Kérnék 10 deka prosciutto sonkát! – mondtam a minap pofátlan magabiztossággal a Fény utcai piacon az olasz sonkát kínáló hentesnek. Majd persze rögtön jött visszakézből az okító szándékú válasz: „nincs olyan, hogy prosciutto sonka, vagy csak prosciutto, vagy csak sonka, mert a kettő ugyanazt jelenti”. Szuper. A következőekben csillióféle variációból választhattam érlelés és égtáj szerint, ezért nagy nehezen a legolcsóbbat választottam, hogy rövidre zárjam a párbeszédet, ami az önbecsülésem megtépázásával kezdődött. Úgyhogy mielőtt elmész valamelyik boltba, ne ess az én hibámba, és érkezz felkészülten!

1. Ázsiai ízek, koreai és Japán élelmiszerbolt és ételbár

Ha menthetetlenül rákattantál a keleti ízekre, akkor szerencséd van, mert Budapest számos lehetőséget kínál arra, hogy a keleti gasztronómiának hódolhass. Ahhoz, hogy kedvenc fogásod otthon is el tudd készíteni, a szerkesztőségi konklávé a Szépvölgyi út 2./b. szám alatti üzletet kiáltotta ki a legjobbnak, szoros versenyben a Fővám téri Ázsia Bt. boltjával. Fűszerek, szószok, tészták... és megannyi helyi finomság vár téged mindkét helyen.

Elérhetőség: II., Szépvölgyi út 2./b. 

 IX., Vámház krt. 5.

Ázsia Bt.

Vannak ám terveink. Ha kész az épület felújítása, ilyen lesz a kirakat

2. Arbat Delikátesz
A Retek utcai Arbatban található a Túró Rudi egyetlen ellenfele, itt talán még finomabb a csokoládéval bevont habkönnyű túrós édesség, mint az itthoniak. De ez igazán csak mellékes érdekesség, ami miatt a gourmet-k között híres ez a hely. Igazgyöngyméretű kaviártól kezdve a füstölt lazacon át a karamellkrémig... mindenféle ínycsiklandó dolgot lehet itt kapni. 

Elérhetőség: II., Retek utca 8.

3. „Tej Pékáru Kávé Tea Grocery” – Amerikai snackek mekkája 
Bár a vasfüggöny leomlott, továbbra is hatalmas közönsége van azoknak az amerikai édességeknek, trash-kajáknak, amiket itthon nehezen lehet beszerezni. A Damjanich utcai Groceryben limitált szériás M&M’s-től Snickerstől kezdve Dr. Pepper-ön át Doritos-ig minden van, ami szem-szájnak ingere, és itthon nem nagyon lehet kapni. Na, a vasfüggönynek szerencsére vége, de itt most tényleg mindent beszerezhetsz, amivel a tengeren túl szuvenírként felpakolnád a táskád.

Elérhetőség: VII., Damjanich utca 26./b.

4. The British Store
Hiányzik a délutáni tea, a vajas keksz, a jóféle brit cider és a Cadbury’s? A British Store brit ínyencségek széles tárházát kínálja, a zabkekszektől kezdve gyömbérsörön és kedvenc snackjeid limitált szériás verzióin át. Bár néhány polcra az alapédességek már itthon is beszivárogtak, itt viszont mindegyikből sokkalta nagyobb a választék. Úgyhogy a fanyalgók ezúttal inkább kapjanak be egy Bagoly Berti-féle mindenízű drazsét.

És sajnos útba esett a British Store 💸💸💸

7 Likes, 1 Comments - András Somogyi (@andras_somogyi) on Instagram: "És sajnos útba esett a British Store 💸💸💸"

Elérhetőség: XIII., Tátra utca 26.

5. Turul – Török hentes- és élelmiszerbolt
Itt mindent megtalálhatsz, ami egy jó kebabhoz vagy egy csodálatosan finom baklavához kell, és még többet is! Az alapvető török élelmiszerek mellett az élelmiszerbolt hentesénél jó minőségű borjúhús is kapható, amiből fenséges török fogásokat készíthetsz. Kedvenc édességeinken kívül, mint a pisztáciás halva vagy a diókolbász, olyan izgalmas hozzávalókat is beszerezhetsz, mint a rózsavíz, gránátalmaszirup vagy a köményolaj.

#hus #meat #helalmeat

8 Likes, 2 Comments - Turul Török Élelmiszer (@torokelelmiszer) on Instagram: "#hus #meat #helalmeat"

Elérhetőség: VIII., Baross utca 109. 

6. Szír élelmiszerbolt
Ha már kipipáltad az alapvető olasz és francia fogások recepjeit, és olyan selyemfényű szószt készítesz, hogy Julia Child is megnyalná mind a tíz ujját utána, akkor jöhet a következő kihívás: Közel-Kelet gasztronómiája. Szerencsére az egyre felkapottabb Közel-keleti ételek már koránt sem olyan elérhetetlenek a kísérletezni vágyók számára. Felvágottaktól kezdve fűszereken át a kimért borjúig egészen a labane joghurtig vagy zatarig minden megtalálható a budai deliben.

Elérhetőség: XI., Karinthy Frigyes út 27.

7. Szép kis India
Ha egy jó biryanihoz keresel alapanyagot, ide menj, mert még egy csomó különlegességet találhatsz! Bár a bolt fő profilja az indiai élelmiszer, vannak itt kubai-, afrikai-, indonéziai- és Fülöp-szigeteki ínyencségek is. Ha nemcsak a hozzávalókat, hanem dísztárgyakat, ruhát, dekorációt is szeretnél beszerezni a tematikus indiai estedhez, itt azt is megteheted, így nem kell a városban fejvesztve rohangálnod a különböző cuccok után.

Exotic India - SZEP KIS INDIA

Exotic India - SZEP KIS INDIA, Budapest, Hungary. 3K likes. Nyitvatartás: Hétfőtől-Péntekig: 10-19 Szombat: 10-16 Vasárnap: zárva Opening hours: Mon to Fri : 10AM - 7PM, Sat : 10AM - 4PM, Sun -...

Elérhetőség: VII., Wesselényi utca 36.

8. Fény utcai piac, Italia Zamata - olasz élelmiszer

A Fény utcai piac legcsodásabb rejtekhelye egy olasz deli a piac leghátsó részében a lépcső mellett (II. emelet), ami pont úgy hangzik, mintha a meséből lépett volna elő. Hatalmas olajbogyó, mozarella di buffala (bivalymozarella), szarvasgombás házi pesto és paradicsomvariációk találhatók itt minden alkalomra. Sonkapultjuk egy emelettel feljebb található, amivel teljessé teheted az antpasti-fogásokat. Kötelezően ajánlott hely, ha itt jársz!

Elérhetőség: II., Lövőház utca 12.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Chantal de Bruijne