Brandon Lee mindössze nyolcéves volt, amikor apja tisztázatlan körülmények között (állítólag agyvérzés következtében) meghalt. Bizonyos feltételezések szerint ez a tragédia szerepet játszott abban, hogy ő is színészi pályára lépett és harcművészettel is foglalkozott. Tanulmányai egyáltalán nem alakultak zökkenőmentesen: rossz magaviselete miatt három hónappal az érettségi előtt eltanácsolták az akkori középiskolájából. Végül egy másik intézményben tette le a vizsgáit, utána pedig az Emerson College-ban tanult színészetet. Egy év múlva pedig a rangosnak számító New York-i Lee Starsbeg Akadémián folytatta tanulmányait.

Ami a harcművészeteket illeti, az édesapja egyik egykori tanítványától, a filippínó Dan Inosatotól is vett leckéket, aki Chuck Norrisszal is foglalkozott.

A filmszakmában hamar sikerek koronázták ambícióit. Húszévesen már egy elég jól csengő nevű helyen, a Ruddy Morgan Productions cégnél dolgozott mint a forgatókönyvek véleményezője. Az első komoly szerepére sem kellett sokat várnia. Egy év múlva a Kung Fu: A film című produkció egyik legfontosabb karakterét formálta meg. Később további akciófilmekben is szerepelt, például az 1991-es Leszámolás Kis-Tokióban, vagy az 1992-es Mint a tűz című közkedvelt alkotásokban főszerepet is kapott.

Leszámolás Kis-Tokióban című filmben Dolph Lundgren oldalán

Többnyire rossz oldalon álló figurákat játszott el, amire színészi tehetsége mellett a külső adottságai is alkalmassá tették

Olyan, egyszerre egzotikus és markáns arcvonásokkal is rendelkező férfi volt, akinek a megjelenésében sokak szerint volt valami „ördögi”. Élete utolsó filmjében, A hollóban pedig a rémisztő fekete-fehér „halálmaszk-smink” is ráerősített az általa játszott karakter, Eric Draven „túlvilági rosszfiú” jellegére.

Maga a film egy fantasy és krimi keveréke, és az alaphelyzete arra a hiedelemre épül, hogy a holtakat egy holló vezeti át a túlvilágra, néha pedig kiválaszt egyet közülük, akinek maradtak még elrendezendő ügyei. Az illetőt feltámasztja, akinek – miután elvégezte a dolgát – megnyugszik az addig háborgó lelke.

A filmben Draven és barátnője, Shelly Webster halloweenkor terveznek egybekelni, de egy nappal előtte, az „Ördög Éjszakáján” mindkettejüket meggyilkolja egy drogbanda. Websteren, akiért az orvosok harminc órán keresztül küzdenek, még nemi erőszakot is elkövetnek. A gyilkosság után egy évvel Draven lesz a holló kiválasztottja, aki kimászik a sírjából, és a misztikus madár irányításával elégtételt vesz saját és menyasszonya haláláért. A kegyetlen bosszúálló könnyen kiválthatja a nézők rokonszenvét – annak is köszönhetően, hogy romantikus és szentimentális oldala is van, sőt, egy kislányt is védelmébe vesz. 

A hollóban

(A filmnek szépirodalmi vonatkozása is van. Az egyik jelenetben Draven Edgar Allan Poe A holló című a verséből idéz, ami így hangzik Babits Mihály fordításában: „[…] s im egyszerre ajtóm roppan / mintha egy kéz félve koppan – dobban ajtóm csöndesen […]”)

Mintha ráöntötték volna a szerepet

Lee nagyon boldog volt, hogy őt kérték fel a főszerepre. „Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ezt a szerepet játszhatom” – nyilatkozta az utolsó interjújában, amelyben elmondta azt is, miért tudott azonosulni a fiatal rockzenésszel: „Még sehol sem éreztem az erőszakot annyira indokoltnak, mint ebben (a filmben). A férfit, akit játszom, meggyilkolták; a nőt, akit szeretett, megerőszakolták, majd szintén meggyilkolták. És most visszatért, hogy leszámoljon.

Őszintén úgy érzem, hogy ha én lennék ebben a helyzetben, ugyanezt tenném.”

A film tökéletesen igazolja Lee szavait. A szerep annyira jól állt neki, mintha ráöntötték volna. Ezt a producer Jeff Most is alátámasztotta, aki egyszer elmondta, hogy ő volt az egyetlen színész, akinek a készítők ajánlatot tettek a film főszerepére: „Olyasvalakit szerettünk volna, aki egyszerre empatikus, szerethető, ugyanakkor atletikus testalkatú és rendelkezik a közelharchoz szükséges képességekkel. […] Úgy gondoltuk, hogy ő testesíti meg mindazt, amit kerestünk ebben az akcióhősben, hiszen sportos, zenél és romantikus is. Soha nem gondoltunk komolyan másra rajta kívül.”

via GIPHY

A Holló 1993-as forgatása a kiváló fizikai állapotban levő Lee-nek is komoly megterhelést okozott. A színész bioritmusa felbomlott: a forgatások javarészt éjszaka voltak, amelyek után reggel kilenckor zuhant ágyba és délután négyig aludt. Az is kihívást jelentett számára, hogy a jelenetek közül sokat a szabadban, fagypont alatti hőmérsékleten vettek fel, amelyekben néha mezítláb vagy félmeztelenül kellett szerepelnie úgy, hogy közben rengeteget esett az eső – ha az égiek nem adták támogatásukat a film munkálataihoz, akkor az esőgépet alkalmazták. 

