Az utóbbi hónapok egyik legintenzívebben hódító TikTok-trendje (amivel nyilván az Instagram is tele van) a „My Money Don’t Jiggle Jiggle” kezdetű dalrészlet, amely videók százezreit idézte elő a közösségi médiában.

@stunteditz My money don’t jiggle 🤑 | #weirdweekends #stunteditz #bangersquad ♬ original sound - 𝓢𝓽𝓾𝓷𝓽 𝓛𝔂𝓻𝓲𝓬𝓼 🕊

Ha rákeresünk a dalra, azt látjuk, hogy az előadó Louis Theroux brit dokumentumfilm-rendező, újságíró. Nem tévedés: tényleg az ő hangja hallható a felvételen. Theroux ugyanakkor sosem tört rapperi babérokra, az elsöprő siker az Amelia Dimoldenberg nevű humoristának és youtubernek köszönhető, akinek akkora rajongótábora van, hogy ami a műsorában lemegy, abból pillanatok alatt mémet vagy trendet gyárt az internet népe.

Így volt ez Theroux-val is. Dimoldenberg (aki Amelia Dimzként van jelen az Instán) arról kérdezte, igaz-e, hogy két évtizeddel ezelőtt rappelt. Theroux elmesélte, hogy a Louis Theroux’s Weird Weekends című sorozat forgatása során kipróbálta, milyen az underground rap közege. Egy New Orleans-i zenészkollektívával dalt is készített, mégpedig Neil Diamond Red Red Wine című dalát is felidézve.

Amikor Dimoldenberg megkérdezte, emlékszik-e még bármire a szövegből, Theroux belekezdett az azóta legendássá vált versszakba, amely szerint az ő pénze nem csörög (értsd: csak bankjegyekkel foglalkozik). A többi történelem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

Azonnal érkeztek páran, akik zenét gyártottak a szöveg alá, a manchesteri producerduó, a Duke & Jones pedig azonnal le is csapott a lehetőségre, és elkészítette a „hivatalos” dalt a műsorban elhangzott részletből. A teljes verzióban hallható Amelia kérdése is – ami egyébként mára szintén legendássá vált, konkrétan lehet kapni ilyen feliratú pólókat is.

Jó, de hogy jön ide a randi?

És akkor nézzük meg kicsit közelebbről ezt a műsort – mert az egész őrületnek ez a kulcsa. A Chicken Shop Date lényege, hogy Amelia Dimz randizni viszi az interjúalanyát. De úgy, mintha az egy valóban nagyon kínos, csendekkel és hülye kérdésekkel tarkított első találkozás volna egy olyan helyen, ahová eleve nem vinnél randizni senkit: egy csirkefalatokat áruló, kicsit ütött-kopott gyorsétterembe.

Ez iszonyatosan unalmasan hangzik, lássuk be. Az is lenne, ha a műsorvezető humorista nem lenne egészen zseniális. (Bocs, én is rajongó vagyok, nem szeretném leplezni ezt…)

Amelia Dimz egészen döbbenetes pókerarccal képes megkérdezni a legbrutálisabb blődségeket („ettél már kelbimbót?”), és villámgyorsan reagálni, bármilyen választ kap. Mert a dolog kétesélyes: ha az interjúalany partner, és valami kreténséggel riposztol, akkor azon nevetünk – ha pedig sokkot kap, akkor azon.

Mindkettőre bőven akad példa, és Dimz néha szabályosan beégeti az alanyait:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

A dolog különlegessége az, hogy mivel Dimoldenberg elképesztő módon mindent kibír fapofával, az interjúk végére egy csomó mindent megtudunk a „randipartnerekről”, amit másként talán soha.

Underground mókából világhír

A Chicken Shop Date egy kis újság írott rovataként indult, a brit grime-színtér menő arcai voltak az alanyok. Dimoldenberg viszont jól ráérzett, hogy ebben a témában jóval több perspektíva rejlik videós tartalomként, így aztán kidolgozta az ötletet, és elindult világhódító útjára a sorozat.

Egy-egy randi felvétele mintegy negyven perc, a vágott anyag viszont öt-hét perces, kínos vagy vicces pillanatoknál teljesen irreleváns bevágásokkal sült krumpliról, éttermi dolgozókról vagy épp az utcafrontról.

