Ha az ember fölveszi a fejére az úgynevezett VR, azaz virtuális valóság szemüveget, már köszönti is Ewan McGregor, aki egy látványos virtuális térképen állva (Anger Zsolt magyar hangján) számol be arról, hogy már csak egyetlen egy százaléknyi hiányzik, hogy az UNICEF történelmet írjon, és ez a szörnyű fertőző betegség, a gyermekbénulás eltűnjön a Földről. 

Ezután megismerhetjük Job, a kenyai kisfiú történetét. Nem sokon múlt, hogy a most kilencéves gyerek kisbaba korában maga is belehalt a gyermekbénulásba, mert nem kapta meg a védőoltást. A fiú ezután elmeséli, hogyan jut el az oltóanyag a gyártótól egy afrikai kis faluba.

A videót felkonferáló Ewan McGregor 12 éve a világszervezet jószolgálati nagykövete. Ukrajnától Irakig, Kazahsztántól Peruig bejárta már az UNICEF sok célországát. 2012-ben a BBC mutatta be Indiában, Kongóban és Nepálban forgatott dokumentumfilmjét, amely azon gyerekek immunizációját kíséri végig, akik a világtól elzárt, nehezen megközelíthető településeken élnek. 

Az UNICEF segítségével mára a világ gyermekeinek 99 százaléka, tehát a leginkább elzárt helyeken élők is megkapták a polio elleni oltást. Az idén nagyon nagyot futó VR-technológia segítségével most bárki megnézheti, hogyan dolgozik a szervezet az célországokban, mint például Kenya. Az eszközt a szervezet egyik legrégebbi magyarországi támogatója, a Telenor biztosította a kampányhoz. A videót a minél valósághűbb nézői élmény érdekében egy 360 fokos gömbvideóval, 3D-ben rögzítették. 

Az UNICEF VR-videó forgatása egy kenyai osztályteremben
Az UNICEF VR-videó forgatása egy kenyai osztályteremben

A VR-szemüveget december 23-ig lehet kipróbálni a budapesti Allée bevásárlóközpontban a mozi előtti területen. Ugyanitt megtekinthető az UNICEF 70 éves születésnapjára rendezett fotókiállítás is, amely a budapesti rendezvény után országjáró körútra indul.