Semmi sem az, aminek látszik?

Rengeteg népszerű összeesküvés-elmélet született az évszázadok során, de ma sem kell a múlt évezredig mennünk, hogy számos megmosolyogtató teóriába botoljunk:

  • itt van rögtön a Covid-járvány, amit Bill Gates szabadított ránk, hogy az oltással a föld teljes lakosságába chipet ültessen;
  • az 5G-s internet, ami csinál valamit a Covid elleni vakcinákkal belénk juttatott chipekkel (hogy mit, arról nincs egységes vélemény, de nyilván rossz);
  • az összes oltás, amik autizmust okoznak;
  • ja, és hogy a koronavírus nem is létezik;
  • a QAanon-brancs, amelynek tagjai szerint a háttérhatalom irányítja a világot, és az Egyesült Államok politikai elitje egy jól szervezett pedofilhálózat, amit Donald Trump le akart buktatni;
  • a gyíkemberek, akik egy másik bolygóról jöttek a földre, és ők intéztek minden járványt, háborút és természeti katasztrófát, csak hogy nekik jó legyen, nekünk meg rossz (azt meg hagyjuk is, hogy az ebben hívők szerint Ádám egy gyíkember és egy földi halandó félvér szerelemgyereke);
  • a chemtrail, amit a repülőgépek kondenzcsíkjainak néznek a tudatlanok, és amivel a levegőből mérgeznek minket és a földet különböző kemikáliákkal;
  • Elvis él;
  • 2001. szeptember 11-ét az amerikaiak szervezték maguk ellen, hogy rákenhessék az al-Kaidára, és mehessenek a Közel-Keletre olajért;
  • hogy a nácik a holdra költöztek, és ott forralják gonosz világuralmi terveiket;
  • nem beszélve a lapos földesekről és minden, az elméletükhöz tartozó mellékmagyarázatról.

És ezek csak azok, amik hirtelen eszembe jutottak.

Egyszóval ma is akad bőven téma, amin rágódhatnak az erre fogékony emberek, ám előfordult már olyan az elmúlt évtizedekben, hogy néhány elmélet mégis igaznak bizonyult. Ezekből gyűjtöttem össze hatot.

1. Nácikkal a holdra

Ez első pillantásra összecsenghet az említett „náci bázis a holdon” kezdetű teóriával, de az igaz verzió úgy hangzik, hogy az Egyesült Államoknak segítettek a nácik eljutni a holdra. Pontosabban náci tudósok. Ugyanis a második világháború után a két nagyhatalom, Amerika és a Szovjetunió is óriási energiákat fektetett abba, hogy fejlesszék a rakétatechnológiájukat, és ennek érdekében semmilyen eszköztől nem riadtak vissza: az amerikai kormány 1600, a szovjetek pedig 2200 német tudóst menekítettek ki a Harmadik Birodalom romjai közül – nagy részük jelentékeny náci múlttal bírt –, hogy amnesztiáért cserébe szaktudásukkal segítsék a fejlesztéseket. Amerikában persze hamar elterjedt a szóbeszéd, miszerint náci tudósok dolgoznak a kormánynak, de ez sokáig megmaradt a konteók szintjén. Azóta viszont már történelmi tény, hogy a Gemkapocs művelet során az Egyesült Államok náci tudósokat vitt be az országba, akiknek jelentős szerepük volt az ország nukleárisfegyver-, majd később űrprogramjában.

Négy német tudóst aztán az 1969-es holdraszállást követően ki is tüntetett a NASA.

2. A Roswell-incidens

1947 nyarán az új-mexikói Roswell város környékén egy azonosítatlan repülő tárgy csapódott a földbe. A légierőtől gyorsan érkező hivatalos magyarázat szerint a lezuhant tárgy egy meghibásodott meteorológiai ballon volt. A közvélemény egy része azonban úgy gondolta, nem mondanak igazat a hatóságok, a ballonsztori csak mese, amit egy földönkívüli űrhajó landolására találták ki fedősztoriként. 

Mielőtt bárki a szívéhez kapna: nem egy űrhajó-becsapódás tényét akarta az amerikai kormány leplezni, ám abban a kétkedőknek igazuk volt, hogy meteorológiai ballon kamu és titkolóznak a hatóságok. De a lezuhant tárgy mibenlétére csak ötven évvel később, 1997-ben derült fény, amikor a Pentagon nyilvánosságra hozta az esettel kapcsolatos jelentést. Ebből kiderült, hogy valóban nem egy ballon landolt aznap Roswell környékén, hanem egy olyan szonda darabjai, ami korábban a szovjet atomtitkok utáni kémkedésben játszott fontos szerepet, nukleáris robbantások megfigyelésére használták. Ebből pedig érthető már, hogy miért nem akarták ezt az információt közkinccsé tenni 1947-ben az amerikaiak.

