A meleg idő beköszöntével párhuzamosan egyre több női magazin címlapja hirdeti harsogva a holtbiztos módszert, amivel megszabadulhatsz a cellulittól. Az ajánlott praktikák az egyszerűbbektől a méregdrágákig terjednek. Igyál sok folyadékot, pacsálj magadra hideg-meleg vizes váltózuhanyt, kenegesd, tekercseld, rázasd, masszíroztasd vagy lokálisan infráztasd a tested, de nem rossz ötlet, ha döglött macska porított farkával dörzsölöd be a kényes testrészt (ami persze kizárólag éjfélkor, a telihold fényénél hat). Arról azonban nem szól a fáma, hogy e módszerek hatékonyságáról azért erőteljesen megoszlik a szakemberek véleménye. (Kivéve persze a döglött macska farkát!)

Az én szememben azonban nem is az a fő kérdés, vajon tényleg létezik-e technika, amivel örökre megszabadulhatok a kellemetlen cellulittól. Hanem, és most egy barátom urológusának feltett kérdését idézem: feltétlenül szükséges ez?

A másodlagos nemi jelleg

Ha neked is hepehupás az altájad, akkor jobb, ha tudod:

az adatok szerint a kötőszövetben található zsírfelhalmozódás (azaz narancsbőr) a serdülőkoron átesett nők 90 százalékát érinti.

Tehát mivel az érett nők elsöprő hányadáról beszélünk, a narancsbőr teljesen normális női másodlagos nemi jellegként is értelmezhető. Azaz ugyanúgy hozzád tartozik, mint a melled, a szélesebb csípőd vagy a fanszőrzeted. A bőr alatt meghúzódó zsírréteget nem is hülyeségből pattintotta oda a természet. Pompás élelmiszerraktár arra az esetre, ha netalántán terhes leszel vagy szoptatnál. Az ember pedig nem kapcsolgathatja a testét különböző üzemmódokba attól függően, hogy épp egészséges nő és anya szeretne-e lenni, vagy a füredi strand üdvöskéje. Éppen ezért igencsak kártékonynak tartom, hogy számos oldal egészségi és orvosi problémaként definiálja a narancsbőrt.

Trendi bájak

Narancsbőr tehát mindig is létezett, ám nem mindig sújtotta ekkora közmegvetés, mint manapság. Nem is olyan rég még kifejezetten divatosnak és vonzónak számított! Elég csak megnézned a klasszikus XVII– XVIII. századi festményeket, hogy észrevedd: volt idő, amikor a művészek, és értő műkedvelő táboruk is örömüket lelték a női test felületének egyenlőtlenségeiben, bájos domborulataiban. Egyszóval lehet, hogy a mostani címlapok nem értékelik kellőképpen a formáidat, de hidd el, François Boucher épp ilyennek szeretett volna!

François Boucher: Barna odaliszk

Cellulithiszti

Egy 1933-as cikk a Votre Beauté magazinban azt állította, hogy a cellulit nem más, mint víz, salakanyagok, mérgek és zsírok undorító keveréke. Pfuj! Ezek után persze nem csoda, hogy a halálba rémült olvasók azonnal ostromolni kezdték a szerkesztőséget és a szakembereket is, árulják már el, milyen praktikákkal lehet megszabadulni e kínos átoktól! Így vált szépen lassan a felnőtt nők hámszövete először szégyenteli, kóros állapottá, majd idővel pompásan jövedelmező iparággá. 2014 márciusa és 2015 februárja között csak Franciaországban majdnem egymillió cellulitcsökkentő krémet értékesítettek (a nettó profitja 22,8 millió euróra rúgott). És ekkor még nem beszéltünk a többi agyonreklámozott, bizonytalan eredményekkel kecsegtető egyéb technikákról.

Elég azonban felmenni egy-két online fórumra, ahol nők osztják meg egymással gyakorlati tapasztalataikat, hogy kiderüljön, egyetlen olyan csodaszer sincs, ami garantáltan beválna. Ki erre esküszik, ki arra…

Mire az ember lánya végigzongorázza az összes tutibiztosnak kikiáltott módszert, addigra nagyjából egy jobb vitorlás hajó árát masszírozta bele az alfelébe.

A narancsbőrt eltüntető technikák jelentős része pedig, ha mutat is némi javulást, az csupán átmeneti. Lehet, hogy a szépségszalonból való kilépéskor egy fokkal simábban fogsz kinézni, ám a cellulit tulajdonságai közé tartozik, hogy minden hupli visszatér a régi helyére, amint abbahagyod a kezelést.

Ne a narancsbőröd mondja meg, hogy ki vagy!

Ha te is azon nők közé tartozol, akiknek nem olyan sima és gödröcskementes a bőrük, mint a legtöbb férfinak, akkor bizony jobban teszed, ha kibékülsz a formáddal. (Sok egyebet úgysem tehetsz ellene.) De ne feledd, igenis csinos, vonzó, divatos nő, sőt: valódi szépségideál vagy a szó klasszikus, rubensi értelmében is!

Nem kell a nádasban bujkálnod, bébi, gyere velem a strandra!

Akinek pedig ez nem tetszik, aki úgy érzi, a természet adta bájai megszégyenítést érdemelnek, aki keresztes hadjáratot indít a narancsbőr ellen, vagy azt állítja, így nincs helyed a strandon, attól hadd búcsúzzam a remekbe szabott Puszi néni bölcs meglátásával: Aki szépet akar látni, menjen moziba!

 Fiala Borcsa

Képek: ITT, ITT

Egy kis olvasmány a cellulit vs. cellulitisz közötti különbségről.

Kiemelt kép forrása: ITT