-

Bár azt mondják, csak hároméves kor körül lesz végleges, hogy melyik kezét használja az ember, az én fiam már a kezdetektől nagyon balkezes volt. Néhány dolgot megfogott ugyan a jobb kezével, de rögtön át is tette a balba, és főképp ezt használja. Négy és fél évesen már lassan megszokjuk, hogy a másik oldalra készítsük a kanalat a tányér mellé, de még mindig másfelé nyújtjuk a poharat, és ott még nem is tartunk, hogy megtanítsuk cipőt kötni, esetleg balkezes ollót vásároljunk neki. El tudom képzelni, ez mennyire nehezített pálya, hiszen az emberiség 90 százaláka jobbkezes, és rájuk tervezik a tárgyakat is: a csavarok és villanykörték például mind az óramutató járásával megegyezően csavarodnak be, vagyis jobbra­­, de hozhatnám példának a számítógép egerét is, ami jellemzően jobbkezeseknek készült.

A balkezeseknek egész történelmük van. Ugyanúgy a diszkrimnáció áldozatául estek az idők során, mint mindenki, aki más, pedig ma már nem is gondolnád, hogy akkora ügy lenne. Megalázták, sőt üldözték a balkezeseket, még nem is olyan rég pedig megpróbálták átszoktatni őket a másik kezükre. Miközben az agy feladatmegosztásának dominanciája (a balkezesek esetén a kettő bonyolultabb együttműködése) szerint lesz valaki jobb- vagy balkezes. Ezért legfeljebb kétkezessé lehet nevelni valakit. Mostanra viszont komoly kutatások születtek a balkezesekről, ennek időről-időre szeretek utánanézni mióta a mi családunkban is van egy ilyen „csodabogár”. Össze is gyűjtöttem néhány érdekességet.

1. A balkezesek teszik ki a népesség okosabb részének a nagyját

Létezik olyan teória, amely szerint a balkezesség valószínűleg annak köszönhető, hogy az agy mindét féltekéje erőteljesen részt vesz a nagymennyiségű információ feldolgozásában, és nem oszlanak meg annyira élesen az agy által ellátandó feladatok. Emiatt általában a multitasking (egyszerre több dologra figyelés) is jobban megy nekik. Csak hogy egy meggyőző példát említsek: 1926 óta a tizennégy amerikai elnökből hat volt balkezes, Barack Obama is az, és a híres balkezesek sorában DaVinci, Einstein és Marie Curie is ott áll.

2. Úgy tűnik, hogy jobb a memóriájuk...

...amit én is alátámaszthatok, elképesztő dolgokra emlékszik már ez a kicsi fiú is évekkel ezelőttről. Ez ugyan nem hivatalos kutatás, hanem jobbkezes családtagok megfigyelése, de elég egyértelmű kép kezd kirajzolódni a megkérdezettek válaszai alapján.

3. Nehezebben tanulnak

Egy ausztrál tanulmány szerint, amelyet tizenegy éven aluli gyerekek körében vizsgáltak, a balkezeseknél több a tanulási nehézség, hiszen a két agyfélteke általánostól eltérő használata hátrányt jelenthet az iskolai rendszerben tanult olvasás, írás és számolás terén. A jó hír az, hogy ezek a gyerekek aztán behozzák jobbkezes társaikat.

4. Érzékenyebbek a mentális betegségekre

A Yale 2013-as kutatása szerint sokkal jobban ki vannak téve mentális rendelleneségeknek, úgy mint skizofrénia vagy akár az autizmus. És igen szélsőséges a hangulatingadozásuk is.

5. Hamarabb halnak

A világ jobbkezesekre van berendezkedve, a közlekedés, a gépek kezelése, a bútorok mind-mind nehézítő körülmények egy balkezesnek. Nem csoda hát, ha több balesetet szenvednek vagy okoznak. Szerencsére nem az egészséggel kapcsolatosak a halálozási statisztikák, tehát: ha odafigyelnek, elkerülhetik a baleseteket.

6. Sportokban pengék

És egy jó hír a végére: a balkezesek aratnak az egyszemélyes sportokban, mint például a tenisz vagy a box, hiszen az ellenfél jobbkezesekhez van szokva, jó eséllyel ő maga is az, a szokatlan helyzet pedig előny a balkezes számára. Nézd csak meg Nadalt, aki ugyan inkább kétkezes, de a teniszben a bal keze az erősebb. A friss olimpiai aranyérmes párbajtőröző, Szász Emese, és ugyanebben a sportágban izgalmas döntőben ezüstérmes Imre Géza szintén balkezes, bár mindketten egy másik balkezessel küzdöttek meg az éremért, ettől viszont csak még izgalmasabb volt a verseny.

Horvát Sára

Források: ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/MarcAndreLeTourneux