A fogamzásgátlók hatékonyságának számszerűsítése

Először is fontos megjegyeznem, hogy mindenkinek olyan nőgyógyászt kívánok, amilyen Eszter, aki többek között az én orvosom is. Egyrészt nyilván profi, de mellette felvilágosult, szuper tájékozott, és bármit meg lehet kérdezni tőle. Még azt is, hogy mennyire megbízható a megszakításos módszer. De ahhoz, hogy tisztábban lássunk a fogamzásgátlók hatékonyságának terén, érdemes tisztáznunk a Pearl-index kifejezés jelentését. 

Egy fogamzásgátló módszer sikertelenségi aránya azon nők százalékos hányadát jelenti, akik az adott módszer alkalmazása mellett egy év alatt teherbe estek, azaz a fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát jelzi a Pearl-index. Ergo, minél magasabb ez a szám, annál kevésbé biztonságos az adott módszer.” 

Szakértői segítség nélkül is megállapíthatjuk, hogy a védekezés nélküli együttlétnek a legmagasabb a Pearl-indexe, számszerűsítve 85 százalék. Ezt követik a további hormonos, hormonmentes, orálisan, mechanikusan vagy lokálisan alkalmazható módszerek.

Ha a védekezést inkább a férfira bíznánk

Mindenkit el kell keserítenem már az anyag legelején, ha attól várjuk a nagy csavart, hogy az óvszeren kívül biztos csomó más lehetőségük is van a férfiaknak, spoiler alert: nincs. A gumin túl (Pearl-index: 2 százalék) a másik alternatíva a vazektómia (Pearl-index: 0,1), amikor elkötik és átvágják az ondóvezetéket. Ez az eljárás itthon kevésbé népszerű, noha egyes szakmai cikkek szerint visszafordítható, de gyakran előfordul, hogy nem sikerül ismét átjárhatóvá tenni az ondóvezetéket, ha mégis újabb utód nemzése lenne a cél. Spermium a beavatkozás után is képződik, de már nem jut át az ondóvezetéken az ejakulálás során. A megszakításos módszernél (Pearl-index: 4 százalék) is a férfi kezében van a nagyobb felelősség, Skriba Eszter azonban kiemeli, hogy már az előváladék is okozhat nem kívánt terhességet. Érdekesség, hogy ennek annál nagyobb az esélye, minél közelebbi időpontban volt az előző magömlése a férfinak, ugyanis az akár 72 órán (!) át életképes spermiumok még ott garázdálkodhatnak a húgycsőben, és a hüvelybe kerülve könnyedén megtermékenyíthetnek egy petesejtet. 

A doktornő szavait Samantha is megirigyelné a Szex és New Yorkból: „Menet után vissza tehát nem ülünk.”

Ezzel véget is ért az a fejezet, hogy a férfiaknak milyen lehetőségeik vannak. Jöjjenek a nők számára kifejlesztett módszerek, de ehhez először pontosítsuk, mi is zajlik egy nő testében egy ciklus alatt.

Mi történik a ciklus alatt, ami az esetek többségében nem is 28 napos?

A menstruációs ciklus során a petesejt a petefészekben érik, majd a petevezetéken keresztül a méhbe kerül. A hormonszint megemelkedik, és segít felkészíteni a méhnyálkahártyát a terhességre. A normál menstruációs ciklus a következő fázisokra osztható: peteérési szakasz, majd az érett petesejt kilökődik a petefészekből (ovuláció), ha a petesejt megtermékenyült, beágyazódik, ha viszont nem, a menstruációs szakaszban a méhnyálkahártya és a meg nem termékenyült petesejt kilökődik. A menstruációs vérzés a legtöbb esetben 3-5 napig tart, de a 2-7 napos menzesz is normálisnak tekinthető. A ciklus hossza egyénenként eltérő, kb. 24 és 36 nap között mozog a legtöbb nő esetében."