Roger M. Ramey és Thomas J. Dubose a szonda darabjait vizsgálja – Forrás: Getty Images

3. Halott kisbabák a kormány kezén

Az atombomba feltalálásával sok új kérdéssel találták szembe magukat a tudósok. Az 1950-es évekre már tudták, hogy a gyakorlatban mekkora pusztítást okoz egy nukleáris fegyver, ám arról nagyon kevés adatuk volt, hogy milyen hatással van a sugárzás az emberi szövetekre, különösen a fiatal emberi testre.

Az ötvenes évek elején az amerikai kormány Project Sunshine névvel indított kutatást erről, és hamarosan arról kezdtek pletykálni az emberek, hogy ehhez csecsemők holttesteit is használják.

Később pedig kiderült, hogy a szóbeszéd nem volt alaptalan: az amerikai kormány több mint 1500 halott kisgyerek és csecsemő tetemét kérte ki a kórházakból, és használták a kísérletekhez úgy, hogy a hozzátartozók erről semmit sem tudtak.

4. A kanadai melegradar

Szintén az 1950-es években járunk, csak most az Egyesült Államok északi szomszédságában, Kanadában, ahol ekkortájt – a világ sok más országához hasonlóan – illegális volt melegnek lenni. Nagy megaláztatásban és büntetésben volt annak része, akiről bebizonyosodott, hogy a saját neméhez vonzódik, és sok helyen suttogtak arról az emberek, hogy léteznek különböző műszerek, amikkel a hivatalos szervek kiszűrik a meleg embereket. Ám ez Kanadában nem csak városi legenda volt, ugyanis Frank Robert Wake pszichológus a kanadai kormány megbízásából fejlesztette ki a fruit machine-t (a fruit a meleg emberekre használt becsmérlő kifejezés – a szerk.), amivel szerinte pontosan meg lehet valakiről állapítani, hogy a saját neméhez vonzódik-e. A gyanús polgároknak homoerotikus képeket, felvételeket mutattak, eközben pedig a műszer a pupillájuk tágulását, a szívverésüket és a verejtékezésüket mérte. A gépet leggyakrabban olyan állásinterjúknál vetették be, amik során kormányzati, katonai vagy rendőrségi munkákra lehetett felvételt nyerni, de az is előfordult, hogy a vizsgálat után valakit elbocsátottak az állásából.

via GIPHY

5. MK-Ultra

Ma is masszívan tartják magukat olyan konteók, amik szerint egyes államok vagy a háttérhatalom ilyen-olyan piszkos módszerrel próbálják irányítani a lakosságot, ám az 1950-es évek Amerikájában valóban voltak olyan kísérletek, amik a saját embereik agymosásának lehetőségeire és ezzel a kontrollálásukra irányultak. A CIA a Project MK-Ultra keretében több mint nyolcvan szervezettel, kórházakkal, börtönökkel és egyetemekkel állapodott meg, hogy alanyokat küldjenek a kísérleteikhez. Természetesen ezeknek az intézményeknek fogalmuk sem volt arról, hogy valójában mihez javasolnak embereket a kormánynak.

A kísérletek során a tesztalanyokat bedrogozták, hipnotizálták, de előfordult az is, hogy verbálisan és fizikailag is bántalmazták őket.

A kutatás célja az volt, hogy rájöjjenek, hogyan tudják teljesen átvenni az irányítást az emberek tudata felett, hogy aztán a céljaiknak megfelelően használhassák őket. A projekt 1973-ban fejeződött be végleg, addigra ugyanis egyre többen gyanakodtak, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Végül 1977-ben húszezer, az agykontrollkutatásokkal kapcsolatos dokumentum látott napvilágot, majd 2001-ben még több irat titkosítását oldották fel.

via GIPHY

6. A maffia létezik!

2022-ből nézve megmosolyogtató a tény, hogy volt idő – nem is olyan kevés, több mint hetven év! –, amikor a maffiának nevezett bűnszervezeti hálózat konteónak számított. Már 1890-ben sokakban erős volt a gyanú, hogy a bűnözők nemcsak a saját szakállukra, hanem egymással szövetkezve követik el a bűncselekményeket, és az 1940-es években újra szárnyra kapott a maffiáról szóló pletyka, ám 1963-ig ez megmaradt a szóbeszéd és a sejtés szintjén. Persze az amerikai rendőrség sem volt teljesen hülye, és egy idő után nekik is szöget ütött a fejükbe a gondolat, hogy egy hatalmas hálózat lehet a különböző bűntettek mögött, ám az elfogott gengszterek mind tartották a szájukat. Végül 1963-ban egy Joseph Michael Valachi nevű maffiózó vallott az olasz–amerikai bűnszervezet létezéséről, ezzel megszegve a maffiózók sok évtizedes titoktartási fogadalmát.

Joseph Michael Valachi – Forrás: Getty Images / © CORBIS / Corbis

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / canbedone