Élethosszig tartó erekció?

Az hagyján, hogy vannak olyan babák, akik álló fütyivel születnek, de már a méhben is képesek a teljes erekcióra. Egy tanulmány szerint ez a magzatok esetében a REM alvási fázisban történik. Ez azért is izgalmas, mert a legtöbb férfinak minden éjjel három-öt erekciója van, szintén a REM fázisban – ez okozza az úgynevezett reggeli merevedést is, ami akkor esik meg, ha a férfi a REM fázisból ébred. (Ezt már az 1960-as években igazolták, ITT olvashattok róla angolul.) És ha már szót ejtettünk a születés előtti erekcióról, beszéljünk a némileg morbid halál utániról is. Percekkel a halál beállta után megfigyelhető, bizonyos haláltípusok esetén (ebben a könyvben olvashattok róla).

via GIPHY

Egyáltalán, mi a magyarázat az erekcióra?

Mindenképpen hallgassátok meg Diane Kelly összehasonító biológus TED-előadását arról, hogy hogyan működik a pénisz mint vázrendszer, mert nagyon izgalmas. A lényege röviden az, hogy bár a pénisz a gilisztákban is megfigyelhető hidrosztatikus vázra hasonlít, mégsem pontosan olyan, hiszen a pénisz nem tekergőzik ide-oda, mint a giliszta (remélem, ezzel az információval senkit nem leptem meg). Vagyis a hidrosztatikus váz magyarázatot ad a térforgat-növekedésre, de nem magyarázza meg a merevséget. A többi hidrosztatikus váz esetén a falat, ami a folyadékot körülveszi (a pénisz esetében ez érfal, és vér a folyadék), csavarvonalban elhelyezkedő rostok veszik körül. Csakhogy a pénisznél ezek a rostok másképpen helyezkednek el, nem csavarvonalban – ezért nem hasonlít egy tekergőző gilisztára.

via GIPHY

Merev – de görbe is lehet

Nagyon változatos, hogy a férfiak pénisze milyen szögben áll merev állapotban a testükhöz képest, sőt bizonyos mértékig az is normális, ha nem teljesen egyenes.

De létezik egy betegség is, a Peyronie-kór, ami a kóros elgörbülést takarja. Ezt kiválthatja baleset, de genetikai hajlam miatt is kialakulhat, aminek az esélyét a magas vércukorszint és a dohányzás is növeli. Gyakran együtt jár merevedési nehézségekkel, és pszichés gondokat is okozhat. Kezelik gyógyszeresen, sebészileg, de spontán is megoldódhat a probléma (főleg sérülés esetén).

Nem akkora, amekkorának látszik

Bár tapasztalatom szerint a férfiak tulajdonítanak inkább nagy jelentőséget a méretnek, egy több vizsgálatot összegző tanulmány szerint az átlag péniszméret erektált állapotban 13,12 centiméter. Sok cikkben említik, hogy van az úgynevezett grower és a shower típusú pénisz, amit magyarul némileg vulgárisan vérfasznak és húsfasznak is szoktak nevezni – a kettő között az a különbség, hogy a grower jelentősen megnő az erekció során, a shower viszont nem számottevően. Mindettől függetlenül maga a pénisz általában kétszer olyan hosszú, mint amit látunk (és érzünk) belőle, a fele ugyanis testen belül helyezkedik el, és bumerángszerű alakja van.

via GIPHY

A férfiak agy nélkül ejakulálnak

Vannak, akik azzal szoktak vicceskedni, hogy a férfiak agya a lábuk között helyezkedik el, de én nem tartozom közéjük. Viszont az agy és az ejakuláció viszonya szerintem is nagyon érdekes. Magát a szexuális vágyat az agy indítja be, és egy pontig képes késleltetni az ejakulációt is, de van egy pillanat, amikor már átkerül a gerincvelő-régióba, ahol az ejakulációgenerátor van tulajdonképpen, ami egy ponton túl kvázi automatikusan végrehajtja a magömlést, anélkül hogy a férfi befolyásolni tudná. Erről, meg az ehhez kapcsolódó hormonális tevékenységről Aaron Spitz The Penis Book című könyvében olvashattok (ami egyelőre magyarul nem jelent meg, angolul viszont e-könyvben is elérhető).