Hormonmentes lehetőségek

Eszter elsőként a naptármódszert említi, mint hormontmentes módszert, amelyet azonban friss kapcsolatokban nem ajánl, ugyanis a maga kilencszázalékos, viszonylag magas Pearl-indexével itt is érhetnek minket nem várt meglepetések. Mint mondja,

tűpontos ciklus esetében kisebb az esélye a terhességnek, de arra mindenképp érdemes figyelni, hogy félidőben, az ovuláció környékén 4-5 napon át fokozottan termékenyek vagyunk, ez akár abból is megállapítható, hogy ilyenkor intenzívebb, sikamlósabb állagú folyást tapasztalhatunk.

Napjainkban egyre népszerűbb az úgynevezett szimptotermális módszer, amikor a testhő mérésével és a méhnyaknyák (köznapi nevén folyás) vizsgálatával követhetjük le, hogy a ciklusunk során mikor vagyunk termékenyek. Vannak módszerek, melyek ugyanezt az elvet követik hőmérőzés nélkül. Ezek alkalmazásához nagyon pontos tudásanyagot kell elsajátítani, de megfelelő alkalmazás mellett olyan hatékonyságot nyújthatnak, mint a hormonos fogamzásgátló tabletták.

Lokálisan alkalmazható, szintén hormonmentes megoldások a Pharmatex és hasonló készítmények, az úgynevezett spermicidek, amelyek lényegében hatástalanítják a spermiumot. Ezek között találunk krémet, kúpot – ezeknek sikosító hatásuk is van –, hüvelykapszulát és -tablettát, amelyeknek ugyancsak viszonylag magas, 18 százalékos a Pearl-indexük, illetve további hátrányuk, hogy a spontaneitás varázsa gyakran elvész az alkalmazásukkor, hiszen jellemzően tíz perc a hatáskezdetük, hatástartamuk azonban három és tíz óra között van. 

 

Hasonló a helyzet az aránylag magas (9–26 százalék közötti) Pearl-indexű pesszáriummal, annak függvényében, hogy szültünk-e már. Ha igen, nagyobb az esély a terhességre a módszer alkalmazása mellett, mivel lényegében egy sapkát kell a méhszájra helyezni, ami Eszter szerint fokozott ügyességet is igényel, ráadásul az aktus előtt kissé meg tudja ölni a hangulatot.

Még mindig a hormonmentes módszereket felsorakoztatva gondolkodhatunk réz, arany-réz, illetve ezüst-réz ötvözetű spirálokban is, amelyek 0,1 és 0,6 közötti indexe rendkívül nagy megbízhatóságra utal, itt azonban, akárhogy nézzük, idegen test kerül a méhünkbe, amely meggátolja ugyan a petesejt beágyazódását, de a még nem szült nők esetében akár kifejezetten fájdalmas eljárás is lehet, a műanyagvázú spirálok esetében pedig számos egyéb komplikáció is felléphet.

Ráadásul a mégis létrejött terhességek nagyobb arányban tapadnak meg méhen kívül, mint a normál populációban.

Az úgynevezett rézgyöngy azonban sok negatív mellékhatást mellőz, amivel a T alakú spirálok rendelkeznek. A méhen kívül terhesség esélye is 90%-kal kisebb, mint a spirálok esetében, de a doktornő tapasztalatai szerint egyeseknél okozhat a megszokottnál erősebb alhasi görcsöket. A rézgyöngy méhbarát, felhelyezve gömbölyű formát vesz fel, alkalmazása során pedig nem a beágyazódás meggátolása a cél, hanem a rézionok által generált környezetben a spermiumok elhalnak.

Ha nem félünk a hormontól

A spiráloknak hormonos, progeszterontartalmú változatuk is van, amelyek nem pusztán mechanikusan akadályozzák meg a petesejt beágyazódását, ezért még nagyobb megbízhatósággal (Pearl-index: 0,1-0,19) alkalmazhatók a terhesség elkerülése érdekében. Nagy előnyük, hogy bármikor megszakítható a használatuk, a következő menzesz már teljesen normális lesz. Alkalmazásuk során is gyakran van peteérés, hormonműködés, a méh nyálkahártyája azonban elvékonyodik, tehát nincs vagy alig van menzesz. A hormontartalmú spirálokkal jól átvezetők a nők a változókor nehézségein.

