatosan tekerd fel és nyomkodd bele egy-egy papír muffinkapszliba, végül az egész hóbelevancot a muffinsütő tepsibe. 200 fokon 20-25 perc alatt kész is, csak győzd kivárni, hogy kihűljön egy kicsit, mielőtt mindent befaltok.

3. Pestós falatok

Hengergesd ki a leveles tésztát, kend le piros vagy zöld pesztó szósszal. (Ezt házilag is seperc alatt összedobhatod, de ha nem szeretnél ilyesmivel most vacakolni, én megértem: ez esetben vegyél boltit, a Lidl-ben szerintem elég klasszat lehet kapni, ráadásul igen jó ár-érték arányban.) Szórd meg vastagon reszelt sajttal, kicsit nyomkodd is rá a tenyereddel, majd vágd négyzetekre, azt elfelezve meg háromszögekre. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt mesésre sül.

4. Pálmalevél

Szórj egy gyúródeszkára, vagy tálcára gazdagon barnacukrot. Hengergesd ki a leveles tésztát, és alaposan nyomd rá a cukros felületre, majd a tetejét is szórd meg cukorral. A két hosszanti végét hajtsd be középre (mintha papírrepülőt hajtogatnál), majd még egyszer végezz el egy ilyen hajtást. Vágd a cukros tömböt fél centi vastag szeletkékre. Én az egyik végüket kicsit össze is csippentettem, hogy szív alakot kapjak, valamiért irtó romantikus hangulatban lehettem aznap, úgy tűnik. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megpirulnak, félidőben fordítsd hasra őket, hogy mindenütt szépen, egyenletesen süljenek.

5. Barikád

Persze, igazad van, semmi sem kötelező, a kívülről rád erőltetett foglalkozások meg pláne nem, főleg, hogy téli szünet van. Ha nincs kedved épp vendégeket fogadni, de azok már ott toporognak az ajtódban és nyomják a csengőt, mint a süket postás, fogj jó pár guriga leveles tésztát, és barikádozd el magad, amíg fel nem szívódnak... vagy ki nem tavaszodik végre.

Végezetül ne feledd, akármelyik oldalán is állsz a vendéglátásnak: a látogatóknak kétszer örül az ember, egyszer, amikor jönnek, és egyszer, amikor...

...a viszontlátásra!

 

Fiala Borcsa

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/MANICO

A további képek a szerző tulajdonában vannak