-

1. Háborúk

Tekintsünk végig a történelmen, és mindjárt kiderül, hogy a háborúkat vagy az erősebb kutya indítja, hogy még erősebb legyen, vagy a gyengébb, mert tele a hócipője az erős kutyával. Na, de miért is van szüksége az erősnek a még erősebbé válásra? Hát ez az! Mert valójában még mindig nincs elég önbizalma, és azt hiszi, hogy ha még egy országot meghódít, akkor majd már tök rendben lesz. A gyengébbnek nyilván nincs önbizalma, szóval ő is a nagy és erős „másik” legyőzésétől reméli a régi dicsőség helyreállását. Nem véletlen, hogy minden győztes csatát állati csúnya megtorlások követnek. Tényleg nem is sejtik, hogy a még jobban letört önértékelés előbb vagy utóbb újabb háborút eredményez majd? Nyeh.

2. Gyilkosság

Az első dokumentált gyilkosság Káin és Ábel nevéhez fűződik. Min is rágott be Káin? Hogy Istennek kedvesebb volt a testvére által felajánlott áldozat. Azért, ha Isten (lásd még apu és anyu) jobban szereti a tesódat, (aki ráadásul fiatalabb, micsoda skandalum!), az nem csoda, hogy megbillenti az önbizalmad. Káin irigykedni kezdett, és ahelyett, hogy önvizsgálatba fogott volna vagy rákérdezett volna Istennél, hogy mi is volt pontosan a gond az ő áldozatával, inkább úgy döntött, hogy eltakarítja az útból azt, aki különbnek tűnik. Ezt a módszert aztán jó sokan követték...

3. Irigység

Ha már így szó esett az irigységről, akkor nem is kérdés, hogy miért irigykedünk. Mert, ugye, a másikat különbnek gondoljuk magunknál, és persze hogy azért, mert nem vagyunk tisztában a saját értékeinkkel. Vagyis nincs semmi, de semmi önbizalmunk. És sokkal könnyebb út az irigykedés, mint az önbizalomfejlesztés.

4. Népirtások, fajgyűlölet

Hogyne persze, vagyunk „mi” és vannak „azok”, akik a világban minden rossz okozói. Mi jók vagyunk, szépek, nemeslelkűek, ha nem lennének a csúnya, gonosz és pitiáner „azok”, tökéletes lenne az életünk. Nincs mit tenni, öljük meg őket! Kell-e magyaráznom, hogy egészséges önbizalommal elsősorban magunkkal foglalkozunk, a saját környezetünk, illetve saját népünk boldogulásáért dolgozunk, és nincs szükségünk arra, hogy mások utálatával erősítsük azt a tudatunkat, hogy mi bezzeg mennyire csodálatosak vagyunk.

5. Megcsalás

Talán ez a legkézenfekvőbb. Mi áll a legtöbb megcsalás hátterében? Miért a kapuzárási pánik idején lép le a legtöbb férj, és kalandozik más vizekre a feleség? Mert kevésbé érezzük magunkat szépnek, csinosnak, értékesnek, és egyszerűen annyira kell a megerősítés, mint egy falat kenyér. Ha bíznánk önmagunkban, akkor a megerősítést nem kívülről kellene várnunk, de hát ugye... Lévén, hogy hasonló dinamikát lehet felfedezni a mezei promiszkuitás mögött is, amikor csak l'art pour l'art fekszünk össze mindenkivel, akit utunkba sodor a jószerencse, megállapíthatjuk, hogy a nemi betegségek okát sem a vírusokban kellene keresni, hanem... igen, bizony, az önbizalomhiányban! Nobel-díjat kérek!

6. Szarkavarás

Ó azok a jó kis munkahelyi, közösségen belüli szarkavarások! Lehetne biztos szebben fogalmazni, de hát minek, ha egyszer nevükön nevezzük a dolgokat, főleg, amikor a mi kárunkra történik. A szarkavarások oka... már nem is fogtok meglepődni, de az önbizalomhiány. Megtudunk valakiről valamit. Észreveszünk negatív dolgokat. Kiszúrjuk más hibáját. Mondhatnánk ugyan ezt közvetlenül annak is, akiről szól, de abban meg mi lenne a jó? Hiszen még a végén jó irányba fordulnának a dolgok! És hát addig sem kell magunkkal foglalkozni. Szóval inkább elmondjuk másoknak, ez legalább megerősíti a többiekben, hogy mi nagy titkok tudói vagyunk, tehát jobb velünk jóban lenni. Sérült kis önbizalmunkat vélhetően kevés dolog táplálja jobban, mint a saját fontosságunk tudata. Egy darabig.

7. Sportsérülések

Nos, lássuk be, még a sportsérülések mögött is felfedezhetjük a már jól ismert eredőt. A sportsérülések általában azért következnek be, mert a.) nem ismerjük jól saját magunkat, a teljesítőképességünket, erőnket, korlátainkat, b.) gyanítjuk, hogy annyira jók mégsem vagyunk, de majd most aztán jól megmutatjuk a világnak, hogy dehogynem, miazhogy! Mi lesz a következménye a megfelelő önértékelés híján lévő sportoló esztelen teljesítménykényszerének? Hát igen, sportsérülés. Is.

8. Súlyproblémák

Hasonlóan esztelenül vívjuk örök harcainkat a kilók ellen, hiszen szent meggyőződésünk, hogy ha fogyunk, zsírleszívatunk, kockahasunk lesz... vagy bármi, akkor majd jobban fognak szeretni mások. Vagy legalább mi jobban fogjuk szeretni magunkat. A sok fogyókúra eredménye egy idő után a taccsra vágott szénhidrát-anyagcsere... meg a hormonális problémák, amelyek sok más mellett további súlyproblémákat okoznak. Mindezt miért? Hát, mert nem szeretjük eléggé magunkat, főleg nem a testünket. A jó életmódváltás egyben önismereti út is, és tartós eredményeket csak akkor lehet elérni, ha közben folyamatosan arra törekszünk, hogy a belső harmóniát helyreállítsuk. Amihez, ugye, a közben szépen kialakuló, nagyjából helyes önértékelés és kellő önbizalom lesz a legfőbb eszközünk.

9. A halál

Én nem találkoztam még olyan emberrel, akinek száz százalékosan stabil és minden helyzetben megingathatatlan önbizalma lett volna. Emellett: a jelek szerint előbb vagy utóbb mind meghalunk. Tehát, aki meghal, annak nincs önbizalma. Vagyis minden önbizalomhiányos ember meghal. Köszönöm a figyelmet, ennyit szerettem volna csak mondani.

Prónay-Zakar Gina

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/massimofusaro