A királyi családhoz kapcsolódó protokoll-előírásokról már annyi dokumentumfilm és cikk született, így azt, hogy mikor kell kalapot viselniük, hogyan kell őket üdvözölni, miképp ülhetnek le a nyilvános eseményeken, már szinte azok is kívülről fújják, akiknek nem csörgedezik kék vér az ereiben. Azt azonban kevesebben tudják, hogy arra a szomorú esetre is pontos forgatókönyv készült, ha II. Erzsébet örök nyugalomra térne. 

Az uralkodó halálának napja

A tragédia napján a királynő magántitkára, Sir Edward Young – aki közel négy éve tölti be ezt a posztot – elsőként a hivatalban lévő miniszterelnököt értesíti a következő üzenettel: „London Bridge is down”, vagyis: a „London Bridge elesett”. Néhány percen belül a brit külügyminiszter egy biztonságos vonalon értesíti azt a tizenöt államot, amelyeknek szintén Erzsébet királynő a feje, majd a Brit Nemzetközösséghez tartozó harminchat ország vezetőjét is. (Hasonló kódnevek a királyi család többi tagjára is léteznek, az uralkodókéra legalábbis mindenképp, VI. György halálakor a „Hyde Park Corner” -t használták.) 

Ez után a Buckingham-palota elé egy sötét keretes tábla kerül majd ki a gyászhírrel. Ezzel egy időben a média is értesül a tragikus eseményről – elsőként várhatóan a BBC-hez és a Press Association Mediához jut majd el a hír, ahol már jó ideje be van készítve az az anyag, amelyet aznap és a halálesetet követő napokban adnak majd le a királynő életéről.

A BBC-n azonnal leáll majd az akkor éppen folyó műsor, a híradósok pedig az előre bekészített fekete öltözékükben tudatják a szomorú hírt a nézőkkel. A fekete öltönyök, nyakkendők és kosztümök mindig a stúdiókban vannak, hogy ne érje őket felkészületlenül, ha ilyesmi történne.

(2002-ben Peter Sissin elkövette azt a hibát, hogy vörös nyakkendőben olvasta be az anyakirálynő halálhírét, emiatt éles kritika érte.) Aznap nemcsak a hírolvasók zakója, de a hagyományosan piros BBC logó is feketére vált majd. A műsorról a temetés utánig lekerülnek a vígjátékok.  

 

Nemcsak a televíziók, de a rádiók is értesülnek majd a történtekről, ez utóbbiaknál egy fényjelzésből tudják, hogy nemzeti gyásznapról van szó. A zenei blokk itt is megtörik majd, és csakis lassabb, szomorú számok szólnak egy darabig. A többi médiavállalat is készül erre a tragikus napra: a Times csaknem másfél hétnyi anyagot raktározott el, a The Guardianhez hasonlóan. A brit lapokhoz hasonlóan a világ szinte minden szerkesztőségében lapulnak a tárban hasonló cikkek és videók, még ha nem is ilyen mértékben.

A tőzsde és a különböző üzletek aznap várhatóan bezárnak az Egyesült Királyságban, a zászlókat félárbócra eresztik, és kezdetét veszi a tizenkét napos gyász.

A kérdésre, ami az utóbbi időben sokakat foglalkoztatott, hogy ki kerül majd a trónra, ha ez bekövetkezne, csak egy választ ismerünk egyelőre: Károly herceg az egyenes ági örökös.

Másnap 

Amennyiben a walesi herceg nem dönt úgy, hogy Vilmos herceg javára lemond, egy napon belül (adott esetben már aznap este) hivatalos beszédet is kell mondania Károly királyként (vagy amilyen nevet választ magának. Dönthet úgy is, hogy Fülöppé nevezteti át magát, de amennyiben megtartja a jelenlegit, III. Károlyként fog bevonulni a történelemkönyvekbe), amelyet milliók fognak nézni a tévéképernyők elé tapadva. Ebben az esetben Kamilla cornwalli hercegnéből ő királyi fensége, az uralkodó házastársa (Her Royal Highness, Princess consort) lesz.

Károly jövőbeli döntésével kapcsolatban ugyan még csak találgatások vannak, de bárhogy is döntsön, Vilmos herceget és Katalin hercegnét már nem éri majd váratlanul a feladat: ők ugyanis évek óta készülnek arra, ha a királyként és királynéként kellene megállni a helyüket.

A koronázási ceremóniára viszont csak egy év múlva kerül majd sor.

Az uralkodó halálának másnapján, negyvenegy ágyúból leadott díszlövéssel tiszteleg majd a Királyi Lovas Tüzérség II. Erzsébet emléke előtt a Hyde Parkban. Ez után a királynőt követő uralkodó Edinburghba, Belfastba, majd Cadriffba látogat, mielőtt visszatérne Londonba, hogy az ottani kormányok vezetőivel találkozzon.

Mivel a trónra vagy Károly, vagy Vilmos kerül majd, a brit himnusz szövege is biztosan változik: „Isten óvd a királynőt”-ről „Isten óvd a király”-ra. Emellett pedig a bankjegyekről, pénzérmékről, bélyegekről és útlevelekről is fokozatosan eltűnik majd II. Erzsébet arcképe. 

Károly herceg, Erzsébet királynő, Vilmos herceg és Katalin hercegné - Forrás: Getty Images/Stefan Wermuth - WPA Pool

Négy nappal később

A királynő koporsóját átszállítják a Buckingham-palotába, majd onnan a Westminster Hallba, ahol négy napon át nyugszik a ravatalon. Ezután érkezik majd a királyi család, hogy lerója előtte tiszteletét. Megnyílnak a Westminster ajtajai, és a nép is hasonlóképpen tehet – előreláthatólag csaknem félmillió ember járul majd az uralkodó elé. Népszerűsége a királyi család minden tagján túltesz, így egy nap milliók szívében hagy majd örök űrt.

A temetés

Tíz, legfeljebb tizenkét nappal a királynő halálát követően eljön a temetés napja, amelyet hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítanak (ahogyan a koronázás napja is ünnepnap lesz). Másodszorra is bezár majd a tőzsde és a legtöbb üzlet is. Az egész ország elcsendesül.

A koporsót a Westminster Apátságba viszik, ahol körülbelül kétezer ember mond majd imát II. Erzsébetért személyesen, akit szüleihez hasonlóan a Szent György kápolnában helyeznek majd örök nyugalomra.

És utána?

A királynő halála nem csupán új szünnapokat hoz majd a britek naptárába, de számos komoly változást okozhat világszerte. Egyre többen támogatják például a kezdeményezést, hogy Ausztrália államformája köztársaság legyen, a szigetország élén pedig ausztrál államfő álljon. Ezt a példát más országok is követhetik, ami jócskán gyengítheti a királyi család befolyását és hatalmát. Azt, hogy a világ hogyan reagál majd az új királyra, előre nem lehet megjósolni, de egy biztos: II. Erzsébet halálával egy új korszak kezdődik majd.

Fejes Flóra

Kiemelt kép: Getty Images/ Chris Jackson – WPA Pool