Sokkoló számok

A YouGov 2018-as felmérése szerint a szigetországban a negyven év alatti nőknek majdnem a fele, 43 százalékuk élt már át szexuális zaklatást vagy nemi erőszakot a zenés nyári rendezvényeken. A kutatás során megkérdezett 1188 fesztiválozó közül 22 százalék mondta, hogy zaklatás sértettjévé vált, ha pedig csak a nőket nézzük, akkor 30 százalék volt érintett. A női sértetteknek csupán egy százaléka jelentette a fesztivál rendezőinek az esetet, a férfiaknak pedig 19 százaléka.

Nőjogi szervezetek szerint a legnagyobb probléma azzal van, hogy az áldozatok még mindig attól félnek, hogy nem hisznek majd nekik vagy esetleg nem veszik komolyan őket, ezért nem jelentik az eseteket. 

Az új lépéseket fontolgató fesztiválok szervezői arra biztatnak mindenkit, hogy jelentsék ezeket akkor is, ha nem őket közvetlenül érte, hanem annak csupán szemtanúi voltak.

Kéretlen érintések

Természetesen nem csak a briteknél fordult elő zaklatás egy fesztivál idején. 

Ana a Refinery29-nek mesélte el a történetét. A barátaival állt a tömegben, akik mind Beyoncét várták a 2018-as Coachella (Amerika egyik legnagyobb zenés fesztiválja, amelyet a Colorado sivatagban rendeznek meg évente – a szerk.) nagy színpadán. Éppen aznap volt a 21. születésnapja, és elképzelni sem tudott volna szebb ünneplést, mint hogy az egyik kedvenc előadóját élőben láthatja. Még mielőtt a sztár a színpadra lépett volna, érezte, hogy egy férfi bámulja őt. Aztán a férfi elkezdte fogdosni Ana testét. A vállaitól kezdve egészen a fenekéig, amit végül megmarkolt. „Dühös lettem, ezért megfordultam és szembesítettem vele, mit tett, és megkérdeztem miért csinálta – emlékezik vissza az eseményekre. – Ellenségessé vált, mire én megkértem, hogy menjen távolabb tőlem. De ő hirtelen szidalmazni kezdett, káromkodott és csúnyának nevezett.” Ana azt mondja, akkoriban visszafogta az indulatait, de ez az eset teljesen tönkretette az estéjét.

Ráadásul nem ez volt az első eset, hogy valaki kéretlenül megérintette a testét, és ezek az incidensek megváltoztatták a viselkedését. Habár nem neki kellett volna változtatnia, azt mondja, ő és a barátai máshogyan öltözködnek, nem isznak alkoholt, csoportosan mennek mindenhova, és védekezésképpen gyakran a férfi barátaikat is megkérik, hogy kísérjék el őket. „A koncertekre és fesztiválokra járás iránti rajongásom sosem fog elmúlni, de azt gondolom, valahogyan meg kellene oldani ezt a problémát” – mondta.

Ugyanabban az évben, amikor Anát zaklatták, a Teen Vogue újságírója is elment a Coachellára, ahol 54 nővel interjúzott, kivétel nélkül mindegyikük azt mondta, hogy szexuálisan zaklatták. Az újságírónő 10 órát töltött a fesztiválon, ahol huszonkétszer nyúltak hozzá kéretlenül. 

„Sosem mentek tovább egy-egy érintésnél, ami a fenekemen vagy a hátamon landolt, de ez sincs rendben – mondta a lapnak a húszéves June. – A munkatársadat is megfogdosnád? Vagy egy másik srácot? Nem? Akkor velem se csináld. Ez a harmadik napom itt, és már vagy negyvenszer előfordult.” 

Fesztivál lefújva

Svédországban ugyanebben az évben lefújtak egy Bravalla nevű fesztivált, miután 11 esetről érkezett bejelentés, amely során szexuálisan zaklattak női fesztiválozókat, és nemi erőszak ügyében is nyomozott a rendőrség. Ekkor a fesztivál szervezői közzétettek egy nyilatkozatot, amelyben (egyebek mellett) a következő állt: „Egyes férfiak – merthogy férfiakról beszélünk – szemlátomást nem tudnak viselkedni. Ez szégyen.” A szervezők mellett a svéd miniszterelnök is felszólalt az ügyben: „Ezt meg kell állítanunk.”

A WMN megkereste a Sziget szervezőit is, hogy ők mit tesznek a rendezvényükön a szexuális zaklatás ellen: „A Szigeten egyáltalán nem jellemzők ezek az esetek, a fesztivál eddigi története során két-három ilyen incidenst regisztráltak – mondta Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke. – A Szigeten egy kisebb várost ellátni képes egészségügyi bázis teljesít szolgálatot, több munkatársuk folyamatosan járja a fesztivál területét, de a biztonsági szolgálat is gyakorlatilag mindenhol elérhető, bármikor lehet hozzájuk is fordulni segítségért.”

Fejes Flóra

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Flashpop