Ami miatt nyilván még abszurdabb az egész, és garantáltan ordítva röhögsz, hogy pontosan olyan érzés, mintha a saját elcseszett első randidon ülnél, ahol végtelen hosszúnak tűnnek a pillanatok, amelyekben újabb, lehetőleg értelmes kérdést kellene kitalálnotok.

Amelia sorozatbeli karaktere néha esetlen, máskor kifejezetten irritáló, hol zavarba ejtően direkt, hol pedig szándékosan kivár, hogy a csendekkel operálva bontsa le az alany minden ellenállását. Iszonyatosan nehéz újságírói munka ez, bármilyen könnyednek tűnik is. Dimz azt mondja, az alapvető jellemvonások a sajátjai, ám a show kedvéért nagyon erősen sarkítva. 

A siker titka nem csupán ez. Hanem az is, hogy a Chicken Shop Date egy olyan szubkultúrát célzott meg, amelynek képviselőiről vajmi keveset lehetett tudni a szövegeiken és a közösségi médiás megjelenéseiken kívül, hiszen még Nagy-Britanniában sem feltétlenül ütik át a mainstream küszöbét. Aztán ahogy egyre népszerűbb lett a műsor, úgy nőtt a respektje is, hiszen Dimz felkészültsége és humora olyasmit adott a közönségnek, ami eddig nem volt ebben a szcénában. Szép lassan egyre nagyobb sztárok ültek be randizni vele, a kör pedig bővült Dimoldenberg személyes érdeklődési körének képviselőivel: médiaszemélyiségekkel és futballistákkal.

Az egyik legjobb rész a tavalyi Európa-bajnokság előtt készült az angol válogatott két sztárjával, John Stonesszal és Tammy Abrahammel: a vágott verzióban csodálatosan kijön a különbség a két játékos karaktere között. Míg az előbbi iszonyatosan zavarban van Dimz túláradó bókjaitól („Szépek a fogaid. Meg a szemed. Azért hívják a focit gyönyörű játéknak, mert te játszod?”), Abraham partner a kreténségben, és a szeme se rebben a sok baromság hallatán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

A másik kedvencem a Kojey Radicallal felvett randi egyik jelenete: a rapper partner a mókában, és egy pillanatig úgy is tűnik, hogy kizökkenti a műsorvezetőt – aki azonban egyetlen gonosz visszakérdezéssel visszaveszi az irányítást, amikor alanya túlságosan nyeregben érezné magát. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

Dimzt (pontosabban a sorozatbeli karakterét) előszeretettel hívják díjkiosztókra vörös szőnyeges kommentátornak, de például óriási rajongója Pharrell Williams is, aki saját podcastjába hívta meg. Van egyébként másik műsora is: frenetikus főzőshow-t vezet úgy, hogy sem ő, sem alanya nem tud főzni, de gyakran még a receptet se értelmezik jól. Az emblematikus tevékenysége viszont egyértelműen a Chicken Shop Date.

A siker tökéletesen megérdemelt és érthető: a célközönség zeneileg művelt, újdonságokra nyitott, ráadásul a legnevesebb zenészek is beletartoznak. És mivel a karakter önjáróvá vált, a közönség most már Amelia miatt nézi a részeket, üljön bárki a másik székben, Ed Sheerantől a Premier League-futballistákig.

És amire még Dimoldenberg sem számított

Na, mire? Természetesen arra, hogy valamelyik kamurandiból egyszer csak igazi lesz. De akik követik a sorozatot, az első pillanattól fogva azt hajtogatták a kommentszekcióban, hogy az Aitch nevű rapper és a műsorvezető közt csak úgy izzott a levegő. A rajongóknak igazuk lett: három évbe telt ugyan, de Dimoldenberg és a brit zenei szcéna üdvöskéje március óta vállalják, hogy együtt járnak.

A Dimz és Aitch közötti kémia olyannyira eluralta a közösségi médiát, hogy mielőtt összejöttek, videót is forgattak arról, hogy randiznak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

Tessék, itt a remény mindenki számára: néha a legfélresikerültebb első randiból is lehet nagy szerelem!

Csepelyi Adrienn