A hüvelyszűkületről, más néven vaginizmusról korábban csak városi legendákat hallottam, olyanokat, amelyekben a nő hüvelye stressz hatására görcsösen, rettenetes erővel összehúzódott szex közben, lényegében „fogságba ejtve” a hímvesszőt. Az ilyen történeteket könnyezve röhögős emojik kíséretében szokták megosztani, pedig nehéz elképzelni, hogy – ha valóban megtörténik – bármelyik fél humorosnak találná a helyzetet. A leírás azonban nyomokban tartalmaz a valósággal kompatibilis elemeket is – például azt, hogy a hüvelyszűkületnek valóban van köze a stresszhez, vagy hogy ez az állapot egyáltalán nem csak változókorban fordulhat elő, és nem feltétlenül a hüvelyszárazsággal összefüggésben.

A vaginizmus konkrét típusai az alábbiak lehetnek:

  • Szituatív, vagyis helyzethez kötődő – ilyenkor a görcsösség jellemzően reflexszerűen jelentkezik, amikor a behatolásra sor kerülne (nem feltétlenül szexuális aktus során, hanem akár nőgyógyászati vizsgálatkor vagy tampon felhelyezésekor). 

  • Permanensnek hívják a huzamosabb ideig tapasztalható, szituációtól független hüvelyszűkületet. Elsődleges, ha izoláltan jelentkezik, és nincs összefüggésben más testi panaszokkal (például hüvelyszárazsággal, nemi szervi sérüléssel). Másodlagos pedig akkor, ha valamilyen betegséghez, fájdalomhoz kapcsolódóan alakul ki.

A klimaxhoz kapcsolódó vaginális problémák

A vaginizmus egészségügyi hátteréről Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász-urogynekológust kérdeztem, aki elmondta:

„A jelenleg érvényben lévő, a korábbinál jóval modernebb szemléletű definíció szerint a vaginizmusban a nő szándéka mellett sem képes semmilyen tárgyat a hüvelyébe helyezni. Ebbe természetesen beletartozik az is, hogy szexuális együttlétkor nem lehetséges a behatolás, aminek alapja a medencefenéki izmok görcsén kívül lehet fájdalom, de a fájdalomtól való félelem is. 

Ezeknél a pácienseknél sokszor már nagyon nehéz felderíteni, hogy mi volt a diszfunkció alapja, ugyanis lehetett például egy sorvadt hám miatti, szexuális együttlétkor szerzett hámsérülés és ezt követő fájdalom, vagy akár gyulladás is, ennek következtében pedig állandósuló izomgörcs, ami miatt a továbbiakban nem történhet behatolás – így a páciens ördögi körbe került. De lehet maga az izomgörcs a primer defektus, amiből a vaginizmus kialakul.”

Dr. Oláh Orsolya

Sőregi Zsuzsanna a változókorba érve találkozott ezzel a problémával. Számára a klimax az átlagnál is megterhelőbb volt. „Negyvenhat éves koromban kezdődött, és rendkívül rövid idő alatt minden lehetséges tünetet produkáltam, ami csak a nagykönyvben meg van írva: kezdődött a szabálytalan menstruációval – előfordult, hogy nagyon gyakran megjött, vagy éppen kimaradt teljesen, illetve volt olyan is, hogy két hétig véreztem egyhuzamban –, aztán jöttek a hőhullámok, az alvászavar, az ízületi fájdalmak, a hajhullás, sőt, még a szemöldököm, szempillám is ritkulni kezdett. 

Már ez is szörnyű volt, mert előfordult, hogy munka közben le kellett feküdnöm, olyan fáradtság tört rám. Korábban aktív életet éltem, sportoltam, ez a gyengeség lelkileg is megviselt, de ehhez jött még az aurás migrén, ami időnként nyolc napig is tartott. Tíz hónapon át voltak rendkívül erős migrénes rohamaim idegi tünetekkel, lezsibbadással, beszédzavarral. Ehhez jött még a hirtelen öregedés érzése, ami a bőrömön és az arcomon is látható volt, és a súlygyarapodás. 

Egy év után kezdtem azt érezni, hogy kevésbé érdekel a szex. Először a hüvelyviszketés jelentkezett – akkor még nem is igazán értettem, mi történik, azt hittem, valamilyen fertőzés –, aztán a hüvelyszárazság.”

Zsuzsa a nőgyógyásztól azt a javaslatot kapta, hogy síkosítót, illetve ösztrogénes krémet használjon. Az évek során több fajtát is kipróbált, de szinte egyáltalán nem váltak be, és a hüvelyszárazság tünete után a hüvelyszűkület is megjelent. Ezt ő egyértelműen a nagyon kellemetlen, fájdalmas együttlétekkel kötötte össze, úgy érzi, a teste így védekezett. 