A Nuvaring vagy Ladyring nevű hüvelygyűrű szintén hormonalapú, hatásmechanizmusát tekintve ugyanúgy működik, mint a szájon át alkalmazott fogamzásgátlók többsége. Huszonegy napig kell felhelyezve alkalmazni, majd levétel után hét napig kell szüneteltetni, ennek következtében megtörténik a megvonásos vérzés, a szervezettől ugyanis megvontuk a progeszteront.

Az orális fogamzásgátlók között megkülönböztetjük az ösztrogén- és progeszterontartalmú, az ösztrogén- és progeszteronszármazék-tartalmú, valamint a kizárólag progeszterontartalmú módszereket. Előbbi kettőnél 21 napig szedjük a gyógyszert, 7 napig nem, a csak progeszterontartalmúaknál általában 28 bogyót tartalmaz egy levél. Ezek a készítmények rendkívül nagy hatásfokúak, a hüvelygyűrűhöz hasonlóan 0,1–0,3 közé tehető a Pearl-indexük.

Eszter szerint a pontosan szedett fogamzásgátlók mellett rendkívül kicsi a teherbe esés esélye, de a lehetséges mellékhatások sora meglehetősen hosszú.

Bár a mai gyógyszerek már viszonylag alacsony hormontartalmúak, de okozhatnak hízást, vizesedést, az arra hajlamosaknál fokozottan fennáll a trombózis veszélye, bár ez megfelelő vizsgálattal szűrhető, csökkenhet a libidó, előfordulhat hangulatingadozás, és a nyálkahártya-elvékonyodás miatt a menstruációs vérzés minimálisra csökkenhet, de akár meg is szűnhet teljesen, ám ez nem a ciklus elváltozását jelenti. Nőgyógyászként 16 éves kor alatt senkinek nem javasolja ezt a módszert, amíg a méh nem áll be a végleges méretére, illetve 32 éves kor után már érdemes elgondolkodni a folytatásról azoknak a nőknek, akik később kisbabát szeretnének.

Fontosnak tartja azonban kiemelni, hogy a fogamzásgátlókat sokszor éri az a vád, hogy felelősek a PCOS kialakulásáért. Mint mondja, ez egyáltalán nincs így, a fogamzásgátlók éppen hogy elfedik a PCOS-es tüneteket, amelyek a gyógyszer megszakítása után jelentkeznek, és tévesen azt a következtetést vonjuk le, hogy a tabletta szedése volt a kiváltó ok. A gyógyszer kiürülésének ideje tartós szedés esetén kb. három hónap, de a hormonháztartás rendeződése akár egy évbe is telhet.

A 72 órás tabletta szintén a fogamzásgátlók sorába tartozik, rendszeres használatát mindenképp érdemes elkerülni, hiszen ez egy nagy dózisú progeszteronszármazék, ami felboríthatja a hormonháztartást. Százszázalékos védelmet azonban ez sem nyújt, szükség esetén célszerű az aktus után a legrövidebb időn belül alkalmazni.

  

Eszter ezután a hormoninjekcióról mesél, ami 0,3-es Pearl-indexével rendkívül megbízható, ám ennek megfelelően elég agresszív beavatkozás. A szervezetbe háromhavonta nagy dózisú progeszteront fecskendeznek, amelynek következtében elmarad a peteérés. A legtöbb esetben ilyenkor a menzesz is elmarad, vagy teljesen véletlenszerűvé válik, pecsételő vérzés is előfordulhat, egyebek között ezért javasolják kevésbé gyermekvállalás előtt álló, aktív szexuális életet élő fiatal nőknek, változókorban azonban jó alternatíva lehet, amikor gyógyszeralapú fogamzásgátó már nem adható, de az illető nő még termékeny.

Láthatjuk, hogy nagyon sok lehetőség közül választhatunk, érdemes alaposan megfontolnunk, hogy melyik a számunkra leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszer, amelyről minden esetben érdemes szakorvossal is konzultálni. Nincs mindenki számára egyaránt tökéletesen alkalmazható megoldás, hiszen mindannyian másképp működünk, máshogy reagál a testünk és a szervezetünk, mások a szempontjaink, de megfelelő útmutatással úgy gondolom, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb módszert.”

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/SCIENCE PHOTO LIBRARY