-

A hazudozás általános probléma a kamaszoknál. Azoknál is, akikről azt gondolják a szülei, hogy ők biztos sosem hazudnának. De igen. Hazudozni két ok miatt szoktak: az egyik, amikor szeretnének valamit elérni (de nagyon), a másik: ha történt valami baj és azt szeretnék „eltussolni”. Van egy magasabb szintje is a hazugságnak, amikor egy korábbi hazugságot palástolnak egy újabbal. Ez utóbbi már bonyolultabb, és általában nagyon nehezen lehet a végére járni.

Ami a legfontosabb: ahogy te élsz és kommunikálsz embertársaiddal, ő is pontosan úgy fogja csinálni.

Ha azt látja, hogy „kegyes” hazugságokkal éled az életed, akkor ne csodálkozz (hiába hangzik ez most nagyon keményen) azon, hogy a kamasz gyereked kamuzik össze-vissza.

Tehát igyekezz őszinte lenni, és nyomatékul mondd is el neki (lehet, hogy már rég vették a suliban a közmondásokat), hogy: „A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”.

Na jó, félre a tréfával! Érdemes saját példákon keresztül megvilágítani számára, hogy az esetek nagy többségében (legyünk reálisak), ha elsőre nem is így gondoljuk, de mindig kiderül, hogy sokkal jobb stratégia őszintének lenni, mint hazugnak.

Ha tudsz konkrét példát mondani, akkor az mindig hatásosabb, életszerűbb, mintha jössz neki a közmondásokkal. Oké, a „mai világban”, amikor bármit olvasol vagy látsz, mindenhol azt tapasztalod, hogy szemrebbenés nélkül hazudoznak neked (lásd: politika, gazdaság, barátok, családtagok), állati nehéz kiállni az őszinteség mellett. De mégis. Érdemes.

Hogyan veheted észre és mit tehetsz, ha úgy érzed, hazudik a gyerek?

- Ha bizonytalan vagy abban, hogy a kérdésedre igazat mondott-e, vagy egyszerűen csak motoszkál benned valami, akkor kérdezz rá többször is a témára. Ha mindig mást mond, akkor nyilvánvaló a hazugság ténye.

- Ha nagyon kerül bizonyos témákat, vagy teljesen másképp reagál, mint ahogy szokott, akkor is „gyanakodhatsz”.

- Ha elnevetgél egy olyan témát, ami egyébként tök komoly, vagy úgy beszél hozzád, hogy nem néz a szemedbe, hanem ide-oda kapkodja a tekintetét, vagy éppen folyamatosan csak a földet nézi, akkor szintén felmerülhet a gyanú.

- Ha telefonon kérdezed valamiről, de a válasz sűrű hallgatás, és csak utána válaszol, akkor simán lehet, hogy abban a pillanatban találja ki, mit is mondjon neked.

Mit tehetsz, ha a fentiek alapján bebizonyosodik, hogy a kamasz gyerekednek lassan elkezdett nőni az orra?

Mindenekelőtt az teljesen természetes, hogy összezuhansz. Sosem gondoltad volna, hogy ez lesz, és nem érted, mit rontottál el.

De túlparázni nem ér! Azért nem, mert ha nem kóros hazudozóval van dolgod (nyilván nem, ha meg mégis, akkor orvosi esetről van szó), ezért ennek a végére kell járnod!

Először is döntsd el, hogy ez most egy kis hazugság volt (például: nem mondta el, hogy kapott egy egyest matekból, hanem te vetted észre az ellenőrzőjében), vagy egy régóta tartó BIG hazugság (példa: nem jár edzésre egy hónapja, miközben azt mondta, hogy jár. Fogalmad sincs, hol tölti az edzésidőt, és mit kezdett az arra szánt pénzzel).

Kis hazugságok

Sok kicsiből lesz a nagy. Tehát érdemes utánajárni, hogy miért füllentget a gyerek.

Azért, mert nem meri elmondani neked? Erről neked kell elgondolkodnod, mi több megváltoztatnod magadról azt a vélekedést, hogy „anya mindenen kiborul, semmit nem lehet neki elmondani”.

Próbálj uralkodni magadon, és például egy rossz osztályzatért ne akadj ki annyira! A második ilyen eset után meglesz a hatás! Amikor megtapasztalod, hogy a kamasz gyereked olyan dolgokat is el mer mondani, amiken eddig kiakadtál, nagyon nagy örömmel tölt majd el ez az érzés.

Nagy hazugságok

Ebben az a csavar, hogy vissza kell fejtened kis hazugságokra a nagyot. Ez elsőre elég bonyolultnak hangzik, de ez a legegyszerűbb módja a kibogozásnak. Példa: ha nem jár edzésre már egy hónapja, és erre valami véletlen folytán jössz rá. (Mert előbb vagy utóbb mindenre rájön az ember.)

- Miután sokkolódtál, kérdezd meg tőle, hogy miért nem szeret edzésre járni

- Meséljen arról, hogy kit vagy mit nem szeret

- Nincs sikerélménye?

- Csak miattatok jár focira, de egyébként utálja, ám nem merte elmondani?

- Hülye az edző? Esetleg bántalmazza? Nem bírja a többieket? Ezer oka lehet a döntésének

Utána jöhet az a rész, hogy hova jár helyette. Miért pont oda, mi a jó neki abban a helyzetben.

A lényeg: ha lecseszed, soha nem fogja elmondani az igazságot, hanem egy újabb hazugságot fog elhitetni veled.

Ha megvan az ok, akkor igyekezz segíteni neki, hogy ne kerüljön ilyen helyzetekbe. Beszélj magadról, hogy amikor te hazudtál valakinek, mi volt annak az oka, mi lett a következménye, stb. Ez persze idő. Mármint a saját kamasz gyerekedre szánt idő...

Összefoglalva

Ha azt tapasztalod, hogy a kamasz gyerek hazudik, akkor borulj ki, igyál meg egy felest (vicc), tedd rendbe magad, és utána nagyon nyugodtan kérdezd ki a gyereket. Ha nem akar azonnal válaszolni, akkor beszélj meg vele egy időpontot, ami alkalmas számára. Biztosítsd arról, hogy ez mindenkivel előfordul. És szeretnél segíteni neki.

Egyik gyerek sem születik hazugnak, viszont minden szülő nagyon könnyen és gyorsan hazuggá formálhatja a gyerekét.

Bábel-Szücs Szilvia

Van még ott más is, ahonnan ez jött. Olvassatok ti is Anyaparát!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/