Nemrég olvastam a Man repelleren – ez egy szupertrendi New York-i közéleti-, divat- és életmód magazin – hogy úgy tűnik, hivatalosan is trónfosztás történt a gasztrotrendekben. Hoppá! Az erdőirtások miatt szeretve-gyűlölt avokádónk többé már nem vezető témája az Instagram-fotóknak. Aki/ami pedig letaszította ezt a mennyei mannát, az nem más, mint a... (dobpergés) füge. Persze nem ám az a borzalmas zöld, savanykás ízű, amivel sokunkat terrorizáltak a nagyszüleink, hanem a csodaszép érett, lila füge, amit idén – tapasztalataim szerint – kevés helyen lehetett kapni. Na, de most sikerült! Sőt egyre több piacon láttam, aki szeretne venni, annak azt javasolnám, hogy a szupermarketek polcai helyett inkább a piacon keressétek – ott nagyobb sikerrel jártok. Jómagam egész októberben a boltokat bújtam, hogy elkészíthessem a következő szupergyors receptet. A szezon még tart, úgyhogy nem késő!

 A füge mellett szerezzetek be balzsamecetkrémet és pármai sonkát. Mivel a lila füge íze talán leginkább a szilvához hasonlítható, édes húsos, lédús gyümölcs lévén, nagyon jól passzol hozzá a füstös-sós ízű pármai sonka. 

Én csak a tisztesség kedvéért hívom előételnek (mert simán lenyomok vacsoraként egy reggelit, főételként pedig egy desszertet), máskülönben desszertként is megállja a helyét, vagy-vagy (!) az éjjeli nassolás helyett... finom, éjjeli csippentések. 

Egy recept, három lépés

1. Előkészítés: 

Ez a csoda mindössze húsz-harminc percet igényel, előkészítéssel együtt. Mosd meg, hagyd rajta a héját, és vágd ketté. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és tedd bele a felvágott gyümölcsöket. 

2. Jöhet a balzsamecetkrém

Ha ezzel megvagy, locsold meg balzsemecetkrémmel, ha épp nincs otthon, akkor házilag is készíthetsz. Egy evőkanál barnacukrot, 2,5 dl vörösbort (vagy mustot) forralj össze, és adj hozzá apróra vágott sonkahagymát és fokhagymát. Miután leforrt belőle két deciliternyi, szűrd le, és adj hozzá mézet, kakukkfüvet, sót és borsot. Ha újra felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni húsz percet. Ezt követően forrald fel újra, sűrítsd be keményítővel, és még melegen töltsd üvegedénybe. Az eredeti receptet itt találod, ámbár sokan elhagyják a hagymát, kakukkfüvet, és simán cukorral, musttal és keményítővel sűrítik be. Érdemes egyszerre csinálni egy kiadós adagot, mert nemcsak ehhez a fogáshoz, hanem sajtokhoz, salátákhoz és desszertekhez is baromi jól megy. 

3. Mehet is a sütőbe! 

Rakd be a sütőbe fél órára 190 fokon, ahol tökéletesen puhára sül. A cél, hogy finoman krémes és lédús legyen az állaga. Ízesítheted friss kakukkfűvel, bazsalikommal vagy még egy kis mézzel, ha édesebben szereted. Ha pedig ezzel megvagy, vedd ki, és már rakhatod is rá a sonkát. Én még visszaraktam egy picit a sütőbe, hogy összeérjenek az ízek, ámbár, ha túl sokat tartod bent, a sonka roppanósra sülhet. Akárhogy is, mindkét módszerrel csodafinom lesz!

Bon appétit!

Szőcs Lilla

 A képek a szerző tulajdonában vannak