Mindig közel álltak hozzám a régi tárgyak, az ódon családi bútorok. Jól érzem magam a közelükben. Mintha csak retúrjegyet váltottam volna a múltba. Az otthon berendezése egy véget nem érő folyamat, olyan alkotás, amely követi önmagunk változásait, környezetünk hatását és – ha ez valakinek fontos, akkor – az irányadó trendeket is.

Biztosan „szakmai ártalom" – hiszen régi bútorokkal foglalkozunk,– hogy a saját otthonomban is szívesen párosítom a régit az újjal, kihasználva a modern technika vívmányait. Nem ijedek meg egy-egy poros, sérült darabtól. Nem azt látom benne, hogy idejétmúlt, hanem inkább azt az izgalmasságot, eklektikát és egyediséget, amit majd hozzáad egy lakás hangulatához.

Érdemes időt szánni arra, hogy más szemmel nézz körbe a szüleid, nagyszüleid otthonában, hátha megakad a szemed valamin, amit eddig észre sem vettél! Képzeld el a régi kanapét világos színekkel, színes párnákkal, fehér vagy nyers karfával és lábakkal! A most még fáradt, viseltes garnitúra hirtelen egészen vonzó bútordarabbá változik. Én is így vettem észre az egyik kedvencemet. A vastagüvegű jégtartó a nagyi vitrinjében porosodott évek óta. El is kunyeráltam tőle, és ő szívesen adta.

Több mint öt éve foglalkozom különböző stílusú régi bútorokkal. Legfőképpen négy stílus érdekel: a vintage, a retro, az industrial (vagy ipari) chic és az antik.

A vintge (ejtsd: vintidzs) stílusról fontos tudni, hogy nem azonos a retróval. Az antik 100 évnél idősebb tárgy, míg a retro korszak a hetvenes évektől datálódik. A vintage e két korszak között helyezkedik el. Vagyis a húszas és hetvenes évek között készült minőségi tárgyakat jelöl: bútort, ruhát vagy akár gramofont.

A bútoroknál fontos, hogy minőségi alapanyagokból, erős fából készüljenek, régi mesteremberek keze nyomát hordozzák. Ha régiségeket is árusító piacon jársz, érdemes figyelni a szépen megmunkált és kidolgozott faragásokat, mintákat is. A vintage lakástextileken a színes, virágos minták, míg a bútorokon inkább a világos színek dominálnak. A vintage stílushoz türelem kell és rengeteg kutatómunka: régiségboltok, lomtalanítások, internet... Hogy elkerüld a múzeum-érzetet, helyezz egy-egy vintage darabot modern környezetbe!

Vagy adj új funkciót egy régi tárgynak! Székből legyen éjjeliszekrény, csészéből mécsestartó... Ha komolyabb felújításra van szükség, fordulj szakemberhez! Győződj meg róla, hogy szakismerete, stílusa megegyezik-e azzal, amit szeretnél.

A kisebb darabokat viszont magad is felújíthatod. Légy merész és kreatív, válassz eltérő anyagokat, színekben viszont légy következetes! Gyűjts porcelánedényeket, üvegtárgyakat, csoportosíts színek szerint! Válassz különleges, egyedi darabokat!

A vintage stílus egy életfelfogás is, környezettudatosság, visszanyúlni a régihez, a tömegcikkekkel és sorozatgyártott termékekkel szemben. Miért ne lehetnének nekünk is hasznosak azok a darabok, amelyek jól szolgáltak szüleink, nagyszüleink otthonában? Minden tárgy gazdagabbá tesz bennünket egy-egy történettel, emlékkel.

Ujvári Bea

grafikus, dizájner, a Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

fotók: Vintagechic, pinterest.com, daniella.femina.se, urbanoutfitters.com