„Volt nagyon jó szexuális partnerem, de hiába próbálkoztunk, a síkosító hamar elfogyott, elfolyt, utána meg már semmi mást nem éreztem, csak fájdalmat. A többedik ilyen együttlét után már érzéketlenebb is lett a vaginám, és egy idő után a behatolás is lehetetlenné vált. A partnerem nem akarta elhinni, de tényleg így volt, annyira összeszűkültem, hogy nem is tudtuk elkezdeni a szexuális aktust, még másfél óra előjáték után sem. 

Olyan érzésem volt, mintha a szexuális vágy csak az agyamban lenne jelen, de a testemben nem.”

Azok a nők, akik a menopauzához kapcsolódó hüvelyszárazság és -szűkület miatt fordulnak nőgyógyászhoz, rendszeresen említették, hogy az egyetlen javaslat az orvos részéről a síkosító volt, de több beszélgetőpartnerem mondta azt is, hogy olyan benyomása volt, az orvos valójában nem tartja komoly problémának ezt a tünetet. Bár valóban sok olyan testi változás van, amely a korral jár, semmiképpen sem könnyű elfogadnia egy 45 év körüli nőnek, hogy a szexuális élete esetleg soha többé nem lesz olyan, mint korábban – és valójában nem is kellene ezt tennie.

Dr. Oláh Orsolya azt mondja: jelenleg a hüvelyszárazság kezelésére valóban csak a különböző síkosítók, illetve az ösztrogéntartalmú krémek vagy akár a szisztémás hormonpótlás jöhet szóba. 

 

A hüvelyszűkület azonban egyáltalán nem csak klimaxhoz, vagy a hüvelyszárazsághoz kapcsolódik, nagyon sokszor fiatalabb korban is előfordul

„Ilyen esetben a pszichológus és a gyógytornász nagyon sokat segíthet, a nemzetközi gyakorlatban is ez a terápia két alappillére, és csak ezt követik az egyéb lehetőségek” – mondta el a doktornő. 

A gyógytornász és a pszichológus is a fájdalomérzet csökkentését és az izmok relaxálását célozzák meg. 

„Be lehet vetni a különböző hüvelyi dilatátorokat, ezeket a terápia során és otthon, akár a partnerrel együtt is lehet használni. Ugyanez a helyzet a medencefenéki izmok manuális lazításával: tapasztalt specialista gyógytornász, és betanulást követően otthon maga a páciens, akár a partnere segítségével is tudja végezni. Ahol a fájdalom a fő tünet, ám a fenti kezelések nem vezettek eredményre, ott fájdalomambulancián fájdalomterápiában jártas szakorvos tud még beállítani megfelelő fájdalomcsillapítást. Ahol a görcs a fő probléma, ott szóba jöhet még az érintett izmok botoxos kezelése is. 

A türelem azonban elengedhetetlen, több éve, évtizede fennálló panaszokat nem lehet két hét alatt megszüntetni”.

Vaginizmus fiatalabb és idősebb korban

Váradi Fanni pszichológus, szexuálpszichológus, a Dámia Szexuálterápiás Központ egyik alapítója a vaginizmus szakmai hátterét illetően elmondta:

„Ma már spektrumra helyezzük a szexuális együttlétek során megélt fájdalmat és vaginizmust. A skála egyik végén helyezkedik el a legenyhébb változat, amikor kicsit kellemetlen behatolás, a másik végén pedig, ha már egyáltalán nem lehet behatolni. Ez lehet testi eredetű, például hüvelyszárazság miatt, vagy előfordulhat szülés után, ha sérül a hüvelyfal, és marad egy seb, ami miatt fáj a behatolás, illetve van ilyen daganatos betegségeknél is, amikor felborul a hormonrendszer. 

Váradi Fanni

A testi eredet aztán könnyen lelkivé is válhat. Kialakul egyfajta szorongás, és berögzülhet az automatikus reakció, amikor a medencekörnyéki izmok befeszülnek”.

Beszélgetőpartnerem, Blanka megfogalmazása szerint a vaginizmus nála egy konkrét partnerhez kapcsolódott.

„Drámaian éltem meg szexuális közeledését, amit ugyan nagyon szerettem volna, de erkölcsi okok miatt valójában tiltottnak éreztem. A hüvelyem teljesen összeszűkült minden próbálkozásnál, képtelenek voltunk a szexuális együttlétre”. 

 

Mint elmondta, volt, hogy a nőgyógyász nem is értette, miről beszél.

„Amikor nőgyógyászhoz mentem, és elmondtam, hogy vaginizmusom van/volt, nem is tudta, mi az, más meg azonnal síkosítót akart felírni, hiába hangsúlyoztam, hogy gond nélkül nedvesedem. Eleinte azt hittem, hogy a klimax miatt van, bár még alig múltam negyven, amikor ez először történt, de ma már meg vagyok róla győződve, hogy lelki okai vannak”.

