-

Az állásinterjú egy stresszhelyzet, amikor az interjúztató kíméletet nem ismerve teszi fel a sokszor meghökkentő kérdéseit.

1. Fontos az első benyomás

Minden pozícióhoz más és más készségekre, képességekre van szükség, de mégis mindig maga a személyiség mutatkozik meg, és kiderülhetnek azok a hozzáadott értékek, amelyek kiemelt jelentőségűek a későbbiek szempontjából. Ezek pedig az első benyomásból adódó tapasztalatok.

2. Mit sugárzol magadról?

Ahogy megjelensz, amit felveszel, ahogy belépsz, reagálsz... ezt nézik meg először. A megnyilvánulásaid, a metakommunikációd, és az is, hogy ezt milyen meggyőző erővel teszed, ezek mindennél fontosabb információk az interjúztatók számára.

3. Ne vetíts!

Az álláshirdetésekben sokszor irreális elvárásokat sorolnak fel. Ha te azon szerencsések közé tartozol, akit behívtak, ne szorongj a hiányosságaid miatt, inkább az erősségeidet igyekezz kihangsúlyozni! Tedd félre a hiányosságokból adódó komplexusaidat, de olyanról ne mesélj, ami nem igaz!

4. A ruha is teszi

A megjelenésed egészét tekintve nagyon fontos a rendezettség, ápoltság, harmónia. A visszafogottság és az alkalomhoz illő ruházat domináljon. Még véletlenül se menj egy interjúra talpig feketében, de kerüld a rikító ruházatot is! Igyekezz eltalálni, miben érzed komfortosan magad, ami még a helyzetnek is megfelelő, a lényeg, hogy ne feszengj emiatt. Hasznos lehet, ha kicsit utánanézel, mi az adott cégnél elfogadott viselet, ehhez próbálj igazodni! Kerüld a túl erős sminket, parfümöt, és semmiképp ne akassz magadra sok ékszert. Ezek az interjú alatt csörömpölhetnek, tehát itt is a „kevesebb az több" elv dominál. Ne rezegjen a mobilod, és ne tedd ki az asztalra!

5. A pontosság fél erény

Pontosan érkezz! Néhány perccel előbb célszerű megjelenni, de semmiképp nem ildomos fél órával korábban kint ücsörögni. Félelmeid ellenére menj egyedül, tapasztalataim szerint ez sokszor nem magától értetődő. Nem ritka a bátorító barát, barátnő, netán anyuka és a testvér sem.

6. Ne légy döglött hal, de Herkules se!

Üdvözléskor legyen határozott a kézfogásod, de érdemes megvárni a fogadó fél kéznyújtását. A határozott kézfogás alatt semmiképp ne erős szorításra gondolj, mert azt az interjúztató a távozásig sem felejti el! Amennyiben valaki szólt már korábban is, hogy nagyon keményen fogsz kezet, figyelj erre is!

7. Nézz a szemébe!

A testbeszéd nagyon árulkodó, ennek kiemelt jelentősége van. Ne süsd le a szemed, létesíts szemkontaktust, mindig arra a személyre figyelj, aki épp szól hozzád, és neki válaszolj! A szemkontaktusod soha ne legyen merev, mert az már az interjúztató számára is kellemetlen lehet, inkább mindig igazodjon a társalgás dinamikájához.

8. Nyisd ki magad!

Ne ülj karba tett kézzel, és ne szorítsd a szék karfáját! A nyitott testtartás a legmegfelelőbb, a lazán ölbe vagy a szék karfájára helyezett kezek, és a felfelé nyíló tenyér bizalmat, nyitottságot ébreszt. Tedd el a tolladat, és semmiképp ne babráld! Kerüld a túlzott gesztikulációt, ne hintázz a széken, ne rázd a lábad, és uralkodj magadon, ha vakaróznod kellene!

Mindezek maguktól értetődő elvárásnak tűnnek egy értelmes ember esetében, de tapasztalatim szerint a stressz bárkiből előhozhat olyat is, amit egyébként soha nem csinálna. Ha ezeket előre tudatosítod magadban, könnyebb elkerülni a kellemetlen helyzeteket.

9. Nem kellenek barokkos körmondatok

Igyekezz kerek mondatokban megnyilvánulni, ne bonyolódj körmondatokba! Konkrét kérdésre konkrét választ várnak.

10. Gondold át előtte, mit akarsz mondani!

A mondandód legyen felépített. Ne kapkodj! Semmiképp ne kezdj így mondatot: „A történet arról szól… Ez egy jó kérdés... Na, erre nem számítottam, nem tudom… Gondoltam, hogy kíváncsi rá…"

11. Bratyizni tilos!

Soha ne szakítsd félbe az interjúztatót! Ne bizalmaskodj, ne dicsérd a helyet, a berendezést, a kedvességüket. Ellenben nagyon figyelj a kérdésekre, a reakciókra, jól használd ki az időt, amikor beszélhetsz. Legyenek ismereteid a cégről!

12. Hitelessé...

Igyekezz hitelesen bemutatni magad, amikor az erősségeidről vagy a gyengeségeidről kérdeznek.

Ne ezt mondd: nagyon rugalmas, kommunikatív, precíz, megbízható, barátságos és nyugodt vagy. Ugyanis nem tudják, miért vagy az! Inkább saját konkrét példa alapján mutass rá, miben vagy jó.

Nagyjából így: „Az előző munkahelyemen gyakran kellett prezentációkat tartanom idegen nyelven is, így nem áll távol tőlem, hogy... Szervezési feladatokat is végeztem a munkaköröm mellett, mert szívesen csináltam a..."

13. Fejlődés...

Amikor a „gyengeségeidről" nyilatkozol, helyezd kilátásba, hogy fejlődőképes vagy, illetve mi az, amiben változni szeretnél. Például: nehézségeid voltak a konfliktuskezeléssel, de ebben sokat fejlődtél tréningek segítségével.

14. Kérdezz!

Amennyiben van lehetőséged a kérdezésre, az mindig a munkakörrel és a céggel kapcsolatos legyen, ne saját magaddal.

15. Légy együttműködő! 

Előfordulhat, hogy az interjú mellett tesztet kell kitöltened vagy szituációs játékban kell részt venned. Ne minősítsd a helyzetet! Ilyeneket ne mondj: „Már rengeteg teszten túl vagyok, nagy benne a tapasztalatom, nemigen hiszek ebben. Ilyet már töltöttem ki. Nem szeretek szerepelni, de ha nagyon kell…"

16. Érdeklődj!

Az interjú befejeztével ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a bemutatkozáskor. Búcsúzáskor ismét érdemes kézfogással és szemkontaktus felvételével elköszönni. Amennyiben nem tájékoztatnak a továbbiakról – bár ez ritkán szokott előfordulni – nyugodtan rá lehet kérdezni. Mikorra várható visszajelzés?

17. Készülj fel!

Egy interjúra készülni kell, több szempontból is! Egyrészt a munkakörből, amire pályáztál, másrészt magadból, hogy a legjobb formádban légy: kellően személyes, spontán és magabiztos. Ezt a megjelenéseddel, fellépéseddel, felkészültségeddel és összeszedettségeddel érheted el a lehető leghitelesebben.

Szalánczi Kriszta

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/baranq