Nemcsak azért érdemes jó képeket csinálni, mert nagyot lehet menni velük az Instán vagy a Facebookon, hanem azért is, mert ezeket akár egy-egy ajándékhoz is felhasználhatjuk. Még pont nem vagytok lecsúszva egy vászonkép, naptár vagy éppen egyedi telefontok megrendeléséről, ráadásul a +1 tippem segítségével igazi ünnepi hangulatú képeket is csinálhattok hozzá.

Íme, a tippek és trükkök:

1. A természetes fény mindig jobb

Tényleg mindig. Ha valamiért nincs rá lehetőség, meg kell nézni, milyen színhőmérsékletű (hány kelvines) a legerősebb fényt adó izzó, és ehhez mérten kell beállítani a gépet (pont ugyanannyira). A lámpafény általában sárga szokott lenni, ezen lehet segíteni beállítással is, később filterrel (vagy esetleg egy fotószerkesztő programban konkrét színbeállítással) is, de sosem lesz olyan. Sőt, egészen más a természetes fény beltérben és kültérben is. Nyilván a kinti fény a legszebb, de minden nem történhet kint. Láthatjátok nagyjából ugyanazt a fotót lámpafénynél, és beltéri természetes fénynél. Hiába a legjobb helyzet és a megfelelő beállítások, azért van különbség. (Mutatok majd egy extra tippet arra az esetre is, ha mire hazaértek az oviból/iskolából, tök sötét lenne, és kellene egy csodás ünnepi hangulatú fotó.)

Földön fekvő mosolygó kislány lámpafénynél
Esti, mesterséges fénynél készült fotó - a lehető legideálisabb helyzetben, a lámpa alatt fekve

Földön fekvő mosolygó kislány természetes fénynél
Nappali, természetes fényél készült fotó

2. Ha van tárhelyed, ne spórolj a fotókkal

Főleg, ha valami különleges alkalom adódik. Gyakran megesik, hogy 20 fotóból csak egy lesz jó. Pláne, ha a képen gyerekek szerepelnek. Akik ráadásul, mondjuk, nem könnyen megismételhető dolgot csinálnak. Ilyenkor – és erre a legtöbb profi biztosan forgatja a szemét – érdemes kőkeményen ránehezedni az exponálógombra, hadd menjen, ami a csövön kifér. Vagy amit a gép elbír. Ha pedig több fotó is sikerül, akkor szuper sorozatot lehet belőle készíteni. Ez szinte semmi energiába nem kerül, ezt a sorozatot egy éttermi ebéd utolsó öt percében készítettem, amikor én már rég végeztem az evéssel, a kisebbik lányom viszont sok mindent csinált ebéd közben. Csacsogott, nézelődött, néha falatozott… Persze vannak kevésbé sikerült képek is (nekem, mondjuk, azokon is szupercuki), de nagyon sok jó is lett.

Az ide kapcsolódó tartalmi tippem az, hogy a gyerekekről olyan közegben lehet a legjobb képeket készíteni, amit maguk is élveznek. Az én gyerekeimet kézműveskedés közben, az étkezőasztalnál vagy akár meseolvasás közben lehet a legjobban fotózni. De mivel ők már elég nagyok, és kicsit „ki vannak képezve”, örömmel pózolnak is. Sőt, néha úgy kell megküzdeni egy-egy elkapott pillanatért. Akinek olyan habitusú a gyermeke, az fotózhatja biciklizés közben, a sportpályán – vagy bárhol, ahol felszabadult tud lenni.

3. Ne ragaszkodj a hagyományos beállításokhoz!

Ki mondja, hogy a teljes fejnek rajta kell lennie a képen? Maximum a nyomasztóan vicces óvódás fotózásokon. És azt, hogy ellenfényben nem lehet jól fotózni? Vagy azt, hogy egy olyan kép, amin hátulról látszanak a szereplők, nem lehet izgalmas és sokatmondó? Minden a beállításokon múlik. És semmi nincs kőbe vésve, próbálkozni kell. A fotókat, amiken én is szerepelek, a szintén hobbifotós férjem készítette. Szerintem ti is láthatjátok, melyik a jobb.

Válasszuk ki a legizgalmasabb szöget a fotózáshoz

4. Guggolj le szemmagasságba!

Vagy csak helyezd lejjebb az objektívet. Ez a gyerekfotózás egyik nagyon fontos trükkje – egészen máshogyan néz ki egy kép felnőttperspektívából, mint a gyerekek szemmagasságából. Ez tényleg annyira egyszerű, hogy nem is magyarázom tovább, beszéljenek a képek:

Felnőttperspektívából

A gyerek szemmagasságából

5. A háttér fontos is, meg nem is

Ugyanez igaz az előtérre is. Egy jó fényképezőgép csodásan életlen hátteret csinál, így lehet a fotózandó gyerekek mögött a legnagyobb kupi (a ruhaszárítótól a mosatlan edényekig bármi), csak színes foltokat látunk belőle. Néhány telefonnal is lehet így fotózni, a legtöbbször az a trükk, hogy oda kell tenned az ujjadat, ahova az élességet szeretnéd. De ha nem megy a kép készítésekor, a legtöbb képszerkesztő mindenféle életlenítő lehetőséget kínál. Csak arra vigyázz, hogy ne „maszatold” el vele a főszereplőt is (ezért praktikus ezt már a kép készítésekor elérni).

Figyeljünk arra is, hogy ne tűnjön úgy, mintha a háttér egy eleme a fejből lógna ki, mint itt például az autó

Kislány egy elmosódott benzinkút előtt
Fejből kilógó autó nélkül sokkal jobb - az elmosódott benzinkút nem zavaró

+1. ünnepi tipp egy ötperces, instant ünnepi háttérhez

Fogj egy sor a karácsonyfaégőt és egy ruhaszárítót, akaszd az égősort a szárítóra, kapcsold be, és kész is van a látványos háttér. Csak egy a titok, megfelelő beállításokkal és megfelelő szögből kell lefotózni a gyermeket, mert nagyon nem mindegy, hogy melyik képet kapják meg vászonra nyomtatva a rokonok:

Tóth Flóra 

A képek Canon EOS M50 fényképezőgéppel készültek, és a szerző tulajdonában vannak