 

Az esküvőjére készült

Amikor éppen nem volt forgatás és nem aludt, sporttal lazított. Nem állt szándékában izomkolosszussá válni, az edzéseivel csak annyi volt a célja, hogy levezesse a stresszt, és formában tartsa magát a kimerítő munkához. Március 30-án is egy fitneszklubba vezetett az útja, méghozzá abban a tudatban, hogy az edzés után az egyik legfontosabb jelenet vár rá. Ugyanakkor azzal is tisztában volt, hogy a következő időszakban könnyebb dolga lesz: nem forgatnak már esőben és fagyban, sőt a jellegzetes fekete-fehér „halálmaszk-smink” is kevesebbszer kerül majd rá. Már csak néhány nap volt hátra a forgatásból, és Lee nem csupán a közelgő pihenés ígéretével vetette bele magát a munka utolsó szakaszába, gondolatai már az esküvője körül is forogtak. Párját, az akkor szereplőválogatási asszisztensként dolgozó  Eliza Huttont április 17-én, Mexikóban szerette volna az oltár elé vezetni. 

Eliza Hutton és Brandon Lee 1992-ben - Forrás: Getty Images/Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection

Aznap, 1993. március 30-án kissé meggyötörtnek tűnt a fiatal színész, ami a fitneszklub tulajdonosának is feltűnt.

„Fáradtnak látszol” – állapította meg, majd kérdezte: – „Hogy vagy?"

„Remekül” – válaszolta Lee.

Ezután a közelgő esküvő volt a téma

Miután Lee befejezte az edzést, elindult a forgatásra, amelyen baljósnak is értelmezhető események történtek. Ahogy Bridget Baiss, a The Crow: The Story Behind the Film című könyv szerzője felidézi,

állítólag az előgyártásért felelős iroda egy rejtélyes hangüzenetet kapott, amelyben arra kérték őket, hogy ne folytassák a filmmel kapcsolatos munkálatokat, mert rossz dolgok fognak történni.

A balszerencsés események egyébként már a forgatás első napján elkezdődtek. A stáb egyik tagja a kisteherautójával nekihajtott egy magasfeszültségű vezetéknek, ami kigyulladt. A férfi túlélte a balesetet, de súlyos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. 

 

Egy másik forgatási napon szintén hasonló szerencsétlenség történt, akkor egy ács szenvedett áramütést, akinek az arca, a keze és a mellkasa égett meg. Később egy hurrikán tönkretette a díszletet. Egy másik alkalommal egy kaszkadőr több bordáját is eltörte. 

A felsoroltakkal ellentétben Brandon Lee balesete viszont halálos tragédiába torkollott

Március 31-én, mintegy fél órával éjfél után kezdtek el forogni a kamerák a végzetes jelenet alatt, amely azt örökítette meg, hogy Lee Draven szerepében besétált egy lakásba, ahol a film egyik negatív karaktere, a Michael Massee által eljátszott „Mókás” előbb fenyegette, majd néhány méterről rálőtt. Az általa használt 44-es kaliberű pisztolyt már egy korábbi jelenetnél is használták. Ez esetben, mivel közeli felvételre volt szükség, a stábnak hatástalanított, de valódinak látszó lőszerutánzatot kellett tennie a fegyverbe. Azonban rejtélyes módon éles lőszer került a tárba. 

Lee nem kelt fel a lövés után, és a hasa jobb oldalából vér folyt. Azonnal kórházba került, ahol kiderült, hogy súlyos érrendszeri és bélkárosodásokat szenvedett. Hiába küzdöttek érte több órán keresztül, nem sikerült megmenteni az életét. 13:04-kor meghalt, az utolsó perceiben már a menyasszonya is vele volt. 

Neve örökre összeforrt az általa alakított Eric Dravenével. Ő is fegyver által halt meg, mint a szerelmes rockzenész, és neki is a végzetes lövés után nem sokkal lett volna az esküvője. A Holló című film mindkettejüket legendássá tette, amelynek záró narrációja nem csak a történet talán legfontosabb tanulságát foglalja össze – alighanem párjának, Eliza Huttonnek, a családjának és a rajongóinak is szól:  

„Ha elszakítanak tőlünk valakit, akit szeretünk, úgy adhatunk neki hosszú életet, ha a szeretetünk sosem szűnik. A házak leégnek, az emberek meghalnak, de az igazi szeretet örökké tart.” 


Nádudvari Péter


Források: ITTITTITTITTITTITT, ITTITTITT és ITT, valamint A holló című film (rendezte: Alex Proyas)