A retró szó hallatán nekem mindig a nyolcvanas évek kultfilmje A Pogány Madonna villan be, amiben Ötvös Csöpi egy piros Ladában kergeti a rossz fiúkat. Várjatok, megmutatom:

A Pogány Madonna (1980), rendezte: Mészáros Gyula, forgalmazta: Mokép, Budapest Film

Ez az a piros ladás, balatoni életérzés, ami számomra egyet jelent a retróval. Szerencsére nincs olyan év, hogy a filmet ne adná le valamelyik tévécsatorna, én pedig minden alkalommal ott ragadok a képernyő előtt és nosztalgiázom. Sőt, a gyerekeim is izgalommal nézik a korabeli akciókat és humoros jeleneteket. Még akkor is, ha nem értik a telefonfülkében a tárcsás telefont, a fejpántos divatot és a zokni-tornacipő-fürdőruha kombinációt.

Pedig a retró bizonyos elemei újra és újra felbukkannak a divat világában. Idén például újra hódítanak a horgolt, rojtos ruhák és magas derekú nadrágok. Ezeket viselik a csajok minden nyári fesztiválon.

A lakberendezés már keményebb dió. Tudom, hogy sokaknak túl közeli élmény a hetvenes-nyolcvanas évek bútordivatja. Köszönik, nem kérnek a betonkocka házak, kis műbőr fotelek, műbőr székek, színes, geometrikus tapéták, narancssárga műanyag termoszok és a fali makramé látványából. Látták, átélték... és nagy valószínűség szerint egyszer már örömmel kidobták.

De ha mégsem, akkor érdemes újra felfedezni és megszeretni a szüleink, nagyszüleink régi bútorait. Mindjárt mutatok néhány példát, de előbb egy kis retró történelem.

A retró nálunk a szocializmus idején virágzott. De vajon honnan került hozzánk? Nos, Amerikából. Ahol a II. világháború után megerősödött fogyasztói piac, új házak, lakások épültek, kialakult a középosztály, és megszülettek az első sorozatgyártásban kapható bútorok. Az embereket a földön kívüli élet gondolata, a futurisztikus filmek foglalkoztatták, a tervezőket a leegyszerűsített formák ihlették meg. Elmaradtak a díszítések, a funkcionalitás volt a fő szempont. Új anyagokat használtak: az acélcsövek, a műanyag, a rétegelt lemez új dimenziókat nyitott a tervezők előtt.

És akkor jöjjenek az ígért képek.

Itthon is szép számmal találunk egy-egy lomtalanítás alkalmával szanált retró fotelt vagy műanyag állólámpát az utcán, ezeket a kincseket érdemes hazavinni. Jó, ha kicsit utánajárunk a talált tárgyaknak. Sok neves tervező ugyanis szép darabokat hagyott hátra, és bár ezek sorozatgyártásban készültek, piaci értékük egyre magasabb. Nézd meg a poros fotel alját, valószínűleg kézzel írt papírcímkéket találsz majd, melyeken a gyártás ideje, helyszíne és darabszáma is rajta lesz.

Az éjjeliszekrény vagy egy-egy szék felújításánál követheted az aktuális trendet, erős kék, zöld vagy sárga színt használva. Ha a bútor lábait nem ragasztod le maszkolószalaggal festéskor, olyan hangulatot kaphat a megunt kisszekrény, mintha lefolyna a lábáról a festék.

És ha a még  mindig nem sikerült meggyőznöm titeket arról, hogy a retró bútor üdévé teszi a lakást, akkor azt javaslom, nézzetek körül a kiegészítők között. Sok szép film- és színházi plakát készült ebben az időben, tehetséges tervezőgrafikusoktól.

 

A jegyzett keramikusok vázái, dísztárgyai pedig az modern vagy minimál enteriőröket is érdekessé teszik.

Ujvári Bea

grafikus, dizájner, a Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Képek: www.westelm.combudapestposter.comvintagechic.huhttp://www.urbanoutfitters.comhttp://www.petrolandporcelain.comhttp://daniella.femina.se/veckans-stilleben-en-samling-keramik-fran-ladan/