Van az a közhely, miszerint a legérdekesebb történeteket az élet írja – ám az alábbi megmagyarázhatatlan rejtélyeket olvasva már látom, mennyi igazság van ebben az elcsépelt mondatban. Érdekes belegondolni, hogy az elmúlt évezredek során milyen sok titkot fejtett meg az emberiség – ennek fényében fura, hogy az alábbi esetekre viszont egyáltalán nincs ötletünk, magyarázatunk. Vagy ha van is, az is nagyon gyenge lábakon áll.

1. Hol van Kleopátra sírja?

Amikor szinte napra pontosan 100 évvel ezelőtt Howard Carter megtalálta Tutanhamon fáraó sírját, a felfedezés régészeti szenzáció volt – nem véletlenül, ugyanis ez az egyetlen szinte érintetlenül megmaradt fáraósír. Az addig feledésbe merült, fiatalon elhunyt fáraó a nyughelye megtalálásának köszönhetően azonnal világhírű lett, ám van egy másik volt egyiptomi uralkodó, az ő sírhelyének megtalálása még nagyobb durranás lenne – ám fogalmunk sincs, merre lehet.

Kleopátra és Marcus Antonius római triumvir szerelmének tragikus történetét évezredek óta mesélik: a római hadvezér kardjába dőlt, miután azt a hírt kapta, hogy kedvese végzett magával. Ám az egyiptomi fáraónő ekkor még nagyon is élt, ezért Antonius végül szerelme karjai között halt meg.

A férfi halála után Kleopátra is végzett magával, a párt pedig Octavius parancsára mumifikálták, és közös sírba helyezték.

Hogy hova? Hát, igen, ezen töprengenek nagyon sokan évezredek óta. Római források szerint a sírhelyük egy grandiózus építmény volt, ám ha így lenne, azt a kutatók nagy valószínűséggel már megtalálták volna, hiszen sokan és nagyon régóta keresik a szerelmesek végső nyughelyét. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy Alexandria egy része – ahol valószínűleg a sírhely van – Kr. u. 365-ben egy hatalmas szökőár következtében víz alá került. A kutatók feltételezik, hogy e víz alatti részen lehet a sírhely is, ám még mindig nem találták meg. 

 

2. Múmiák San Bernandóban

A témánál maradva egy újabb múmiás eset következik, csak kicsit távolabb Egyiptomtól: egy kolumbiai kisváros, San Bernardo környékén találtak érdekes leleteket az 1950-es években, amikre egyelőre nincs tudományos magyarázat. Akkoriban ugyanis a helyi temetőt átköltöztették máshova, és miután egy áradás elöntötte a régi sírkertet, felfedezték a helyiek, hogy a sírokban lévő holttestek kiváló állapotban vannak. Természetes módon mumifikálódtak úgy, hogy a bőrük és a hajuk jelentős része megmaradt.

Hogy mindez hogyan lehetséges, máig nem tudni, találgatások persze voltak. Egyesek szerint a chayote nevű gyümölcs hatása lehet, amiből sokat fogyasztanak a helyiek, mások szerint a száraz levegő tehet a természetes mumifikálódásról.

A legérdekesebb pedig, hogy hiába ásták ki őket a földből, a holttestek azóta sem indultak oszlásnak.

Aki olthatatlan vágyat érez, hogy a saját szemével lássa ezeket a különös módon fennmaradt holttesteket, most vegyen egy jegyet San Bernardóba, ugyanis 14 közülük ki van állítva a temetőben lévő mauzóleumban.

San bernardoi múmia - Forrás: Getty Images/Yair Suárez/Anadolu Agency

3. Mary Celeste

Evezzünk más vizekre – szó szerint, ugyanis egy hajó legénységének titokzatos eltűnése következik. A Mary Celeste 1872. november 5-én indult útnak New Yorkból, Genovába tartott körülbelül 200 ezer liter tisztaszesz rakománnyal, és hét fős legénységével a fedélzetén. A 37 éves kapitány magával vitte az útra feleségét és kétéves kislányát, valamint a fiatal, de tapasztalt matrózokat.

A hajónapló szerint minden rendben ment az úton, ám bő egy hónappal később, december 13-án a Dei Gratia legénysége navigálta be a Mary Celeste-t Gibraltár kikötőjébe – immáron szellemhajóként, ugyanis a fedélzeten nem tartózkodott senki.

