Emberek! Ne essetek pánikba! Te sem kaptál jegyet a meccsre? Nem tudtál foglalni asztalt a kedvenc éttermedbe? Nem feltétlenül akarsz a sör mellé tocsogós sörkorcsolyákat falni? Vagy nem is iszol sört, hanem maradsz inkább az egészséges vonalon? Az a jó hírem, hogy ez klafa sör mellé is, meg csak úgy, simán, egymagában is. Sőt, még meccset sem kell nézned hozzá – elég, ha úgy teszel, amíg odabent óbégatnak a férfiak. (Vagy a lányok.)

A focikajákban az a jó, hogy bármikor eheted őket, ropognak, tocsognak, és olyan nagyon nem is hizlalnak, legalábbis ez a recept egész biztosan nem számláltatja a kalóriákat. Mégis pikáns, ízletes, és nem csak egy sima saláta, mert tekerheted tortillába, pakolhatod pohárba, eheted kevés szénhidráttal, vagy felturbózva, nachosszal, meccs mellett összepödörve a lapba a markodban, és két gól között (már ha rúgnak, és nem marad el a gólöröm), sőt még a szádat is megtörölheted. Hopp, egy korty nedű, máris csúszik, picit csípi az ajkad ez a ropogós csibefalat, aka pipifajitas temérdek korianderrel és citrusos, csilis vinegrettel.

Na, tudsz ennél jobbat? 

Uzsgyi, sunnyogj ki a konyhába, és tégy úgy, mintha érdekelne a meccs. Ha meg tényleg komázod, akkor még mindig ott a félidő, mert kábé ennyi elég is hozzá, olyan egyszerű. 

Hozzávalók kb. négy főre egy nem kiadós szurkolós vacsorához:

  • fél kiló csirkemellfilé
  • 2 szép kövér piros kaliforniai paprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 tortillalap
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 lime leve
  •  közepes római saláta
  • 1 db érett avokádó
  • kókuszzsír
  • füstölt paprikaőlemény
  • fokhagymapor
  • füstölt Maldon só
  • fekete bors
  • 1 ek nádcukor

Elkészítése:

1. A csirkemellfilét szép szeletekre vágom (nem kell túl vékonynak lennie). Majd megfelezem a hagymát, és azokat sem túl vékony szeletekre szelem (semmiképp sem apróra). Majd jönnek a kaliforniai paprikák, azokat is közepesen vékony szeletekre vagdosom. 

2. A csirkemellfiléket egy kókuszzsírral felforrósított serpenyőbe teszem, melléhalmozom a paprikát, a hagymát, rádobom a füstölt paprikaőrleményt, a füstölt Maldont, a fokhagymaport, alaposan összeforgatom, és szépen elkezdem megsütni. Mindkét oldalának kell 5-5 perc, de legyen alaposan megpirított a csirkemell, a paprikák pedig legyenek összerottyantva szépen. 

3. Amíg sül a belevaló, addig felvágom nagyobb darabokra a római salátát és az avokádót.

4. Majd elkészítem a szószt a következőképpen: 3 evőkanál olívához 3 evőkanál lime-levet adok, majd 1 evőkanál nádcukrot, és sót meg borsot. Szépen összekeverem, amíg a cukor el nem olvad benne, és szinte szirupos állagot nem kapok.

5. Ha megsült a csirke, és a paprikák is készen vannak, akkor a paprikás alapomat összekeverem a római salátával és az avokádóval, aztán egy-egy tortillalapra halmozom őket (de szedhető külön pohárba is). A csirkemelleket csinos szeletekre vágom, azt is a tortillára helyezem, meglocsolom az öntettel, és megszórom korianderrel. 

Már kész is.

Ha valami vaskosabbra vágynál, figyeld a focirovatunkat, mert Fiala is érkezik sörkorcsolyákkal. (Egyébként a füstölt paprika ötletét tőle nyúltam: egyszer együtt főztünk Borcsa műsorában, azóta elengedhetetlen kelléke a konyhapolcomnak.)

Jó étvágyat!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak