Mi ez?

Régen nem stílusnak hívták, hanem a munkások mindennapi életének. Ma viszont már egy új irányzat az ipari stílus, amelynek előfutárai a loft lakások kedvelői voltak. Nagyjából a huszadik század utolsó évtizedére tehető, hogy az ember mindent szeretni kezdett, ami csupasz, praktikus, látszólag igénytelen, de legfőképp: gazdaságos. Ha megfigyeled a legtöbb újonnan nyílt kávézót, hamburgerezőt, üzletet, manapság szinte az összeset ebben a stílusban alakították ki. Érdekessége, hogy a fogyasztói társadalom elleni hangulatot jelképezi... épp a fogyasztói társadalom központjaiban. Olcsó, letisztult, gyorsan kivitelezhető, és mindig akad egy-két látványos darab, amivel különlegesebbé tehető.

Mi jellemzi?

Nem kell messzire visszanyúlni az időben, a XX. század második feléből minden ipari vagy mezőgazdasági tárgy része ennek az irányzatnak. Főbb jellemzői például: a látható vízvezetékcsövek, elszívók a mennyezeten, a nagyméretű ipari lámpaburák, ütött-kopott padok, régi fateknők, stb... Színei: fekete, fehér, szürke. Anyagai: fém, beton, újrahasznosított fa, és minden más, amin látszik az idő vasfoga. Az ablakon és az ágyakon len és egyéb natúr anyagok, állati szőrök, egyszerű, letisztult szőttesminták lehetnek. Sokszor előfordul, hogy a kültéri bútorok és tárgyak új értelmet kapnak a lakás belterében.

Ki szereti?

Mindenki, akinek tetszenek a letisztult és funkcionális tárgyak. A skandináv stílus kedvelőinek is ajánlom, mert leginkább ez párosítható az ipari miliővel. Neked való akkor is, ha szeretsz újrahasznosítani, jó a fantáziád és a kézügyességed. Mondjuk, ha képes vagy egy régi pajta fafelületeiből elkészíteni a városi lakásodba a konyhaszigetet. Ha nem annyira fontos számodra a kényelem, szeretsz vaságyban aludni, vagy vaslábon álló ipari széken szürcsölgetni a kávédat. Ja, és ha szakállas vagy... vagy a párod szakállas. Akkor mindenképp. Az ipari stílus igazi hipszterparadicsom.

Hol találsz ilyen tárgyakat?  

Bezárt gyárak, kórházak, elhagyott ipartelepek, üzemek, felújításra váró iskolák... mind kincsesbánya lehetnek. Ócskás telepen, régi, szanált bútorokat értékesítő hangárakban is előfordulhat ilyesmi. Egyre több dizájnbútorüzlet is foglalkozik ilyen stílusú tárgyak értékesítésével. De azt javaslom, nézz körül alaposan, mert előfordul, hogy csak gagyi másolatokat kínálnak sok pénzért. Sok sikert és örömöt a vadászathoz!

Lapozd végig a képgalériát inspirációért! (Klikk a képre a nagyobb méretért!)

Ujvári Bea

grafikus, dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

 

Képek: www.houzz.comhttp://www.huisengrietje.nl/www.pinterest.com