Amikor olyan könyvet olvasok, amiről aztán cikket szeretnék írni, mindig odaragasztok egy kis post-itet azokhoz az oldalakhoz, amiket fontosnak tartok, amiről aztán nektek is be szeretnék számolni. Pilskog könyve azonban úgy nézett ki, mire végeztem vele, mintha farsangi mulatságra öltözött volna be: véges-végig volt pakolva színes cédulákkal, olyan sok hasznos (és nem szégyellem bevallani: új) információt tartalmazott. Ezért úgy döntöttem, kiemelek kedvcsinálónak nyolc érdekességet belőle, de egyúttal a lelkedre kötöm: akármelyik végén is állsz a pénisznek, mindenképp olvasd el a könyvet is!

1. Mekkora az akkora?

Essünk rögtön túl a legtöbbször feltett kérdésen a hímvesszőt illetően: mekkora az átlagos pénisz (és kell-e aggódni, ha valaki ettől eltér)? Egy 15.000, különféle nációjú férfi adatait feldolgozó vizsgálat megállapította, hogy az átlagos pénisz mérete erektált állapotban 13,1 centiméter hosszú, és 11,6 centiméter körfogatú, míg nyugalmi állapotban a hossza 9,2 centis. Hogy ki mekkor(k)át hord a nadrágjában, arra azonban egy felöltözött férfi esetében tudományosan alátámasztva semmiből nem tudunk következtetni – szóval: a puding próbája az evés. Ezzel együtt szeretnék (Pilskoggal karöltve) megnyugtatni minden péniszméret miatt aggódó delikvenst: egy kaliforniai vizsgálatból, ahol 3D-s nyomatóval készítettek különböző méretű és formájú hímtagokat, hogy a hölgyek kiválaszthassák a számukra leginkább tetszőt, kiderült: az álompéló 16 centi hosszú és 12,2 centi körfogatú, azaz nem sokkal nagyobb, mint amit a legtöbb férfi magán visel.

A világrekorder humán pucu egyébként 34,3 centiméteres (ernyedten 24), és Jonah Falcon tulajdonát képezi.

2. Kapsz egy képet róla

Mérettől függetlenül, de egyesek nagyon szeretik elküldözgetni kéretlenül is a pőre dorongjuk képét a kiválasztott hölgyeknek abban a reményben, hogy ezzel aztán garantáltan meghódítják őket. Nos, sajnos ki kell, hogy ábrándítsam a fotókat gavallérosan osztogatókat: egy tanulmány szerint a nők 70 százaléka találja sértőnek és kellemetlennek a telefonjukon derült égből villámcsapásként megjelenő falloszt, 12 százalékuk viccesnek véli (és kétlem, hogy a küldőt ez különösebben felvillanyozza), viszont (és itt jön a lényeg):

soha, senki nem gondolta szexuálisan vonzónak a farokszelfit. Soha. Senki. Zéró. Nulla százalék.

Tehát ha abban bízik bárki is, hogy a pénisze kéretlen fotójától izgalomba jön a címzett, akkor nyugodtan számoljon le e vérmes reményeivel.

via GIPHY

3. El is törött, meg nem is

Mivel a pénisz nem csontos, ezért szó szerinti értelemben nem tud eltörni. Ám valóban létezik a pénisztörés, avagy péniszfraktúra jelensége, amikor az izgalmi állapotban lévő falloszt olyan erős nyomás vagy ütés éri, hogy a belsejét alkotó barlangos testet körbevevő hártya megreped, amit ijesztően hangzó, roppanó hang, és éles fájdalom kísér (no meg az erekció azonnali megszűnése). A közhiedelemmel ellentétben azonban ez nem akkor következik be legnagyobb eséllyel, amikor a nő ül a férfin. A tanulmányok szerint ilyen szempontból a „legveszélyesebb” póz a misszionárius, a dobogó második fokán pedig a hátulról való behatolás áll (vagy törik).

4. Az ellopott császári pöcörő 

Nem gondolnád első blikkre, hogy a testtől eltávolítva még értékesebb lehet egy fallosz, pedig így van, legalábbis ami Napóleon büszkeségét illeti, amit a halála után (kész szerencse!) a boncolását végző egyik orvos, bizonyos Antommarchi – kijátszva öt kollégája éber figyelmét – lenyisszantott, majd zsebre vágott. Az ereklye aztán kalandos utat járt be, mondhatni: kézről kézre járt, bár ebben Bonaparténak már nem sok öröme lehetett. 1926-ban mai áron számolva 8,5 millió forintért kelt el az egyre zsugorodó holmi, ami árában is satnyult, az 1969-es londoni aukción már nem kellett senkinek. Végül csak meglett az új gazdája, így ’77 óta egy amerikai urológus, Lattimer és a családja birtokában van, ám megnézni nem engedik.

Hogy mit csinálnak vele, vajon előveszik-e családi ünnepségeken, hogy megcsodálják az azóta hervasztó kinézetűvé aszalódott holmit, arról csak találgathatunk.

5. Kacsatáp

Nem Napóleon az egyetlen, akinek amputálták a cerkáját, ám ő viszonylag szerencsének mondható, hogy a beavatkozás post mortem történt meg – legalábbis a thai férfiak szemszögéből nézve. A hetvenes években ugyanis Thaiföldön trenddé vált, hogy a féltékeny feleségek azzal bosszulták meg a hűtlenkedést, hogy lenyisszantották az alvó házastársuk csapodár falloszát, majd azt kecses mozdulattal kihajították az ablakon, egye meg, aki rátalál. Így született meg a mondás: „haza kell mennem, nehogy kacsatáp legyen belőlem”.

6. Gyorshír kategóriában

Izlandon található a világ egyetlen péniszmúzeuma. Fun fact: az európai országok közül az izlandi férfiak büszkélkedhetnek a legnagyobb péniszátlaggal (ami 15 centi).

via GIPHY

7. Fitymafil görögök

Az ókori görögök lefitymálták a kis fitymákat, a fitymanélküliséget egyenesen betegesnek kiáltották ki, a bőrhiányos állapotot (azaz lipedermoszt) pedig (kulináris szempontból legalábbis) roppant izgalmas módon kezelték: összeolvasztottak borsot, méhviaszt, borjúzsírt és gyantát, majd azt a kurta fitymára öntötték.

8. Nem is mindig azon jár az eszük!

A városi legenda szerint a férfiak átlagosan minden hetedik másodpercben gondolnak a szexre, azaz egy nap 7200 alkalommal. Azonban természetesen ezt is megvizsgálták tudományos alapon (még egy érv középiskolások számára, többek között miért érdemes egyetemre menni! – például az ilyen izgalmas kutatások elvégzésének a lehetőségéért). Az egyik felmérés szerint valójában csak tizenkilencszer, egy másik szerint viszont még ritkábban, jó, ha egyszer-kétszer eszükbe jutott a szex, ennél jóval többször gondoltak az evésre és az alvásra. Az biztos, hogy az utóbbi két kategória rendszerint jóval kevesebb nehézséget és frusztrációt okoz… legalábbis nekem ezt mesélték.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/by ana gassent

Fiala Borcsa