Hetedikbe készültünk azon a nyáron. Általános iskolás barátnőmmel, Vikivel akkor még eltökélt szándékunk volt, hogy mi bizony apácák leszünk. Utáltuk a fiúkat (mondjuk, én ma is utálom őket, muhahaha), rájuk sem néztünk, én már akkor is magamnak varrattam a ruhákat (jó, most nem, de akkor, meg utána még jó sok évig igen), és nem voltam hajlandó felvenni nadrágot, csak szoknyát. Ez volt a lövésem, ne kérdezzétek, hogy miért. A szobám otthon Lady Diana posztereivel volt kidekorálva, Vikivel mindent elolvastunk róla, ami megjelent, mindet tudtunk az életéről, a pocsék házasságáról, az új szerelmeiről, a rohadék paparazzókról, akik megkeserítették a mindennapjait. A ruháit és a stílusát pedig csodáltuk, de őt, és az ellenállhatatlan személyiségét sokkal jobban.

Aztán jött a hír augusztus 31-én, napra pontosan húsz évvel ezelőtt, hogy a hercegnőt szállító limuzin karambolozott egy párizsi alagútban, miután ismét fotósok hada kergette őket a szállodától, ahonnan elindultak Dodi Al Fayeddel. Diana és a szerelme is meghalt a balesetben, amelynek körülményeit máig számos konspirációs elmélet és legenda lengi körül. Vikivel persze rendesen kikészültünk, annyira, hogy nálam nem is lépett új példakép az ő helyébe azóta sem, talán Angelina Jolie-ért rajongtam valamennyire évekkel később, de annyira sosem, mint Di-ért.

Húsz év alatt sok minden változott. A világnak, és a tinédzser lányoknak új ikonjaik lettek. Ott volt a kétezres évektől Britney Spears, majd Victoria Beckham, aztán Paris Hilton, akiből egyenesen következett Kim Kardashian és a klán (Kim évekig volt Paris táskahordója).

Szóval nincsenek már Lady Dianák, helyettük van szelfialbum az Instán az egyformára kontúrmaszkírozott Kardashian- testvérekből, van felpumpált segg, és leszívott agykapacitás, mindegy, csak ne kelljen dolgozni, meg sokat gondolkodni a világról. És milliók követik őket ész nélkül.

Kíváncsi volnék rá, ha Diana még ma is élne, milyen lenne, vagy ha húsz évvel később születik, lenne-e ekkora tere ezeknek a maskaráknak. Ezt már nem tudjuk meg soha. Viszont nálam még mindig a hercegnő a favorit, stílusban és attitűdben is, minden tragédiájával és jóságával együtt. És ahogy az elhíresült mém is mondja:

In a world full of Kardashians, be Diana! (Abban a világban, amely tele van Kardashianokkal, légy Diana!)

Összegyűjtöttem a kedvenc klasszikusaimat róla. Hogy egy pár percre mindannyian Dianák lehessünk.

(A galériákat az oldalsó nyilakra kattintva tudjátok lapozni)

1. A nappali megjelenés:

Finom, letisztult, elegáns volt még nappal is. Ha nem kellett semmilyen hivatalos rendezvényen megjelennie, akkor pedig előszeretettel viselt kényelmes és egyszerű ruhákat.

2. A kiskosztüm:

Viszonylag kevés olyan felvételt találni róla, ahol nadrágot hord. A szoknyarésszel kiegészített kiskosztümök viszont kivétel nélkül mindig kifogástalanul mutattak rajta.

3. A kabát:

Én a sárga-fekete mintás kabátra szavazok ezek közül. És ti melyikre?

4. A koktélruha: 

Laza, esti kiruccanáshoz is fel tudott öltözni, mindegy, hogy rockkoncert, vagy komolyzenei előadás.

5. Az estélyi:

Híres volt arról, hogy egy-egy ruháját többször is felveszi, ezzel is példát kívánt mutatni a felesleges költekezés ellen. Estélyi ruháit gyakran el is árverezte, hogy a befolyt összegeket aztán felajánlja jótékony célokra.

Nekem ilyen volt a szívek királynője.

Szentesi Éva

Képek: Harper's Bazaar, Vogue