A kislány egy ideig izgult amiatt, hogy mit fognak szólni a többiek, amikor ő is kirakja az uzsonnát, amit az édesanyja csomagolt. Náluk ugyanis az volt a szokás, hogy használt papírzacskókba csomagolták az uzsonnát, így amikor a suliban elővette a szendvicsét, előre tudta: hiába is kínálna bárkit, az övéből úgysem kér majd senki a használt papírzacskó miatt. Ám ő mégis tudta: nem kell szégyenkeznie, sőt még némi büszkeséget is érzett.

Kis lépések „különc” hősei

A fenti gyerek nem egy kitalált személy, Ürge-Vorsatz Diána klímakutatónak, az E.ON Energy Globe Magyarország-díj zsűrielnökének kislányáról van szó.

A hétgyerekes tudósnő otthon is mindent megtesz azért, amiért a munkahelyén dolgozik, a gyerekei pedig vállalják, hogy különcnek nézik őket.

Tudják, mert megtanulták, hogy mindezt saját magukért is teszik, és gyerekként messzebbre látnak sok felnőttnél. A fenntarthatóság nem egy távoli dolog, ami a megfoghatatlan jövőt érinti, és amivel kizárólag a klímakutatóknak kell foglalkozniuk. Ez egy olyan terület, ami az uzsonnás zacskót is érinti, és nem kell tudósnak lenni, hogy bárki tehessen érte.

Az energiavilág Oscar-díjaként számon tartott E.On Energy Globe Magyarország díjkiosztóján a zsűrielnökkel beszélgetve számomra az volt a legizgalmasabb, amikor az alulról építkező kezdeményezésekről, a kis lépések bátorságáról hallhattam. Annak dacára, hogy ma még sokszor csodabogárnak, különcnek számít, aki komolyan veszi a fenntartható elvek szerint élt mindennapokat, és egy kiürült lisztes zacskóba csomagolja az aznapi szendvicset, vagy a boltban az otthonról hozott szatyrában méri le a két kiló krumplit. Szerencsére vannak olyanok, akik elhiszik, hogy ugyanezt nagyobb léptékben is megvalósíthatják; ők azok, akiknek a pályázatai közül a zsűri kiválaszthatta a legjobbakat.

Mindenki megérdemli

Amikor pár héttel ezelőtt a díjra érkezett pályázatok kapcsán megjelent cikkhez gyűjtöttem az információkat, volt pár projekt, ami azonnal megtetszett. Aztán tovább olvastam, és mindjárt egy másikért kezdtem lelkesedni, míg végül annyi jó ötlettel, kezdeményezéssel találkoztam, hogy már nem tudtam volna dönteni. Nyilván ti is kíváncsiak vagytok, hogy kik lettek végül a legjobbak. Habár minden kategóriában győztest hirdettek, mégis Diánával értek egyet, aki azt vallja, hogy mindenki megérdemli az ünneplést, aki erre a díjra pályázott.

Az, hogy valaki vegye a fáradságot, gondolkozzon, tervezzen és megvalósítson egy olyan projektet, ami nem közvetlen és azonnali haszonnal jár, ráadásul nem az egyén, hanem a közösség javát szolgálja, minden pátosz nélkül hatalmas teljesítmény.

Tényleg szuper, amikor nagy cégek is fontosnak tartják, hogy odaálljanak a hasonló ügyek mellé. Anyagi támogatással, a figyelem rájuk irányításával segítve őket, és biztatva, példát mutatva mindenkinek.

Holisztikus telephely, erdei suli, zöld buszok

Habár a világversenyen hat kategóriában nevezhettek a pályázók, itthon – tekintettel arra, hogy először hirdették meg a díjat –  egyelőre három terület képviselői versenghettek.

A „vállalati kategória döntősei közül végül a LIDL komplex energiahatékonysági felújításon átesett és holisztikus fenntarthatósági szempontok szerint létrehozott telephelye lett a befutó.

A „jövő generációja” pályázatok közül a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdei Iskolájának ökoközponttá fejlesztése nyerte el az E.ON által felajánlott három-hárommillió forintos projekt támogatását.

Az önkormányzatok egy zöld koncepciójú, okosjátszótér kialakítását nyerhették el, és a pályázók közül Kaposvár került ki győztesként; teljes autóbusz-állományukat átállítják biogázüzeműre.

A díj története idén folytatódik, ráadásul a jó hír, hogy a „csodabogarak” egyre sokasodhatnak, ugyanis 2017-ben már a maradék három kategóriára is lehet pályázni; építészeti, DIY vagyis „csináld magad” és még ötletszakaszban levő projektek jelentkezését várják majd. Ami addig is izgalomban tarthat minket, hogy a nemrégiben valóra vált újabb Oscar-díj álom után most az energiavilág Oscarján, a nemzetközi megmérettetésen is ott leszünk a közönségtől legtöbb szavazatot kapott nyertes Lidl projekttel.

Kárpáti Judit