Kifejezetten utálom, amikor egy nőre azt mondják: „hihetetlen, de már ennyi meg ennyi idős”. Pedig én is mondtam már ilyesmit, nem is egyszer, legtöbbször az ügyvéd Juli barátnőmre, aki szerintem inkább vámpír, mint ember, mert ki hiszi el neki, hogy mindjárt ötvenéves, amikor egy nappal se tűnik idősebbnek nálam? (Fun fact, hogy a férje a Vámpírok bálja című színházi előadás látványtervezője, szóval mégis csak lehet a teóriámban valami.) 

Na de most nem Juliról lesz szó, hanem egy másik tiszteletbeli vámpírnőről, akiről direkt nem fogom leírni, hogy hihetetlen, de ma ünnepli a 45. születésnapját, és egy nappal sem tűnik idősebbnek nálam.

Azt olvastam róla, hogy elkötelezett vegán (az anyukája is az, tőle az örökség), és nagy rajongója a zöld leveknek, úgyhogy már mondom is a választ: itt van a kutya elásva, mert arról én is beszámolhatok, hogy legalább négy évet fiatalodtam, amióta hasonló leveket diktálok magamba mindennap. Igazából nincs olyan nagy titok ebben: no alkohol, egészséges életmód, és hidraulikusan préselt zöldséglevek, máris tíz év mínusz, próbáljátok ki, ha nekünk nem hiszitek el. 

De Jessica Chastain nem csak a külseje miatt érdekes, bár különleges szépségét nem lehet szó nélkül hagyni. 

Először a 2011-es A segítség című filmben láttam őt, amiben nagyszerűen alakítja az ötvenes évek Amerikájában élő, butuska, naiv, de jószívű, háziasszonynak csapnivaló feleséget, akit azért közösít ki a nőközösség az erősen rasszista déli városban, mert túl szép, és mert kifogta magának „a nagy halat”, a leghelyesebb és leggazdagabb férfit a környéken. Már csak ezért is járt neki a megvetés, nemcsak a szép, vékony dereka miatt. Celia Foote karakterét olyan meggyőzően alakította, hogy már a film közben feltettem a kérdést: ki ez a nő? És már scrolloztam is a neten, hogy megtudjam. 

Persze hogy nem akkor hallottam róla utoljára, ahogyan azt sejteni lehetett – ilyen különleges karakter nem nő minden bokorban, igazából senkihez nem is tudnám hasonlítani őt. 

Játszott Brad Pitt mellett Az élet fájában, Matthew McConaughey-vel a Csillagok közöttben, de a következő nagy dobása nálam (és talán ebben sokan egyetértenek velem), a Jelenetek egy házasságból volt, amiben Oscar Isaac mellett alakította a másik főszerepet, a válságban lévő Miát. 

Ez a Bergman-film-feldolgozás nemcsak amiatt ütött, mert közvetlenül szólt azokhoz, akiknek válságban volt/van a házasságuk – ugyan a sorozat (mint anno a film) emiatt lett elsöprő siker –, de a kettejük párosa egyszerűen zseniális volt együtt. És hogy a forgatáson kívül is teljes összhangban működött, arra bizonyíték ez a videó, amiben Oscar Isaac megcsókolja Chastain karját a velencei filmfesztiválon, amin közös munkájukat promotálták. 

Emlékeztek még arra, amikor az egész világ azon rugózott, vajon Bradley Cooper összejött-e Lady Gagával a Csillag születik forgatásán? Mindenki a róluk készült koncertfelvételeken pörgött, ahol közösen előadták a film betétdalát, és szentül meg volt róla győződve, hogy ők ketten bizony összejöttek, sőt Cooper egyenesen Gaga miatt hagyta el gyermekei anyját, a szupermodell Irina Shaykot. Azóta eltelt néhány év, és tudjuk, ők ketten nem jöttek össze, viszont ennél jobb reklámot nem is csinálhattak volna a filmjüknek. 

