Postásból nevettető

Steve Carell a massachusettsi Actonban nőtt fel egy mérnök és egy pszichiátriai osztályon dolgozó nővér fiaként, három bátyjával együtt. A színész úgy véli, hogy olyan szabadságot élvezett, ami az idősebb testvéreinek nem adatott meg. Így nyilatkozott erről 2010-ben a The Guardiannek adott interjúban: „Azt hiszem, ettől csak felelősségteljesebb lettem”.

Visszafogott, szorgalmas diák volt, ráadásul olyan sokoldalú, hogy miután diplomát szerzett történelemszakon az ohiói Denison Egyetemen, fogalma sem volt, mihez kezdjen… Felmerült a jogi kar lehetősége, majd néhány hónapig postásként dolgozott. Amikor arról kérdezték, hogy jó volt-e ebben a munkakörben, azt válaszolta, évekkel később is talált magánál kézbesítetlen levelet, amely aztán a kukában végezte. Végül a szüleivel átbeszéltek minden számba vehető lehetőséget, amíg ki nem kötöttek a színészetnél.

Első filmes szereplése – gyerekkorom kedvencében – a Huncutkában volt, de a kilencvenes években már feltűnt az ABC szkeccsvígjátékában, a The Dana Carvey Show-ban, ami ugyan meglehetősen rövid életű volt, de karrierje szempontjából mégis meghatározó mérföldkőként emlegetik. Szerepelt néhány rövidebb sorozatban, majd 2005-től a The Daily Show egyik tudósítója volt. Kezdetben főleg komikusszerepeket töltött be, a 2004-es A híres Ron Burgundy legendája után a 2005-ös 40 éves szűzzel jött meg számára az igazi áttörés, melyben társszerzőként is közreműködött. A film 26 millió dollárból készült, ehhez képest viszont 177 millió dollárt hozott, és megváltoztatta a színész életét, addig ugyanis

bizonyos értelemben valóban 40 éves szűznek számított a szakmában, a karrierje innentől kezdett igazán felfelé ívelni.

A 40 éves szűz című filmben

2005-ben megkapta a The Office-ban Michael Scott szerepét, amelyet hét évadon át alakított. A szériánál eszementebb vígjátéksorozatot nehéz lenne találni, az általa megformált irodavezető pedig egyszerre megy szembe mindennel, ami ízléses, mégis annyira szerethető, hogy szem nem maradt szárazon, amikor távozott a sorozatból. De nemcsak a Carell által játszott figura vált legendássá, hanem minden egyes karakter. Nem véletlen, hogy a sorozat GIF-ek tucatjával teszi le a névjegyét még napjainkban is.

A sorozat – mely a Ricky Gervais-féle 1999-es brit minisorozat amerikai változata – annyira abszurd volt, hogy még a stáb sem gondolta, mekkora siker lesz, Steve Carell viszont már az elején biztos volt benne, hogy valami különlegeset alkotnak. A Dwightot alakító Rainn Wilson a Mashable egyik cikkében idézte fel az ehhez fűződő emlékeit: „Az első rész forgatása után John, Jenna, Steve (John Krasinski, aki Jimet alakította, Jenna Fischer, aki Pam bőrébe bújt, és Steve Carell – a szerk.) és én kimentünk a lepukkant kis stúdióból, ahol forgattunk, egy lepukkant kis szendvicsboltba. Steve akkor azt mondta:

»Szerintem ebből még valami különleges dolog is kisülhet, és lefogadom, hogy ezek a szerepek határoznak majd meg minket életünk hátralévő részében. Nem számít, mit csinálunk majd később, ez az, ami alapján megismernek majd minket.«”

Igaza lett, meg nem is

Egyrészt Steve Carell ikonikus alakítását egyetlen rajongó sem felejti el, és ha valaki nyitott az abszurd humorra, akkor könnyesre neveti magát minden egyes epizódon. A világ legjobb (legrosszabb) főnökének alakításáért Golden Globe-díjat is kapott, ugyanakkor Carell az évek során egyre komolyabb szerepekben mutatta meg magát, és azt is bebizonyította, hogy nem csak komikusként állja meg a helyét. 2006-ban, tőle addig ismeretlen mélységet kölcsönzött – persze fekete humorral fűszerezve – A család kicsi kincsében az öngyilkosságot megkísérlő nagybácsinak, majd olyan drámákban tűnt fel, mint a Foxcatcher – amelyért Oscar-díjra is jelölték –, A nagy dobás, az Alelnök, vagy éppen A csodálatos fiú.

