„Szomorúan tudatjuk, hogy fantasztikus, megzabolázhatatlan és szerető édesanyánk elhunyt a rákkal vívott küzdelem után. A betegséget nemrég diagnosztizálták” – írja a család Alley Twitter-oldalán.

„Édesanyánk szenvedélyesen szerette az életet, a gyermekeit, az unokáit és az állatait, imádott alkotni, mindez pedig arra inspirál minket, hogy úgy éljük az életet, ahogyan ő tette”

– áll gyerekei közleményében. 

 

Kirstie Alley 1982-ben debütált a mozivásznon a Star Trek II: Khan haragja című filmben, majd szerepelt az 1984-es Vakrandi és az 1988-as Drágám, terhes vagyok! című filmekben. Itthon leginkább az 1989-es Nicsak, ki beszél! című családi vígjátékból ismert, amiben John Travolta oldalán játszott. A film nem csak Magyarországon volt nagy siker, világszerte imádták a nézők: 75 millió dollárból készült, és 297 milliós bevételt produkált.

Az elsöprő siker után még két Nicsak, ki beszél!-film következett, de a szakmai elismerést nem ez, hanem a Cheers című amerikai televíziós sorozat hozta meg számára.

A szériában Rebbeca Howe karakterét játszotta, amiért 1991-ben Golden Globe-ot és Emmy-díjat kapott, majd az 1994-es David’s Mother című televíziós filmben nyújtott alakítását szintén Emmy-díjjal jutalmazták.

Moziban utoljára 2015-ben láthattuk, a Véletlen szerelemben Rita szerepében, a tévék képernyőjén pedig a You Can't Take My Daughter című filmben szerepelt.

Két gyermeke, William True és Lillie apja, Parker Stevenson (1983 és 1997 között volt Alley férje) szintén Instagramon búcsúzik volt feleségétől:

„Kedves Kirstie, nagyon hálás vagyok neked az együtt töltött évekért, a két hihetetlenül gyönyörű gyerekünkért és az unokáinkért. Hiányozni fogsz.”

Jamie Lee Curtis, aki 2016-ban a Sikolykirálynők című sorozatban dolgozott együtt Alley-vel, Instagram-oldalán ezt írta: „Remek komikus ellenlábas volt a Sikolykirálynőkben, és csodálatos anyamedve a való életben. Egyetértettünk abban, hogy néhány dologban nem értünk egyet, de kölcsönös volt a tisztelet közöttünk. Szomorú hír.” 

 

Ever Carradine színésznő, aki a Veronica’s Closet című sorozatban játszott együtt Alley-vel, a Twitteren hálálkodott: „Nagyon rég nem beszéltem vele, de meg kell köszönnöm neki, hogy elindította a karrieremet. Azt mondta nekem, mindennap vicces voltam a Veronica’s Closet forgatásán, és én hittem neki.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

Jó barátságot ápolt korábbi filmbéli partnerével, a szintén szcientológus John Travoltával, aki Instagram-oldalán így búcsúzott a színésznőtől: „Kirstie-hez fűz életem egyik legkülönlegesebb kapcsolata. Szeretlek, Kirstie. Tudom, hogy egyszer még találkozunk”.

Kiemelt kép: Getty Images/Albert L. Ortega

Dián Dóri