A Nemzetközi Tojásszövetség 1999 óta minden év októberének második péntekjére hirdeti meg a tojás világnapját. Számomra azonban több olyan alkalom is volt az életben, amikor a tojás abszolút főszerepet játszott, tehát nevezhetjük ezeket az én tojás-világnapjaimnak is. Íme!

Bundáskenyér reggelire a nagyszüleimnél

Oké, ez nem egy alkalom volt, hanem sok, de mindegyik felért egy ünnepséggel: megvannak azok a gyerekkori reggelek, amikor minimum tízig alszol, és az olajban sercegő bundáskenyér földöntúli illatára ébredsz? Mellé persze meleg tea dukál, esetleg sajt, paradicsom vagy az elvetemültebbeknek tejföl, de a lényeg úgyis az aranybarna, ropogós, tojásba forgatott finomság. Meg persze a hozzá járó beszélgetés a konyhaasztalnál, aminek köszönhetően a reggeli délig húzódik, az ebédből uzsonna lesz, de kit érdekel – egy bundáskenyérrel kezdődő nap csak jól végződhet!

Lágytojás, amikor beteg vagyok

Vannak betegségek, amelyek – ha tetszik, ha nem – diétával járnak. Ha már muszáj diétáznunk, fogjuk fel úgy, hogy legalább van lehetőség lágytojást enni! Nekem hosszú évekbe telt, mire megtanultam a tökéletes technikát arra, hogy a sárgája puha maradjon, de mégse teljesen, a fehérje pedig márványos fehérre szilárduljon: valahol három és fél percnél rejlik a megoldás. Már nem kell más, csak egy dizájnos kis tojástartó – otthon pálinkáspoharat használtunk a célra, ha épp nem találtuk a tojástartókat –, só, pirítós, egy jó film vagy sorozat, és már nem is érzed magad betegnek. Hiába, a tojásnak varázsereje van!

Rántotta az első közös reggelen

Amikor az ember először ébred fel valaki mellett, aki tetszik neki, természetesen el akarja kápráztatni. Nem igazán hiszek a „gyorsan kirohanok fogat mosni, hogy üde leheletre ébredjen”– varázsában, annál inkább a reggeli rántottáéban. Most mondjátok meg, melyik férfi tudna ellenállni egy nőnek, aki ripsz-ropsz összeüt egy csodás reggelit, a legkisebb erőfeszítés nélkül? A rántottát ugyanis elrontani sem lehet, gyakorlatilag bármit tehetsz bele, amihez kedved van – ismertem olyat, aki cukorral, édesen szerette –, így percek alatt igazi házitündérré válhatsz a pasi szemében. Köszönjük, rántotta!

Tojásos burger a gyorsétteremben

Ez a pont talán kakukktojás (hehe!), és nem is a legegészségesebb választás a világon, de egy esős, szürke reggelen rá kellett jönnöm, hogy imádom a gyorséttermi reggeliket, különös tekintettel a tojásos burgerre. Épp rohantam egyik helyről a másikra, és iszonyúan megéhezve, az elveimet feladva betértem egy gyorskajáldába, morcosan rendeltem egy reggeli burgert, aztán beleharaptam, és hát legyen elég annyi, hogy azóta havonta egyszer muszáj elkövetnem egy ilyen gasztrobűnt. Ahogy a puha buciban terpeszkedő tojásos-sajtos töltelék szétolvad a szájban… no comment, csak tojás.

Tükörtojás – mindig!

Na, jó, töredelmesen bevallom: Richard totál igazságtalan kérdésére én a tükörtojást válaszoltam volna. Tinédzserként volt az életemnek olyan időszaka, amikor reggelire és vacsorára semmi mást nem voltam hajlandó fogyasztani, roppanós kenyérrel, fűszerrel és paradicsommal toltam magamba nap nap után ezt az elképesztő találmányt, ügyet se vetve a felmenőim csöndes közbevetésére, miszerint, ha nem tükörtojás-mérgezés fog elvinni, akkor szívroham a sok koleszterin miatt. Visszamenőleg is üzenném nekik 2016-ból: a tojás tizenhárom vitamint tartalmaz, a legteljesebb fehérje, és napi egy tojás elfogyasztása kifejezetten hasznos. Oké, azt most hagyjuk figyelmen kívül, hogy akkoriban én minimum naponta négyet ettem. Most már képes vagyok uralkodni magamon, de míg például sokan elborzadnak Paul Newman híres, Bilincs és mosoly című filmjében attól a jelenettől, amikor a főhős fogadásból megeszik hatvan tojást, én pedig elérzékenyülve, kicsit irigyen néztem. Azóta is titokban álmodozom, bárcsak képes lennék erre…

Kalapos Éva Veronika

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Estúdio Bloom