Dudits Dénes - WMN

Zsuzsa délután háromkor végre kilépett az iskola kapuján. Tanárként legalább annyira kellett volna örülnie, mint a körülötte lelkesen kiabáló gyerekeknek – hiszen ez volt az év utolsó tanítási napja. Megkezdődött a nyári szünet. Zsuzsát viszont ez a legkevésbé sem dobta fel. Hirtelen rátört a szorongás, és azt érezte, azonnal vissza kell rohannia a vécére, mert rájött a stressztől a hasmenés...

Számára ugyanis a nyár nem jelentett mást, mint azt, hogy a szerettei és a barátai szépen darabokra fogják tépni, mivel mindenki időmilliomosnak tartja, és azt várja tőle, hogy mindig mindenre és mindenkire legyen ideje. Zsuzsa éppen ezért már előre azon stresszelt, hogy neki kell majd mindenhová elmennie, mindent megoldania – és egyszerűen besokallt a terhek tudatától.

Tisztában volt azzal, hogy ebből megint összeomlás lesz.

Pontosan tudta, hogy amikor nem képes szinkronba hozni a magánéleti terveit mások elvárásaival, annak bizony mindig ugyanaz a vége: több napig tartó piálás és gyógyszerkóma.

A nyár kezdete persze nemcsak Zsuzsa számára hoz jelentős változást, hanem általában minden ember számára. Ahogyan változik az időjárás, úgy változunk mi is. Alkalmazkodunk például a meleghez, így szinte magától kerül elő a rövidnadrág meg a póló. Talán egyedül a kamasz fiamat kell az anyjának nyaggatni, hogy legalább a 35 fokos melegben ne a kedvenc farmerját vegye fel.

Életünk során számtalan olyan – pozitív és negatív – szezonális változásnak vagyunk kitéve, amely komoly stresszforrást jelent számunkra. Ha viszont kellően tudatosak vagyunk, és ismerjük a megfelelő megküzdési stratégiákat, akkor hatékonyan fel tudunk készülni azokra az eseményekre, amelyek ránk várnak. Ha azonban elbagatellizáljuk a dolgot, vagy éppen tagadjuk a stresszforrások létezését, akkor jelentős pszichés problémák kialakulásával kell számolnunk. Sokszor kérdezik tőlem, hogy vajon miért is lesz valaki függő, és miért esnek vissza azok a szenvedélybetegek, akik már egy ideje tiszták. Nos, mindkét kérdésre az a válaszom, hogy leginkább azért olyan gyakoriak ezek a jelenségek, mert az érintettek nem megfelelően menedzselik az életükben bekövetkező változásokat.

A józanság pedig lényegében nem más, mint hatékony változásmenedzsment – miközben a szenvedélybeteg emberek jellemzően nem menedzselik hatékonyan a dolgaikat.

Szerhasználattal és kényszeres viselkedéssel ugyanis képtelenség rendesen megbirkózni a változással, illetve az abból fakadó kihívásokkal.

Fontos tudni, hogy a változások megfelelő menedzselése szempontjából a szezonalitás nagy jelentőséggel bír. Ezért is gondolom én azt, hogy amire sokszor szükség lenne, az nem más, mint egyfajta „szezonális terápiás kollekció”. Persze a divatdiktátorokhoz hasonlóan, a segítő szakembereknek is fel kellene kelteniük az igényt az aktuális kollekció iránt. Valószínű ugyanis, hogy az emberek jelentős része magától nem fordulna szakemberhez csak azért, hogy előre felkészüljön a nyár speciális kihívásaira. Zsuzsa is inkább a hasmenést meg a piát és a gyógyszereket választotta.

Nos, a helyzet az, hogy én bizony egy állandóan kísérletező és folyton valami újításon agyaló ember vagyok. Persze alapos is próbálok lenni. Éppen ezért, amikor megfogalmazódott bennem a szezonális terápiás segítségnyújtás gondolata, tisztában voltam azzal, hogy az általam tervezett nyári program bevezetése és népszerűsítése előtt fel kell mérnem, pontosan mik is azok a szezonális kihívások, amelyek a nyár folyamán jellemzően megnehezítik az emberek, illetve konkrétan a szenvedélybetegek életét.

Így hát egész egyszerűen megkérdeztem azt a több mint 5000 embert, aki feliratkozott a Józanság hírlevelünkre, hogy

mi a legnagyobb kihívás a nyári hónapokban, és milyen megoldandó feladatok vannak, amelyek előre tudhatóan nehézséget okoznak? 

