A múltkor Zsuzsi barátnőmnél hédereltem a hétvégén. Egyszer csak zöldségpucolás közben Zsuzsi apukája megjegyezte, hogy ő bizony mindent elolvas, amit én leírok, és egy kicsit szomorú amiatt, mert ennyire rossz véleménnyel vagyok a férfiakról (persze –szerencséjére – azt is hozzátette, hogy szerinte erről azért a férfiak is tehetnek). Először nem teljesen értettem, mire céloz, aztán rájöttem, hogy aktuálisan biztosan a témában írt legutóbbi cikkem akadt be neki.

De mivel én – ugyebár – egy érett személyiség vagyok, később önkritikát gyakoroltam... és elgondolkodtam azon, vajon igaza van e? Mert az van, hogy én legbelül nagyon is imádom a férfiakat, de ez kívülről, mondjuk, a monitor másik oldaláról nem látszik.

Ezért eldöntöttem, hogy összeszedem, és pontokba rendezem, mi mindenért szeretem a férfiakat. Nagyon is. Íme:

1. Mert imádnak bennünket. 
Mondjuk, ezt nem mindig mutatják ki, és nem is mindig van így feltétlenül, de azért mi tudjuk, hogy ez a „csúnya igazság”. És mi más lenne szeretnivalóbb valakin, mint az a tény, hogy minket szeret? Ugye?

2. Mert képtelenek lennének nélkülünk élni
Ez, mondhatni, az első pontból is következik, de önmagában is megállja a helyét. Ráadásul szerintem elképesztően szexi, hogy minden ellenállásuk hiábavaló... És tényleg nem. Tudnak. Nélkülünk. Élni.

3. Mert érzékenyek
Bár ezt legszívesebben sose mutatnák ki, mert, ugye, gyerekkoruktól azt hallgatják, hogy katonadolog, így aztán mire felnőnek, tényleg elhiszik, hogy a férfisírásért megvetés vagy kigúnyolás jár. Pedig nem. Fiúk, sírjatok! Mi pedig majd odahúzzuk a fejeteket a keblünkre, és megsimogatjuk a hajatokat.

(főleg Brad Pitt haját)

4. Mert erősek, biztonságot nyújtanak, és megvédenek bennünket
Ráadásul közben azt gondolják, hogy mi minderre (erő, biztonság, védelem) nem lennénk képesek nélkülük. Hát nem cukik?

5. Mert nem értenek minket
Egyáltalán nem tudják hova tenni azt a gondolkodásmódot, amivel létezünk, és ez – lássuk be – legalább annyira mulatságos, mint amennyire őrjítő. 

6. Mert vadásznak (legalábbis próbálkoznak)
Minden változás és egyenjogúsági törekvés ellenére nem hal ki belőlük a vadászösztön. Ha egy nekik tetsző nő lép be a látókörükbe, azonnal beindul az udvarlás.

7. Mert bókolnak, bókolnak, bókolnak
Olyan szépeket tudnak mondani a külsőnkre! És a belsőnkre is. (A „Hello cica, van gazdád?” meg a „De jó a segged, kiscsillag!” nem tartozik közéjük.)

8. Mert képesek megnevettetni...
...és képesek nevetni ők is a vicceinken. Kivéve, amikor nem értik az „öt perc múlva kész vagyok” iróniáját. 

9. Mert... autóvezetés
Nagyon viccesek, amikor kézzel-lábbal magyaráznak az anyósülésről, ha egy nő ül a kormány mögött. És egy kicsit mindig megolvad a szív azon, hogy azt gondolják, mennyire nem tud a nő vezetni. Vagy, ahogy Gianni mondta DTK-nak nemrég az Elviszlek magammal című műsorában, hogy „a nők olyan nőiesen vezetnek”. (Amúgy én nem vezetek, tehát velem ilyesmi még nem fordult elő. Lehet, hogy ezért tartom szórakoztatónak. Meg az is lehet, hogy hamarosan megtanulok vezetni.)

10. Mert képesek megolvasztani a szívünket
Például akkor, amikor alkalomadtán a főznek nekünk. Vagy akkor, amikor és ahogyan a gyerekükre néznek.

11. Mert lehet velük szexelni
Lássuk be, azért ez egy nővel mégse ugyanolyan. (Mondom ezt heteroszexuális nőként.)

Meg egy:

Mert Brad Pitt is férfi. És ettől a ténytől sehogyan sem tudok elvonatkoztatni.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Hannah Busing