– 

1.
Amire vágysz, az nem biztos, hogy érték. Amikor úgy érzed, nagyon kell valami, állj meg egy pillanatra, és vess számot magaddal: valóban szükséged van-e rá? Ha igen, legyen a tiéd, és ne érezz lelkiismeret-furdalást. 

2. 
Ne félj kimondani, hogy „menj a francba!”. Lesz egy csomó ember, akikben csalódni fogsz. És lesz, hogy te leszel ez az ember. Nem akarlak megijeszteni, de az nagyon kemény. Ez van. Ilyenkor bele kell állni. Megrágni, meggyászolni, aztán – ha elérted a gödör alját – dobbantani, és elrugaszkodni. Meg tudod csinálni, elsőre eszméletlen ijesztő, de – mint mindenben – ebben is lehet gyakorlatot szerezni.

3.
Állj ki az igazságodért! De tudd: az igazság nem axióma, nem valami egyetemes alaptétel. Mindenkinek van igazsága, és mindenki igazsága ér annyit, hogy megismerd. A saját igazságod ugyanolyan értékes, mint másé. És fogadd el, hogy változhat, mit gondolsz annak.

4. 
Állj ki mások igazságáért! Előre szólok: nem ez a könnyebbik út. Hallgatni, elfordulni, tovább menni sokkal-sokkal egyszerűbb, mint tenni valamit. De segítséget nyújtani az egyik legjobb dolog a világon, és legalább ugyanannyit ad, mint amennyit kivesz belőled.

5.
Légy sebezhető! A sebeid fontosak, kincsek, igazodási pontok. Ne tüntesd el őket!

6.
Ne félj a hibáktól! A kudarc legalább annyira fontos, mint a siker. Bármennyi is történt, bármennyire is szégyelled magad miatta, a nap másnap is felkel. És pontosan ugyanúgy felmelegít majd, mint azelőtt.

7.
Kérj bocsánatot! Ha hibázol, nézz vele szembe, ismerd be, és vállald érte a felelősséget. Nem kevesebb leszel ettől, hanem sokkal több. Bocsánatot kérni: felszabadító.

8.
Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Tényleg. Semmi értelme.

9.
Nem kell boldoggá tenned senkit – nem ez a feladatod. Magadat tedd boldoggá, és boldog lesz melletted a választottad.

10.
Ne várd, hogy valaki a mindened legyen. Nem attól vagy kerek egész, hogy úgy érzed: a társad a birtokodban van. Senki sem lehet „a tiéd”. És te sem lehetsz senkié.

11.
Te nem vagy én. Mintád vagyok, példád vagyok, referenciád vagyok, ellentéted vagyok, forrásod vagyok. Az anyád vagyok. A húsod és a véred. De ettől még egy tökéletesen másik ember. Nem kell, hogy kövess, de ha bizonyos tekintetben követni akarsz, akkor tedd azt. Ez a te döntésed.

12.
Igen, furcsa vagy. De épp csak annyira, mint bárki más is furcsa. Mindenki más. Élvezd a másságodat! Légy büszke az egyéniségedre!

13.
Nem rólad szól. Nagyon gyakran előfordul, hogy azt gondolod: miattad történik valami, te váltottad ki, te vagy az oka, te tettél valamit rosszul. Persze, fontos az önvizsgálat, nem szabad megspórolni, de nagyon sokszor nem így van. Ha valaki bánt, támad, az a legtöbbször róla, a támadóról szól. Ezzel neki van dolga, nem neked. Sőt, lehet, hogy épp a te segítségedre szorul. Ne marcangold magad, hanem próbáld megérteni. Nem biztos, hogy sikerül, de első körben ez minden, amit tehetsz. 

14.
Nem valakinek szülsz. Nem magadnak szülsz. Hanem egyszerűen csak: szülsz, ha úgy döntesz. Vagy nem szülsz.

15.
A tested a tiéd. Te döntesz a sorsáról, és a döntésedet mindenkinek kötelessége elfogadni. Legyen az a társad, a gyereked vagy éppen az anyád.

16.
Az egyedüllét: OK. Társaságban, barátokkal lenni szuper dolog. De nem kell mindig mindent valakivel együtt átélni. Ha úgy adódik, hogy valahová egyedül kell menned, valamit egyedül kell megtapasztalnod, tanuld meg azt is élvezni! Nem lesz semmivel kevesebb attól egy élmény, hogy nem tudod azonnal megosztani mással. Ha úgy alakul majd, hogy az életed bizonyos szakaszában egyedül élsz, ne pánikolj, használd ezt a tudást. Az egyedüllétben értékes dolgok születhetnek meg.

17.
Ne félj nemet mondani! Ismerd meg a határaidat, és tiszteld őket. Légy tisztában azzal, hogy a nemet mondás képessége nagy érték. Puszta félelemből ne vállalj semmit. Nem igaz, hogy ha valamire, amit nem érzel magadénak, nemet mondasz, „legközelebb majd nem hívnak”. Vagy ha igen, akkor nem is  vagy odavaló. A „nemeink” ugyanannyira meghatároznak minket, mint az „ igenjeink” . Szóval: használd őket bölcsen, felelősséggel.

18.
Épp ezért fontos, hogy: légy képes igent mondani! Akkor is, ha esetleg félsz, ha nem vagy biztos benne, hogy menni fog, ha túl nagy az ismeretlen, de azt érzed: meg kell tenned. Halld meg az ösztöneidet, és ha azt súgják, vállald, akkor: vállald! (Ha pedig nem sikerül, és kiderül: rossz döntést hoztál? Akkor ott van az 5. pont.)

19.
Ne hagyd, hogy elhitessék veled: kevés vagy. Semmihez nem vagy kevés. Legföljebb gyakorlatlan, tapasztalatlan. Esetleg másban vagy jó. Próbáld meg. Legföljebb nem megy. És akkor válts. Menj tovább.

20.
A szerelem: az szerelem. Akárki iránt is érzed. Nem fájdalommentes, de a világ egyik legnagyobb csodája.

21.
A szerelem nem olyan, mint amit látsz, amit olvasol, amit mondanak, sőt, nem is olyan, amit én meséltem. A szerelem fogalmát neked kell felfedezned és megalkotnod.

22. 
Az a helyzet, hogy össze fogják törni a szívedet. Te is összetöröd majd másét. Ez megúszhatatlan és kikerülhetetlen. Nincs erre jó mondatom, nem tudlak rá felkészíteni, sőt, bármennyire is szeretnék, gyógyírt sem tudok adni a sebeidre. Egyvalamit ígérhetek: amíg élek, mindig lesz egy váll, amin kisírhatod magad, és két kar, ami álomba ringat, ha kiapadtak a könnyeid.

23.
Nőnek lenni fantasztikus. Ezt nem ragozom. Csodálatos vagy, hidd el.

24.
A férfi: nem ellenség. Sőt, nem is ellenfél. Ne harcolj ellene, hanem inkább harcoljatok együtt. Annyi minden van, amit meg kell még oldani, közösen sokkal könnyebb lesz, mint egymás ellen.

25. 
A szabadság: benned van. Ne nyomd el magadban. És ne hagyd, hogy elvegyék tőled. 

D. Tóth Kriszta