Vad férfi táj, szilaj paripa

Izland misztikus utópiáját tovább fokozva: a napokban szántotta végig az internetet egy férfi művészeti projektje. A performer a teljes szabadság jegyében meztelenül szalad az izlandi tájon a szilaj paripákkal. Ezek után ne nézzétek meg a Kincsemet, ha még nem láttátok. Csalódni fogtok, tényleg. Főleg, mivel Ervin végig ruhában van. Legalábbis, amikor lovagol.

(Fotó: Nick Turner)

Bármily hihetetlen is, az az igazság, hogy már jóval a vágtázó férfi előtt felkeltette a figyelmemet a szigetország, elsősorban természeti csodáival, illetve a fenntartható fejlődésért tett törekvéseivel. Meg azért, mert már azelőtt volt női miniszterelnöke, minthogy Amerika megálmodta volna magának Hillary Clintont. Szóval nemcsak közép-kelet európai mércével, de úgy ánblokk, nyugatival nézve is meglepő és meglehetősen izgalmas dolgok történnek odaát.

VALÓDI egyenlőség

Például a gyakorlatban is megvalósulni látszik az egyenjogúság. Figyelem, nem az egyformaság, hanem az egyenlőség, az egyenlő esélyek, az egyenlő munkáért egyenlő fizetést elve... szóval tudjátok, az összes ilyen „feminista hülyeség”. Amiről mi itt álmodozunk, ők ott megcsinálják. Nem tökölnek (már bocsánat). A nemi egyenlőség alapvető emberi jog – vallják teljes egyetértésben a szigetország pártjai, és bennük minden férfi és nő.

Az izlandi kormány célul tűzte ki, hogy 2022-re ténylegesen felszámolja a nemek közti hátrányos megkülönböztetést a bérekben. Ennek megvalósulásához, mondjuk, elengedhetetlen volt, hogy létrejöjjön az, ami más országokban még mindig vita tárgyát képezi, (vagy napirendre se kerül): azaz a női kvóta bevezetése a parlamentben. Izlandon a gyakorlatban már intézményesült e törekvés, és kvótával szabályozzák a kormányzati bizottságban a nemek arányát. És láss csodát, működik!

(forrás: @johannasig/facebook)

Szabadság, szerelem

Johanna Sigurdardottir az egyik legrégebbi motoros Izland politikai életében.1978 óta van jelen a parlamentben. A 2008-as gazdasági válságot követően választották miniszterelnöknek. Elnökségi ideje alatt Izlandot a World Economic Forum éves Global Gender Gap-jelentésében a legjobban teljesítő országaként tartják számon. Többször is az élen végzett a kutatásokban, és az egyenlő bánásmód mintaképévé vált. Ehhez mindenképp sokat tett hozzá, hogy a szigetország miniszterelnöknője nyíltan felvállalja: saját neméhez vonzódik. 2010-ben, amikor legalizálta a kormány a melegházasságot, ő maga is összeházasodott élettársával.

Le a korrupcióval!

Ez az a hely, ahol a nemi identitás nem a karaktergyilkosság eszköze. A korrupció már annál inkább. Nem is olyan rég, épp amiatt vonultak tömegek Reykjavik utcáira, mert offshore botrányba keveredett a miniszterelnökük – Sigmundur Davíð Gunnlaugsson – aki az esetet követően végül lemondott a tisztségéről.

Kalózok, költők

Amivel talán a világ sajtója is felfigyelt rájuk, hogy a 2008-as gazdasági világválságot, és az imént említett, Panama-iratok körüli botrányt követően más országoktól eltérően a hackerekből és aktivistákból álló Kalózpárt erősödött meg. A csoport az internet szabadságáért küzdő mozgalmakból nőtte ki magát, legfontosabb tétele az internettel kapcsolatos ügyek prioritása, a teljes átláthatóság a kormányzásban, a korrupció drasztikus csökkentése és a részvételi demokrácia biztosítása. Céljuk visszaadni a hatalmat az embereknek. Jelenlegi vezetőjük pedig nem más, mint egy feminista költőnőből lett aktivista, majd politikus, Birgitta Jónsdóttir.

(forrás: @birgitta.jonsdottir.english/facebook)

Noha mindez első látásra irigylésre méltóan hangzik, vannak, akik azt állítják, hogy Izland ugyanazoktól a korrupciós botrányoktól szenved, mint amelyekkel a világ minden táján küzdenek az államok. Brigitta Jónsdóttír a szigetországot egyenesen a szicíliai maffiaállamához hasonlította, ahol sokáig polipszerűen felépülő hatalmi csoportok irányították az államháztartást, és ennek nyomai még mindig jelen vannak a politikai életben. Ellenben hallgatás és továbbmutyizás helyett meglepő nyíltsággal beszélnek róla, és veszik fel ellene a kesztyűt.

Szóval a szomszéd kertje mindig zöldebb. Izlandé pedig még annál is inkább. Hiszen a nemi egyenjogúság és lelki szabadság kipróbált, bevált és jövedelmező módszerein túl még meztelen férfiak is szaladgálnak a prérin. Lóháton.

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Nick Turner