Megnyerő külső, sziporkázó intelligencia, kiterjedt baráti kapcsolatok a világ legbefolyásosabb embereivel, és lenyűgöző családi háttér, látszólag kifogástalan gyökerek. A legjobb iskolákban, a világ legjobb márkáiban és legjobb helyein, ragyogó gazdagságban eltöltött élet. Szépség, ész, gazdagság, hatalom, erő – mindezek megkérdőjelezhetetlenül. Ghislaine Maxwell ezekkel a kondíciókkal bármi lehetett volna: egy világméretű alapítvány elnöke, olyan befolyásos ember, aki jelentős hatással van emberek életére, megváltoztatva őket – és végül is pontosan ezt tette, csak nem pozitív irányba.

Ghislaine Maxwell kezében minden lehetőség megvolt, de rosszra használta.

Hogy ennek mi volt az oka, az mindegy. A felelősséget vállalnia kell. Most már.

Amikor valakinek a legjobb körülmények adottak, de azzal nem tud élni és önpusztításba kezd, arra haragudni szoktunk. Vagy legalábbis legyintünk egyet, hogy mennyire hülye volt. De az az ember, aki a legpazarabb körülmények közé születik, és látszólag jól is bánik a lehetőségeivel, majd kiderül, hogy valami ördögi módon visszaélt velük, arra nem csupán haragudni kell, hanem egy életre száműzni a társadalomból. 

szexuális kizsákmányolás jeffrey epstein Ghislaine maxwell andrás herceg
Ghislaine az édesapjával, Robert Maxwell-lel

Ghislaine Maxwell 1961-ben született, Oxfordban végzett, az apját rajongásig imádta annak hirtelen bekövetkezett, rejtélyes haláláig. A róla készített dokumentumfilmből, a Netflixen most bemutatott Filthy Rich második részéből azonban kirajzolódik egy végletekig zsarnoki apafigura is, aki nagy hatással volt a lánya életére és személyiségének alakulására. Mindezt persze nem mentségként hozzák fel Ghislaine későbbi tetteire nézve, inkább így próbálják ábrázolni a súlyosan zavart, szociopata személyiségét. 

Hogy Ghislaine életében mit jelentett a világ egyik leggazdagabb embere, Jeffrey Epstein, azt épp az apján keresztül érthetjük meg.

Rajongásig imádta mindkét férfit, szüntelenül harcolt az elismerésükért, magát is alárendelve. Szó szerint bármire hajlandó volt ezért a két férfiért, de végül egyiknek sem nyerhette el a megbecsülését.

„Összeesküvés kiskorúak szállítására, hogy azok illegális szexuális cselekményekben vegyenek részt. Kiskorú szállítása, hogy illegális szexuális cselekményekben vegyen részt. Kiskorú szexuális célú kereskedelme” – ebben a három vádpontban találták bűnösnek az ellene felhozott hat vádpont közül Ghislaine Maxwellt, és ítélték jogerősen húsz év letöltendő börtönbüntetésre.

Maxwellt egy évvel Epstein öngyilkossága után, 2020-ban fogták el a New Hampshire-ben található, hegyi luxusingatlanjában, ahol addig bujkált. 2022 nyarán hoztak ellene jogerős ítéletet.

A Ghislaine Maxwell: Filthy Rich című dokumentumfilm tulajdonképpen a Jeffrey Epstein: Filthy Rich második része (erről ITT írtam bővebben két évvel ezelőtt). Ezzel a második résszel kaphatunk teljes képet a történet bonyolultságáról és arról, hogyan sikerült évtizedeken keresztül kiépíteni és fenntartani egy kiskorúak szexuális kizsákmányolására épülő hálózatot.

A recept valójában egyszerű volt, csak az elkövetőknek igazán kiváltságosnak kellett lenniük ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. A világ krémjével álltak kapcsolatban, barátaik között voltak politikusok, köztiszteletben álló emberek, az angol királyi család tagjai, volt amerikai elnök, ingatlanmágnás. Megkérőjelezhetetlen befolyással bírtak, és senkinek meg sem fordult a fejében, hogy miféle játékot űznek.

Megkockáztatom: ők maguk, az elkövetők is meggyőződéssel hitték, hogy nekik ez jár, ők ezt megtehetik.

Áldozataikat módszeresen semminek, senkinek nézték, eldobható tárgyaknak, amiket meg lehet venni, el lehet használni, és a helyükre újakat szerezni. Epstein csillapíthatatlan szexuális étvágya miatt Ghislaine fiatal, sokszor kiskorú lányokat hajtott fel, és kínált fel neki, konkrétan tálcán. Amit ellenük bevetettek, az pedig a hatalom, a befolyás és a pénz volt. 

szexuális kizsákmányolás jeffrey epstein Ghislaine maxwell andrás herceg
Donald Trump, Melania Trump, Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell, 2000-ben

Ma már olyan korban élünk, amikor ezek a bűnök, amelyek korábban leleplezhetetlennek tűntek, nem maradhatnak titokban. A megrendíthetetlennek tűnő hatalmat lerombolják előbb vagy utóbb, és vele együtt hullanak a porba azok, akik visszaéltek vele, és kizsákmányoltak másokat. 

A Filthy Rich című dokufilmek azt tárják elénk, milyen magasra törhet egy ember, és mindeközben milyen torzulásokon mehet keresztül.

Amikor a világon már minden a tiéd, és elkezdesz olyan dolgokat is megkívánni, amik erkölcstelenek, majd elhiszed, hogy neked azt is lehet, és közben meg vagy győződve arról, hogy érinthetetlen maradsz, akkor súlyos bukás lehet a jussod.

Tudom, nem minden esetben és mindenkivel történik így, de ez a kétrészes film éppen azt meséli el, milyen magasságokból lehet a legnagyobb mélységekbe zuhanni.

Kiábrándultunk: hova tűnt a Bűbáj?

Kult – 2022. december 1. – DD

A történet egyetlen szépséghibája, hogy végül egyetlen ember felel az elkövetett bűnökért. Merthogy nemcsak Epsteinnek, hanem az apjának is volt bőven bűne, ő is ugyanolyan hatalomittas gazember volt, ha nem ugyanazokat a bűnöket követte is el. 

De mit ér a sok millió fontos kártérítés, mit ér az igazság kimondása az évtizedekig hordozott testi és lelki bántalmazásokért? Elfedheti-e mindez azt, amit az áldozatoknak át kellett élniük? Kötve hiszem. De talán mégis apró vigasz lehet, hogy az elkövetők közül egy ember már soha nem fog kijönni a börtönből.

Képek: Netflix

Szentesi Éva