Váradi Fanni a munkája során többféle lelki eredővel találkozott.

„Sokan azt gondolják, hogy például nemi erőszak miatt alakul ki a vaginizmus. Ez természetesen lehetséges, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindig ennyire egyértelmű, általában komplexebb a helyzet. Fiatal klienseknél előfordul, hogy a tájékozatlanság a probléma: téves, hiányos információik vannak a szexuális életről, és rettegnek attól, hogy fájni fog, vagy félnek a következményektől, esetleg rendkívül konzervatív nevelést kaptak, amelynek során a nemiségről szinte egyáltalán nem esett szó, vagy csak negatív kontextusban, mint valami bűnös, elítélendő dologról. 

Az alacsony önértékelés is okozhat ilyet egy nőnél: aki meg van róla győződve, hogy meztelenül csúnyán, visszataszítóan néz ki, annál már a szexuális élet megkezdésekor jelentkezhet hüvelyszűkület.

Ha valaki korábban élt már szexuális életet, és nála – látszólag – váratlanul jelenik meg a tünet, annak érdemes megvizsgálni a körülményeket. Ez lehet egy új partner vagy valamilyen változás az életében. Ha régi partnerrel fordul elő, akkor is valószínű, hogy történt valami, ami kizökkentette, ám ez nem feltétlenül egy erőszakos aktus. Akadt olyan, hogy a párnak alapvetően kiegyensúlyozott szexuális élete volt, egészen addig, amíg külön éltek, és úgymond „együtt jártak” – a nőnél akkor jelentkezett a vaginizmus, amikor komolyabbra fordult a dolog, és elkezdték tervezgetni az összeköltözést, házasságot. 

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy valaki megcsalja a párját, és ezt követően nem képes az állandó partnerével szexuális életet élni, a teste „tiltakozik”.

A megoldások között természetesen vannak testi és lelki jellegűek is 

„Én a hüvelytágítókat nem szoktam javasolni megoldásként, de ha a kliens rákérdez, akkor azt mondom, hogy nyugodtan próbálja ki, ha szeretné. A tapasztalatom az, hogy önmagában ez kevés szokott lenni. 

Ami a testi oldalon inkább segít, az a hüvelytorna. Hiába dolgozunk ugyanis a lelki oldalon, ha közben az évek alatt kialakult, rendkívül erős testi reakciót, a medencekörnyéki izmok automatikus befeszülését nem oldjuk.

Akadt olyan páciensem, akinél ez annyira erős volt, hogy nem is csak a medence izmai, de még a combizmai is teljesen megfeszültek. Több jó gyógytorna is van: a Kriston torna, a manuálterápia, a biofeedback-tréning, amikről szoktam beszélni a klienseimnek. 

A lelki résznél nagyon fontos, hogy megértsük a probléma eredetét. Aki szexuális erőszak áldozata volt, az természetesen tudja, hogy honnan ered, sokszor azonban nem ennyire egyértelmű. Előfordul, hogy nem lehet egyetlen kritikus pontot találni, ilyenkor a megoldás annak mentén halad, hogy felvilágosítsuk a pácienst – vagy ha párkapcsolati probléma kerül felszínre, akkor a partnerrel való kommunikáció, bizalom, őszinteség fejlesztésén lehet a fókusz. Kognitív terápiával dolgozom, ez nagyon sokat segíthet a szorongás feloldásában, a rossz sémák megtörésében.”

Amit különösen fontos hangsúlyozni a vaginizmus kapcsán: bármilyen életkorban és élethelyzetben jelentkezzen, érdemes foglalkozni vele. 

Dr. Oláh Orsolya megosztott egy – számomra – meglepő információt: gyakran előfordul, hogy rutin nőgyógyászati vizsgálaton derül csak ki, hogy a páciensnek ösztrogénhiányra visszavezethető hüvelyhámsorvadása, és ezzel együtt járó hüvelyszárazsága van, amely azonban az illető elmondása szerint számára semmilyen problémát nem okoz. Ennek természetesen két oka lehetséges: az egyik, hogy az érintett nő nem, vagy rendkívül ritkán él szexuális életet, így a tünet számára lényegében észrevétlen maradt; a másik ok azonban lehet az is, hogy sok nő (főleg a változókorba lépve) szinte normálisnak tekinti, ha a szexuális élet kellemetlen, akár fájdalmas. 

Ami még muszáj kiemelni: sem a fájdalom elkerülése, sem a másik fél komfortérzetének növelése nem ok arra, hogy például nyugtatóval vagy alkoholfogyasztással próbálja valaki elérni az „ellazulást”, még akkor sem, ha egy jó barátnő vagy a partner ezt a megoldást javasolja. Orvos vagy pszichológus segíthet a valódi okokat megtalálni és kezelni.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Image Source

H. Fekete Bernadett