Iliás-Nagy Katalin cikkei

Összesen: 30 db cikk

A miniházé a jövő? – Menő, fenntartható és a lakhatási szegénység megoldásának a kulcsa lehet!

WMN Ügy – 2021. március 4. – INK

Riportunk egyik szereplője egy tizenhárom négyzetméteres, egykor zöldségesboltként működő épületet alakíttatott át lakóépületté. De lakott korábban is kis alapterületű épületben, először egyedülálló anyaként huszonhét, később kilenc négyzetméteren. Ekkor született meg benne a gondolat, hogy a miniházak (nem kalyibákról, hanem jól felszerelt, modern otthonokról van szó!) mások számára is megoldást jelenthetnének.

Ez sül ki abból, ha városi emberek, akiknek még kapa sem volt a kezükben, vidékre költöznek – Klímakrízis, ökoválság, gazdasági krach: ideje önellátóvá válni?

WMN Life – 2021. február 13. – INK

Körülöttem egyre több a hippi – teszi fel a kérdést szerzőnk –, vagy általános jelenség, hogy mind többen próbálkoznak meg a vidéki termelői léttel, hogy egészségesebb táplálékhoz jussanak, vagy egy esetleges klímakatasztrófát nagyobb eséllyel vészeljenek át? No de mi történik, ha a városi ember nekilát gazdálkodni?

„Annak azért örülök, hogy nem kell hetedszer is megtanulnom a görög–perzsa háborúkat” – Karrier és újratervezés hat gyermek mellett

WMN Life – 2021. január 30. – INK

Eszter felmenői közt híres építészeket találunk, és első körben ő is ezt a pályát választotta. De aztán hat gyermeke született, az első még egyetemista évei alatt, és a népes család miatt a karrierjét újra kellett terveznie, el kellett kanyarodnia attól a mintától, amit otthonról hozott (a szülei is építészek voltak, csak kevesebb gyerekkel). Elmúlt negyvenéves, amikor gyakorlatilag pályakezdőként kellett helytállnia a munkaerőpiacon. De szép, inspiráló sikertörténet az övé, kitalálta, miként ötvözheti mindazt, ami fontos számára az életben, és megtalálta a hivatását:

Karácsony a tájfun fogságában, a kínai sürgősségin, az árvaházban és a lépcsőn szendvicsezve… – Magyarok történetei a nagyvilágból

WMN Life – 2020. december 24. – INK

Van, hogy az ünnep, ha nem is túlélőtúrává, de legalábbis extrém sporttá alakul. Máskor valami egészen bizarr gúnyát ölt, mégis szép. És az is előfordul, hogy minden másként történik, mint ahogy elterveztük… Iliás-Nagy Kati különleges ünnepi történeteket gyűjtött:

Halászlé algából és padlizsánból, révülés és izzasztókunyhó, szeretetmeditáció – Így karácsonyozik a táltos, a buddhista, a muszlim és a Krisna-tudatú hívő Magyarországon

WMN Life – 2020. december 14. – INK

„Karácsonykor Krisna-völgy is picit kiürül, az ott élő szerzetesek hazamennek a szüleikhez, meglátogatják a rokonaikat, ajándékot visznek, együtt vannak a szeretteikkel. Van, aki karácsonyfát is állít. Személy szerint nekem nincs karácsonyfám, de ilyenkor előkerülnek a karácsonyi díszek, a fényfüzér, és ezekkel díszítem fel a házi oltáromat. Vagyis megvan az a különleges ünnepi hangulat, de ez nem önmagáért való, hanem Istennek ajánljuk fel. Nálunk is van »halászlé«, székelykáposzta és bejgli, igaz, ezeknek a vegetáriánus változatát készítjük el, hús és tojás nélkül. A halászlé például algából és padlizsánból készül. A székelykáposzta az egyik legnépszerűbb étel az ételosztáskor. Amikor körbejárok, és megkérdezem a vendégeinket, hogy ízlik az étel, meg szokták dicsérni, és azt mondják, ilyen finomat még nem ettek.” Összeállításunk szereplői arról meséltek, milyen a karácsony, ha nem keresztény vallású az ember:

< 1 2 3 4 5 6 >

WMN közösség