A kérdésekre adott válaszokból hét általános problémakört azonosítottunk, amelyek a függőség betegségében ilyen vagy olyan módon érintett emberek életét meghatározhatják a nyár folyamán, de az egyes gondok, illetve az azokból eredő kihívások feltehetőleg az egészséges emberek egy részét is érintik.

1. Nyaralás

Sokaknak a megfelelő programok kiválasztása, megszervezése és lebonyolítása jelenti a legnagyobb kihívást a nyári hónapokban. Számtalan konfliktus fakadhat például abból, ha nem akarjuk vagy nem tudjuk kielégíteni a velünk együtt nyaralók minden igényét, vagy nem sikerül megállapodni abban, hogy kinek mi a feladata a közös programmal kapcsolatban.

2. Anyagiak

Egyeseket jelentősen frusztrálhat az anyagi helyzetük, illetve az, ha anyagilag nem engedhetnek meg maguknak olyan dolgokat, mint a rokonaik, a barátaik vagy az ismerőseik. Az emberek anyagi helyzetében megmutatkozó különbségek pedig nyáron sok tekintetben még láthatóbbá válnak.

3. Kapcsolatok

Sokak számára abból adódnak nehézségek, hogy nyáron több időt töltenek otthon a családjuk körében. A családi kapcsolataikra ugyanis negatívan hathat az, hogy gyakrabban és hosszabb ideig kell másokhoz alkalmazkodniuk. Különösen nagy kihívást jelenthet ez azokban a családokban, amelyekben a családtagok közötti viszony egyébként sem harmonikus. Ezzel szemben az egyedül élőknek pedig éppen az okozhat problémát, hogy a munkahelyi közösségből átmenetileg kiszakadva felerősödik bennük a magány érzése.

4. Gyerekek

A szünidőben számos szülőnek komoly feladatot jelent ideális programot szervezni, illetve megfelelő elfoglaltságot biztosítani a gyermeke számára, és a gyermekek tartósabb otthoni jelenléte akár gyökerestül felforgathatja a szülők életét. Ilyenkor gyakorlatilag mindent újra kell gondolni: nevelés, étkezés, szabadidő, házimunka, szex stb.

5. Meleg

Bármilyen meglepő is, a nyári meleg sokak számára nem az öröm forrása, hanem komoly kihívás. A hőség ugyanis többek között lustasághoz, kedvetlenséghez, koncentrálási nehézségekhez és a munkateljesítmény csökkenéséhez vezethet. Ember legyen a talpán, aki így is képes megbirkózni az élet kihívásaival.

6. Házimunka

A dolgozó emberek nagy részének a nyár arról szól, hogy az otthonukat rendbe tegyék, és bepótolják mindazt, ami a sok munka miatt az év többi részében elmaradt: nagytakarítás, karbantartás, felújítás és hasonló nyalánkságok. A kertes házban élők pedig ilyenkor szembesülnek csak igazán a természet csodáival: a szépen elburjánzó vagy éppen kiszáradni akaró gyep látványával, a levéltetvek hadával vagy a befőzésre váró érett gyümölcsökkel.

7. Sör

Az alkoholproblémákkal küzdők számára nyáron bizony a legnagyobb kihívás nem más, mint a hideg, habos sör látványa, vagy éppen az ital által nyújtott felüdülés emléke, amely a nagy tétlenségben, az eseménytelen órákban könnyen rátörhet sokakra. Persze az sem segít, hogy Magyarországon a nyári szórakozásnak elválaszthatatlan kellékét képezi az alkohol: ha nyár, akkor sör! Az óriási társas nyomásnak pedig valóban nem könnyű ellenállni.

Bizony, vannak szezonális kihívások, amelyekkel nem árt komolyan foglalkozni. A nyárhoz közeledve érdemes lehet tehát kicsit alaposabban is felkészülni bizonyos helyzetekre. Hogy hogyan? A válasz egyszerű: keress fel valakit, aki egyrészt segíthet neked szakszerűen beazonosítani a számodra kihívást jelentő helyzeteket, másrészt felkészít azoknak a stratégiáknak az alkalmazására, amelyekkel hatékonyan – és egészségesen – nézhetsz szembe a rád váró kihívásokkal. Ne hagyd, hogy váratlanul a nyakadba szakadjon és felkészületlenül érjen a nyár és a fullasztó meleg. Dobd le magadról a bagatellizálás és a tagadás kabátját – de a póló és a rövidnadrág vagy a szoknya mellé feltétlenül újíts be magadnak egy szezonális terápiás kollekciót is, és konzultálj egy terapeutával! Ez nem luxus, hanem létszükséglet. Nekem elhiheted. Engem is a kihívásokra való felkészültség tart józanon (télen-nyáron), immár húsz éve.

Dudits Dénes

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/  martin-dm