Amikor még úgy vonultam át a pesti éjszakán, mint egy lumbágós Beyoncé – Szubkulturális séta az eltűnt belvárosi kultúra nyomában a VII-VIII. kerületben

Hősnőnkben sosem csordult túl az önbizalom, így azt az alkalmat, amikor egy röpke pillanatra azt érezte, övé a világ, sosem fogja elfelejteni.

A hetedik kerület kultikus szórakozóhelyén, a Szódában járunk, méghozzá tizenegy évvel ezelőtt, amikor hősnőnknek a vodka-szóda bűvös erejével magát Beyoncé szellemét sikerült megidéznie. 

Ennek a földöntúli élménynek a hatására úgy kezdett el magas sarkújában vonulni a tánctér felé vezető lépcsőn, ami láttán még a híres énekesnő sokat próbált csípője is szalutált volna.  

 

A hetedik kerületi Beyoncé gepárd léptein azonban kifogott a Szóda lépcsője, így az út nagy részét fenéken csúszva tette meg a tánctérig. Ennyit az én történetemről még az (h)őskorból. De ha a te jelenléted is olvadt már bele kondenzcsíkként a hetedik kerületi éjszakába, akkor itt a remek alkalom, hogy felidézd az emlékeket. Május 29-én egy izgalmas szubkulturális sétán vehetsz részt, és az eltűnt belvárosi kultúra nyomába eredve kaphatsz képet arról, hogyan szorultak, szorulnak egyre inkább perifériára a kulturális-szubkulturális, értékteremtő helyek. A sétával visszatekinthetsz a kétezres évek elejére, a saját közös emlékeinkre, amelyek ezeken a helyeken születtek, a sétába pedig Peer Krisztián, a 2000-es évek kulturális életébe szorosan kapcsolódó író is becsatlakozik, aki saját élményeiről, történeteiről, kapcsolatairól mesél a résztvevőknek. A sétáról bővebb információkat ITT találsz.

Háláld meg a négylábúd szeretetét egy közös reggeliebéddel – Kutyás brunch a Sarki Fűszeresnél

Újlipótváros kultikus helyére annak ellenére térek újra és újra vissza, hogy jócskán kiesik a mozgáskörömből – ahogy Palma de Újpalotán élve nagyjából minden (mondjuk, ez is hozzátartozik a vadromantikájához). De a Sarki Fűszeres Delikát és Kávézó megéri a kitérőt az ínycsiklandó ételek, a zamatos újhullámos kávék és a hely hangulata miatt, ahol mindig kicsit olyan, mintha megállna körülötted az idő. Május 29-én pedig nemcsak a kétlábú, hanem a négylábú törzsvendégeknek is kedveskednek: a tavalyi nagy siker után ugyanis ismét megrendezik a kutyás brunchot, ahol nem csupán a gazdiknak, hanem hűséges társaiknak is külön menüvel és programokkal készülnek. Bővebb információkat ITT találtok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sarki Fűszeres (@sarkifuszeres) által megosztott bejegyzés

Piknikezz a Hegyvidéken!

Ha a jó idő beköszönte számodra egyet jelent a soha véget nem érő piknikezéssel, ha kevés jobb programot tudsz elképzelni annál, minthogy a puha pázsitra heveredve gyönyörködj a felhőkben, akkor május 28-án ne hagyd otthon a piknikszetted: a Gesztenyés kertben ugyanis mindenkit szívesen látnak egy kis ingyenes kikapcsolódásra. Lesznek izgalmas gyerekprogramok a bábszínháztól a bűvészműsoron át a koncertig. A felnőtteket pedig többek közt szabadtéri kocsmakvízzel, Juhász Anna, Géczi János és Kollár-Klemencz László irodalmi beszélgetésével, Katona Csaba sörkóstolással egybekötött sörtörténeti előadásával és koncertekkel is várják. Nehéz csupán néhány programot kiemelni a jobbnál jobbak közül, amikből ITT csemegézhettek. 

 

Ciderezz a BudaPrés etyeki almásában

Az első találkozásom a ciderrel szerelem volt első… kortyra. Az egyik legjobb barátnőm nagyjából tíz évvel ezelőtt egy időre Írországba költözött egy önkéntesprogram miatt, és amikor meglátogattam, egy üveg ciderrel várt a dublini reptéren. Onnantól kezdve számomra ez az ital összeforrt a nyárral, az önfeledtséggel.

Ha hamisítatlan magyar cidert kortyolgatnál az almafák árnyékában, akkor épp neked való program  a BudaPrés fesztiválja, amit a cider világnapja alkalmából rendeznek meg.

A BudaPrés igazi családi vállalkozás: az etyeki Öreghegyen ugyanis apa és fia fogott bele – itthon úttörőkként – a ciderkészítésbe, isteni nedűjük pedig még a világ legelismertebb ciderkritikusánál, Gabe Cooknál is sikert aratott – egyenesen elképesztőnek nevezte a magyar almabort, amiből kedvetekre fogyaszthattok a Ciderfeszten. Az első húsz vendéget ingyen ciderrel köszöntik, lesz élőzenére hempergés az almafák alatt, valamint jobbnál jobb burgerek is. A helyetekben nem hagynám ki! Bővebb infókat ITT találtok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BudaPrés Cider (@budaprescider) által megosztott bejegyzés

Ahol a könyvek szerelmesei tobzódhatnak – Jön a 93. Ünnepi Könyvhét

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én minden évben gondosan megtervezem, milyen köteteket fogok nyáron olvasni. Ez ugyanis az az időszak, amikor a többihez képest viszonylag ráérősen belefeledkezhetek egy-egy történetbe. A nagyobb lélegzetvételű regényeket vagy a régóta dédelgetett olvasmányokat tehát ilyenkorra időzítem. Ha még nem szerezted be a nyári olvasmánylistád elemeit, itt az ideje, hogy sorra kipipáld a tételeket rajta. A Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén június 9. és 12. között minden az irodalomról szól majd: több száz kiállítóval, a frissen megjelent kötetek bemutatóival, beszélgetésekkel, valamint dedikálásokkal és zenés programokkal várják az olvasás iránt rajongókat az Ünnepi Könyvhéten. Már csak egy jó erős zsákot kell szerezni, ami elbírja a sok könyvet! Bővebb infókért IDE kattintsatok.

Filákovity Radojka