Életemben két táborban voltam. Egyszer tízévesen egy tánctáborban, amit esténként végigzokogtam a harmadik naptól, és a legjobb barátnőmmel egymás szüleivel beszéltünk telefonon, mert akkor kevésbé sírtunk, mint amikor a saját szüleink hangját hallottuk. Nyolc évvel később úgy gondoltam, ezt a traumát már feldolgoztam, és elmentem egy sítáborba, hogy megtanuljak snowboardozni. Az első reggel, a pályára menet az emeletes buszunk beborult egy árokba. Szerencsére viszonylag könnyed sérülésekkel megúszta mindenki, de a táboros pályafutásom itt be is fejeződött.

Amikor Balatoni Józsefnek, azaz Jocó bácsinak ezt elmeséltem, kicsit kiröhögött. Rutinos táboroztató, aki a kicsiktől egészen az egyetemista gólyákig nyaraltatott már mindenkit az elmúlt közel tizenhárom évben. A tánctáboros lidércnyomásom kapcsán megemlítettem neki azt is, hogy a barátnőm szülei haza akartak minket hozni, míg az én apám azt mondta, hogy esze ágában sincs értem jönni, bírjuk csak ki szépen. (És úgy tűnik, végül ő győzött ebben a vitában, mert maradtunk.) Jocó szerint is az apámnak volt igaza, az egyik legnagyobb hiba, amit a szülő ilyenkor elkövethet, az az, ha hazaviszi a gyerekét. Véleménye szerint ez csak a legvégső esetben legyen megoldás.

Mint az a saját példámból is kiderült, az első tábori élmény – főleg, ha ottalvósról van szó – meghatározó lehet a gyerekek életében, ezért is fontos a körültekintő választás, hogy utána a szülők is nyugodtan tudják őket elengedni a táborba. (Mondjuk, apuék engem teljesen lazán engedtek el, rám valószínűleg a reggeli futóedzések voltak rossz hatással.)

Bár sokan életkorhoz – ez jellemzően nyolc-kilenc év – kötik, hogy először ottalvós táborba küldjék a gyereküket, ennél sokkal relevánsabb, hogy az a gyereknek és a szülőknek is egyaránt komfortos legyen.

Ha valaki nem biztos abban, hogy a gyereke, vagy esetleg ő, szülőként, készen áll az ottalvós programokra, jó próba lehet, ha gyerek egy-két napot távol, például a nagyszülőknél tölt, vagy ha napközis, bejárós táborokkal indítunk. 

 

„Érdekes tapasztalat egyébként, hogy például a balatoni nemzetközi táborunk kapcsán a külföldi vendégektől gyakran érkezik olyan kérdés, hogy a megadott nyolcéves alsó korhatárt még el nem érő gyerekek csatlakozhatnak-e, a magyar szülők pedig éppen azon szoktak aggódni, hogy tízévesen küldhetik-e már a gyerekeket” – teszi hozzá Kittka András, a Funside nyári táborok alapítója, akik napközis, ottalvós és nemzetközi táborokat is szerveznek Budapest több pontján és a Balatonnál is.

Jocó bácsi szerint az is nagy kérdés, hogy ki mennyire van otthon elkényeztetve, kiszolgálva, mennyire van ahhoz szokva, hogy a nyári nyaralásokat elegáns szállodákban tölti, hiszen a táborokat általában inkább egyszerű, puritánabb szállásokon tartják, és szigorúbb szabályok uralkodnak, mint otthon. Véleménye szerint nevelő célzattal is érdemes lehet egy-egy gyereket táborba küldeni. Szerinte,

ha egy gyerek nem érzi jól magát, az sok esetben feloldható humorral, vagy egész egyszerűen annyival, hogy nem a szülőkkel kommunikál, hanem valaki mással, aki megnyugtatja, a szülők pedig a táborvezetőkkel tartják a kapcsolatot.