Hosszadalmas vizsgálatot folytattak akkoriban, hogy mi történhetett a hajó utasaival, ám erre azóta sincs egyértelmű válasz. Az évek során természetesen számos magyarázat született: volt, aki kalózokra gyanakodott, más rossz időjárási körülményekre. Ám a hajó nem adott le vészjelzéseket, dulakodás nyomait nem találták a fedélzeten, és az is a kalózos elmélet ellen szól, hogy sok értéktárgy maradt a hajón.

Egy ponton a Dei Gratia legénységét is meggyanúsították, hogy ők ölték meg a Mary Celeste utasait, ám ezt a verziót is elvetették.

A hajónapló utolsó bejegyzése szerint minden rendben ment a hajón, így a legvalószínűbb magyarázat, hogy az alkoholpárolgás miatt kialakuló robbanástól tartva döntött úgy a kapitány, hogy elhagyják a hajót, és később vízbe fulladhattak. Bárhogy is történt, a Mary Celeste utasait többé senki sem látta.

A Mary Celeste - Forrás: Getty Images/Hulton Archive

4. A Gyatlov-hágó rejtélye

Több mint hatvan éve nincs magyarázat arra, hogyan halt meg kilenc fiatal az Urálban. 1959 telén a tapasztalt túrázó egyetemisták holttesteit a haláluk után három héttel találták meg, a helyszín és a körülmények azonban rengeteg kérdést vetettek fel a tragédiájuk kapcsán, amikre továbbra sincs válasz. 

 

A csapat sátrának oldalát belülről vágták fel, és rendezett lábnyomok vezettek egy közeli fáig. A sátortól 900 méterre öt holttestet találtak, a többi négyre csak később bukkantak rá a hóolvadás után még 70 méterrel arrébb. Ám a legfurcsább részletek csak most következnek: hiába volt dermesztő hideg, három holttesten nem volt ruha, csak alsónemű, két fiatal pedig nem viselt cipőt. A testeken több furcsa sérülés is volt, akadt, akinek a nyelve, másnak a szeme hiányzott, néhányuk ruháin pedig radioaktivitás nyomait mutatták ki.

Hogy mi történhetett a kilenc egyetemistával február elsejéről másodikára virradó éjjel, nem tudjuk, az évek alatt rengeteg magyarázat született.

Van, aki az orosz jeti támadásának titulálta a történteket, mások űrlényekre és a KGB balul elsült fegyverkísérletére gyanakodtak.

A túrázók halálára leginkább valószínű magyarázat egy speciális és ritka lavina, ám továbbra sem tudunk semmi biztosat arról, mi történhetett aznap éjjel a fiatalokkal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Murder Mamas (@themurdermamas) által megosztott bejegyzés

5. Hova tűnt Kennedy agya?

A XX. század egyik legnagyobb rejtélye, hogy ki ölte meg az Egyesült Államok 35. elnökét, J. F. Kennedyt. Rengeteg teória és összeesküvés-elmélet született már a témában, ám nem csak ez az egyetlen misztérium az egykori elnökkel kapcsolatban. Ugyanis legalább olyan nagy kérdés, hogy hol van Kennedy agya, minthogy ki végzett vele.

A volt elnök holttestét a Arlingtoni Nemzeti Temetőben helyezték végső nyugalomra, ám még a boncoláskor egy FBI ügynök, Francis X. O’Neill Jr. jelenlétében az agyát eltávolították további kutatások céljából, ezt jegyzőkönyvben is rögzítették.

Az agy végül a Nemzeti Levéltárba került, azonban 1966-ban eltűnt a belőle vett szövetmintákkal és boncolási anyagokkal együtt.

Kennedy agya azóta sincs meg, ez pedig még tovább fűti az amúgy is komoly összeesküvés-elméleteket, amik a néhai elnök haláláról szólnak. Egyesek szerint ugyanis hivatalos szervek tüntették el, mert leleplezte volna Kennedy halálának valódi okát. Másik szerint az elnök testvére, Robert F. Kennedy lovasította meg bátyja agyát, mert annak vizsgálatából kiderült volna, hogy a volt elnök súlyosabb betegségben szenvedett, és több gyógyszert szedett, mint azt tudni lehetett róla. 

Akárhogy is történt, talán sosem tudjuk meg a teljes igazságot.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Bettmann

Dián Dóri