Sem agy, sem idő nem kell hozzá?

A férfiorgazmus rövidebb, mint a női, átlagosan hat másodpercig tart, míg a női átlagidő huszonhárom másodperc.

Pontosan mi is a sperma?

A férfiak átlagos spermamennyisége egy evőkanálnyi adag körül mozog (a grönlandi bálnáé kétvödörnyi). Ideális esetben fehér vagy szürkés színű, kicsit zselés állagú. Bár nagyon rémisztő a vöröses vagy barnás, véresnek tűnő sperma, általában nem utal súlyos gondra. Többnyire magától meg is oldódik, de ha több mint tízszer fordul elő, akkor érdemes kivizsgáltatni. (A sárgás vagy zöldes sperma viszont nemi betegséget jelez.) Valójában csak a kis része maga a spermium, egyébként vizet, enzimeket, cinket, magnéziumot, kalciumot és fruktózt is tartalmaz (kutatások vizsgálják az összefüggést a sperma összetétele és a spermiumok mozgékonysága között – az már biztos, hogy van). Olvastam olyat is, hogy segít megelőzni a fogszuvasodást… azért mossatok fogat is, légyszi. A legendák szerint, ha a férfi sok ananászt eszik, növekszik a fruktóz mennyisége a spermában, amitől édesebb, jobb ízű lesz. Cáfolom.

via GIPHY

Lehet péniszre gyúrni

Mint minden izom, ez is fejleszthető, ráadásul nem túl kellemetlen módon: sok erekció kell hozzá, hiszen akkor dolgozik. Persze elvileg, ha a férfi maga nem tesz is érte, a szervezete azért megdolgoztatja a péniszét napi szinten, ahogy korábban írtam. Ha valakinek merevedési zavarai vannak, de REM fázisban van erekciója, a probléma pszichés eredetű.

A rendszeres „megdolgoztatás” azért is fontos, mert a pénisz magától nem tud nőni, viszont összemenni igen. Egyes szakértők szerint az idő előrehaladtával egyébként is zsurogodik valamennyit, de ha nincs használatban, akkor még többet.

A dohányzás is elősegíti a méretcsökkenést, az elhízástól pedig egyszerűen kisebbnek tűnik, mert megnő a körülötte található zsírréteg. Upsz. Ráadásul az évek során az érzékenységéből is veszít valamennyit, de amíg ez nem befolyásolja a szexuális életet, addig normálisnak tekinthető.

Nem sajátíthatjuk ki senki péniszét – mert már megtették mások

Egy átlagos pénisz bőrén 42 különféle baktérium él, szóval akármikor is érkezünk akármilyen minőségben, valószínűleg ők voltak ott előbb és többen. A kutatások szerint a körülmetélt péniszeken kevesebb a baktérium. Ha már körülmetélés: a világ férfijainak harminc százaléka él olyan pénisszel, amelynek eltávolították az előbőrét, vagyis a fitymáját.

Pénisztörténelem

Az előember pénisze tüskés volt. A tudósok azt állítják, hogy a gyors erekciót segítették elő a tüskék, és az állatvilágban ma is jelen vannak, de az emberek esetében a Neander-völgyi már tüskementes pénisszel büszkélkedhetett.

  

Állati nagy farkak

Az állatvilágban elég változatos péniszekkel találkozhatunk: a korábban már említett tüskés verzió például a macskákra jellemző, de vannak más érdekességek is. A kékbálna pénisze három méter hosszú és vödörnyi széles. Az elefánté olyan mozgékony, hogy szükség esetén vakarózni is tud vele, a majmok között több fajra pedig mindenféle színes hímvessző jellemző. A tudósok azt feltételezik, hogy a színek segítenek vonzóbbá tenni a közösülést a nőstények számára. Mekkora poén lenne, ha a férfiak is piros vagy rózsaszín mintás farokkal mászkálnának! (Erről egyébként Az állatok szerelmi élete című könyvben olvashattok, amit már ajánlottunk korábban is.)

Remélem, sok új információval szolgálhattam péniszfronton.

Tóth Flóra

Kiemelt kép: Getty Images/Andrii Zastrozhnov