A csodálatos fiú című filmben

2019-ben pedig újra sorozatszerepet vállalt. Reese Witherspoon és Jennifer Aniston oldalán tűnt fel a The Morning Show című sorozatban (ITT és ITT írtunk róla korábban), az Apple TV+ platformján, ahol a szexuális visszaéléssel megvádolt sztárműsorvezetőt, Mitch Kesslert alakítja. Mindhárom színész brillírozott a vásznon a mellékszereplőkkel együtt, de szembetűnő az is, hogy míg korábban Steve Carell többször is nagyra nőtt, esetlen, de szerethető lúzereket alakított, valósággá vált a színész metamorfózisa, mindaz, amit az Őrült, dilis, szerelemben láthattunk. Őszülő halántékával és szakállával, egy jól megválasztott szemüvegkerettel és stílusos outfitekkel ránézésre már nyomokban sem idézi fel azt a karaktert, aki alkalmas volt egy felnőtt szűz férfi vagy az infantilis főnök megformálására.

Sármos szívtipróvá érett, aki már metoo-botrányokba keveredő nőcsábászt is hitelesen játszhat, hiszen megvan hozzá a fellépése. Ugyanakkor hiába lett hatvanéves korára igazi „ezüstróka”, személyiségében mit sem változott, és ugyanaz az hétköznapi arc, aki mindig is volt. A The Guardian egyik interjújában említi Carole Cadwalladr szerző még 2010-ben, hogy bár minden hollywoodi híresség igyekszik magáról azt a benyomást kelteni, hogy teljesen átlagos életet él, miközben a magángépeikkel repkednek, kokaint hordanak magukkal a tárcájukban, vagy egy-egy nőkkel teli limuzin várja őket egy szálloda előtt, és ez a lehető legkevésbé sem átlagos. Steve Carell viszont TÉNYLEG az.

Anno így fogalmazott a sztár:

„Nem tudom, mások hogyan vélekednek a színészek életéről, de az én életem meglehetősen hétköznapi. Dolgozom, hazajövök, lefektetem a gyerekeket. Ha időben hazaérek vacsorázni, vacsorázom. És már le is fekszünk aludni.”

A gyerekei azóta felnőttek, lánya, Annie huszonegy, míg fia, Johnny tizennyolc éves. Abból kiindulva, hogy a legutóbbi, idei Minyonok: Gru színre lép mozifilm premierjére is elkísérték apjukat, hogy meghallgassák, hogyan kölcsönözte a színész a hangját az egykori gonosztevőnek, sok minden valószínűleg nem változott az életükben. A 2010-es Gruban egyébként a színész azon a hangszínen szólaltatta meg a karaktert, amely otthon leginkább megnevettette a gyerekeit.

Carell a feleségével, Nancyvel több mint huszonöt éve együtt van, 1995-ben házasodtak össze, és egy improvizációs színitanodában ismerkedtek meg, ahol a fiatal lány a színész diákja volt. Később szerepeltek közösen a The Daily Show-ban, de a The Office-ban is, ahol Nancy játszotta Michael Scott ingatlanos barátnőjét, de a 40 éves szűzben is feltűnt a szexterapeuta szerepében. 2009 óta Steve és Nancy egy háztartási boltot is üzemeltetnek Marshfieldben, Massachusettsben. A színész elmondta, itt amellett, hogy a helyiek beszerezhetik a legfontosabb dolgokat a mindennapokhoz, bízik benne, hogy egyúttal az emberek találkozóhelye is.

Biztosan elfogult vagyok, de Steve Carell for president!

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Krajnyik Cintia

Kiemelt kép: Getty Images/Nathan Congleton/NBC