Fontos a közös választás

Kezdő táborozóknak további jótanács, hogy ne a szülők akarják a gyerekre erőltetni a szerintük megfelelő tábort, hanem a gyerek érdeklődési köre határozza meg, hogy hova megy, illetve érdemes legalább egy osztálytárssal, baráttal útnak indítani. A második pandémiás tanév egyébként is nagyon megterhelő volt a gyerekek és a családok számára, a bezártság, a közösségi élmények elmaradása és a bizonytalanság mind nyomot hagyott a gyerekek lelki állapotán, így érthető, hogy mindenki visszavágyik a közösségbe, élményeket szeretne gyűjteni, és felszabadultan élvezni a nyári szünetet. Tavaly sok család alternatív módon oldotta meg a gyerekek nyári elhelyezését (például home office-szal vagy a nagyszülők bevonásával), de Andrásék azt tapasztalják, hogy az idén ők is visszatérnek a táborokhoz.

Most hatványozottan fontos, hogy bevonjuk a gyerekeket a választásba, hiszen ez egyfajta kárpótlás lehet számukra az elmúlt másfél év megpróbáltatásaiért.

Azt szokták javasolni, hogy a szülők és a gyerekek együtt nézzék végig a táborról elérhető képeket, videókat, és közösen válasszák ki a tábori foglalkozásokat. Jocó bácsi azzal egészíti ki mindezt, hogy érdemes a tábor előtt személyesen találkozni a táborvezetővel, felmérni, hogy szimpatikus-e a gyereknek, és kiemelten fontos, hogy a szülők minden egyéb információval ellássák a pedagógust vagy a táboroztatót, ami fontos lehet. Például érdemes megtudakolni, milyen környezetben lesz a tábor, hiszen ha például súlyos pollenallergiával kínlódik a gyerekünk, egy erdei iskola nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás, de azt is jelezzük, ha például ételintoleranciája, bármilyen fóbiája van a gyerekünknek, esetleg különleges szokásai, például alvajáró.

  

Mi a jelenlegi helyzet a koronavírus tükrében?

Sok táboroztató tapasztalja, hogy az idén, a hosszú bezártság után a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a mozgásra épülő és szabadtéren zajló foglalkozások iránt, mint a szörf, a SUP, a jóga vagy éppen az amerikai sportok, de Andráséknál például nagyon népszerűek ebben az évben a képzőművészetek is, a nyelvi és informatikai táborok pedig továbbra is igen keresettek. A 2020-as évhez hasonlóan természetesen az idén is sarkalatos kérdés a biztonság. András örömmel meséli, hogy a tavaly bevezetett, a korábbiaknál szigorúbb biztonsági intézkedéseik kiválóan vizsgáztak, így biztonsággal zajlott le a 2020-as nyári idény. A legfontosabb újítások közé tartozott a kézfertőtlenítő állomások kihelyezése a táborhelyszíneken, az újragondolt beengedési rendszer, a nagy létszámú programok szabadtéren tartása, a megfelelő egészségügyi felkészülés (például állandó egészségügyi személyzet az ottalvós táborok esetében, vagy a tanárok extra felkészítése), és a veszélyeztetett csoportba tartozó gyerekekre való külön odafigyelés. Ezt egészítette ki az a kormányzati döntés az idén, amely előírja, hogy a táboroztató személyzetnek legyen védettségi igazolványa.

Magyarországon rendkívül széles a választék az elérhető táborok között: a szociálisan finanszírozott állami programoktól egészen a nagyon jó minőséget képviselő oktató- és élménytáborokig mindenki a pénztárcájának és érdeklődésének megfelelő programok közül válogathat.

Érdemes azonban sietni, mert bár a foglalások nem tartanak a pandémia előtti szinten, de tavalyhoz képest már hatalmas érdeklődés érzékelhető. Szóval táborválasztásra fel, mert a végén csak a nappaliban felállított bunkiban lesz már hely!

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Thomas Barwick