-

1. Mi az a paralimpia?

A világ második legnagyobb sporteseménye, amelyen mozgássérültek, vak és gyengénlátó, illetve tanulásban akadályozott sportolók versenyeznek 22 különböző sportágban. A paralimpiai mozgalom a második világháború után indult útjára, amikor az egyik angol kórház igazgatója a sportot használta rehabilitációs eszközként a hadisérültek mentális és fizikai állapotának javítására. 1988-tól kezdve az olimpiát rendező városnak kötelező a paralimpiát is megrendezni az ötkarikás játékokat követően.

2. Miért paralimpia? És miért nem paraolimpia?

1988-ig hivatalosan nem paralimpia volt a megnevezése a négyévente megrendezett „párhuzamos olimpiának”. Hogy végül miért a paralimpia és nem a paraolimpia szó terjedt el a közbeszédben, annak egyszerű nyelvészeti oka van. (Az angol nyelvészprofesszorok biztos könnyebben megértik, mint mi...) Tévhit, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem hagyta jóvá az olimpia szó használatát. Igaz, ez utóbb feltételezés sem alaptalan, mert a barcelonai paralimpia előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte a paralimpia szervezőbizottságát, hogy a spanyol megnevezésből hagyja el az „o” betűt, és a „Paraolímpicos” kifejezés helyett a „Paralímpicos” megnevezést használja.

3. Bárki indulhat, akinek valamilyen fogyatékossága van?

A paralimpiára ugyanúgy kvalifikáció útján lehet kijutni, mint az olimpiára. Mivel rengeteg versenyszám van, így sok esetben kevesebb az induló egy-egy sportágban, ezért nehezebb megszerezni a kvótát. Azok az élsportolók, akik a paralimpián indulnak, ugyanúgy komoly felkészülést és edzésmunkát végeznek, mint bármely más sportoló.

4. Melyek az ajánlott kifejezések a témával kapcsolatban?

A köznyelvben még ma is sok bántó és helytelen kifejezés létezik a parasportolókkal kapcsolatban. Ilyen a „tolókocsi", melyet „kerekes szék"-nek hívunk, a „gyengeelméjű" és a „debil" is hasonlóan bántó megnevezés, helyettük a „tanulásban akadályozott" vagy „értelmileg akadályozott" kifejezés ajánlott. A látássérültek esetében is megkülönböztetjük a „vak és a gyengénlátó" embereket. A „hiányzik az egyik karja/lába” körülírásokat érdemes kerülni, és a „végtaghiányos" (ez lehet születési rendellenességtől is) vagy „amputált" (aki később veszítette el valamely végtagját) szavakkal helyettesíteni.

5. Mikor és hol rendezik?

Ugyanazokon a helyszíneken, mint az olimpiát, a delegációk a paralimpiai faluba költöznek be, pontosan ugyanoda, ahol néhány hete még az ép sportolók laktak. Tizenegy nap alatt bonyolítják le a versenyeket. Szeptember 7-én tartják a megnyitó ünnepséget, szeptember 18-án pedig végleg kialszik a láng.

6. Milyen sportágakban indulnak a versenyzők?

Huszonkét sportágban összesen 528 számban versenyeznek (a különböző sérültségi kategóriák miatt ilyen magas ez a szám). Tizenegy sportágban indul magyar versenyző. Sajnos egyetlen csapatunk sem tudta kvalifikálni magát a játékokra, így 43 egyéni versenyzőért szurkolhatunk. A legnépesebb tábor az úszóké (tíz induló), de szép számmal képviselik hazánkat a vívók és az asztaliteniszezők is (hat-hat versenyző). Ezen kívül atlétikában, erőemelésben, cselgáncsban, kajakban, kerekes székes teniszben, kerékpárban, lövészetben és triatlonban leszünk még érdekeltek.

7. Hogyan tesznek különbséget az eltérő mértékű sérülések között?

Minden sportágnak saját kategória-rendszere van. Vannak, melyekben csak látássérültek indulnak (judo, ötfős futball), és van, amelyet csak kerekes székeseknek rendeznek (tenisz, vívás, rögbi, kosárlabda), de a legtöbb sportágat a látás-, mozgás- és értelmi sérült sportolók is űzik. A sportolókat az első nemzetközi versenyükön kategorizálják, de ezt bármikor felül lehet vizsgálni. A legösszetettebb kategória-rendszere az atlétikának és az úszásnak van. Úszásban tizennégy kategóriába sorolják be a versenyzőket, míg atlétikában csaknem 50 különböző kategória van a sérültség jellege és foka szerint. A kerekes székes teniszben, az erőemelésben és cselgáncsban nincsenek különböző sérültségi kategóriák. Utóbbi kettőben különböző súlycsoportokba osztják a versenyzőket.

A kategória-rendszer miatt nehezen követhetők a versenyek, de ha az ember tudja, kiért és mikor kell szurkolni, akkor ugyanolyan sportélményt nyújt, mint bármely más viadal. A hazai versenyzők programját érdemes követni a Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldalán, illetve én a saját oldalamon is igyekszem majd naprakész információkkal szolgálni.

8. A parasportolók is doppingolnak?

Egyre több pozitív mintáról olvashatunk hírt a parasporttal kapcsolatban is, a parasportolókat ugyanúgy ellenőrzi a WADA, mint az olimpikonokat. A közelmúltban kirobbant botrány miatt a teljes orosz csapatot eltiltotta a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. Magyar sportoló eddig egyszer bukott meg Paralimpián, 1992-ben. A parasport egyik legnagyobb doppingja még mindig a kategória-rendszer, amely visszaélésre ad lehetőséget. Vannak sportolók, akik rájátszanak a fogyatékosságukra, hogy alacsonyabb kategóriában indulhassanak. Ez ellen úgy próbál védekezni a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, hogy a kategorizálási vizsgálatokat követően versenyhelyzetben is folyamatosan figyelik a sportolók mozgását, és ha kell, felülvizsgálják a korábbi döntésüket.

9. Kik a magyar esélyesek?

A csapat legnagyobb sztárja egyértelműen Sors Tamás úszó, aki Pekingben és Londonban is megnyerte a 100 méteres pillangóúszást a kategóriájában (S9). Pekingben ő volt a magyar csapat egyetlen aranyérmese, míg Londonban Pálos Péter asztaliteniszező is első helyen végzett. Mindketten indulnak Rióban, így érdemes lesz rájuk figyelni, ahogy vívóinkra és a többi úszóra is, mert ezekben a sportágakban mindig kiemelkedő sikereket értünk el. A kajak sportágként ezen a paralimpián mutatkozik be, mi rögtön négy versenyzővel képviseltetjük magunkat, úgyhogy talán ők is okozhatnak meglepetést. Atlétikában Biacsi Bernadett bronzérmes volt négy éve, érte is drukkolhatunk.

10. Hol lehet követni a paralimpia eseményeit?

Az M5 sportcsatornán lesznek élő közvetítések és összefoglalók, míg az interneten a paralympic.org weboldalon az egész eseményt élőben lehet nézni. Emellett érdemes követni a Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldalát, ahol remélhetőleg naprakész információkat kapunk a magyar csapat szerepléséről, illetve én is igyekszem folyamatosan beszámolni a sikerekről.

Pásztory Dóri

Kiemelt képünk forrása: Magyar Paralimpiai Csapat hivatalos Facebook-oldala