Nagyjából ez lehet a helyzet a vírusszerűen terjedő karcsókjelenettel is: hogy mindenki beszéljen a két színészről, és mindenki meg akarja nézni, miben játszanak együtt. Nos, a trükk bejött, mert tényleg sokan voltak rájuk kíváncsiak, ami jó hír, hiszen a sorozat remek. Más kérdés, hogy sosem fogjuk megtudni, mi történt valójában közöttük, és az is kérdés, számít-e ez egyáltalán, vagy csak annyi a lényeg, amit el akarunk hinni. 

Én csak annyit kérek, hogy mindenki találjon magának valakit, aki úgy néz rá, mint Oscar Isaac Jessica Chastainre, amikor a karját csókolgatja. 

De visszatérve a világszép és tehetséges színésznőre, ő azon kevés szupersztárok egyike, aki úgy használja a közösségi oldalait, hogy az majdhogynem példa nélküli. A vele egy szinten lévő hírességek ugyanis nem kifejezetten szeretik magukat mutatni a közösségi médiában, Chastain viszont élvezettel csinálja, és profi is ebben. Nemcsak ahogyan a munkáit promotálja, hanem önmaga tálalásában.

És – dobpergés – van TikTok-csatornája is, ami aztán végképp ritkaságszámba megy, hiszen az ő korosztályában ez szinte ciki. 

Chastain pedig minden, csak nem ciki. 

Például, amikor a nemzetközi tésztanapon azt magyarázza egy videóban a követőinek, hogyan kell helyesen spagettit enni, és közben egy sok ezer dolláros Gucci estélyit visel csak úgy mellékesen, akkor végig azon izgulsz, hogy le ne egye a ruháját, persze nem annyira, mint a stylistok, akik ráadták a rucit:

@jessicachastain Leave the spooning to the bedroom 🥄 ✌️ happy #nationalpastaday🍝 ♬ Tarantella - Silvio De Pra

Vagy, amikor ilyen eszméletlenül menő videókban mutatja be, hogyan alakul át egy-egy olyan eseményre, ahová földi halandó soha nem tehetné be a lábát, de az ilyen istennőknek hála, egy kicsit közelebb kerülhetünk hozzá:

@jessicachastain

The HIGHER the hair the closer to god ✨🙌

♬ Jesus Keeps Takin' Me Higher & Higher - Jessica Chastain

Vaaaa, csak annyit tudok mondani, hogy vaaaa, eszméletlen cool vagy, Jessica:

@jessicachastain

I’d recommend watching until the end 🤷‍♀️

♬ Get Into It (Yuh) - Doja Cat

És amikor Oscar Isaacet akarja meggyőzni arról, hogy indítson ő is TikTok-csatornát:

@jessicachastain

Today Oscar Isaac and I were nominated for a Golden Globe and I am also nominating him to join TikTok.

♬ original sound - Jessica Chastain

Kábé a tartalmai felét be tudnám szúrni az oldaláról.

Ám Chastain nemcsak ezek miatt szimpatikus, hanem azért is, mert bár aktív a közösségi oldalakon, a magánéletét nem teregeti ki. Sőt, nem is igazán nyilatkozik róla, néhány kivételtől eltekintve.

2015-ben például ezt mondta a W magazin interjújában a párjáról: „Egy úriember… ami számomra eléggé fontos. Egy régi vágású olasz családból származik, amelyben még senki sem vált el.”

A férje valóban régi nemesi család sarja, bizonyos Gian Luca Passi de Preposulo, akivel majdnem tíz éve vannak együtt – az esküvőjüket 2017-ben tartották Észak-Olaszországban, a férfi családjának birtokán, amelyre a villát a XVII. században építették. Gian Luca egyébként a divatiparban dolgozik, korábban az Armani kommunikációjáért felelt.

A párnak két gyereke született 2018-ban és 2020-ban, de róluk semmilyen információt nem közölnek, Jessica az első gyerekük pici kezén kívül semmit nem osztott meg a közösségi oldalain. 

Szóval Jessica Chastain egy rendkívül tehetséges, különleges szépségű színész, aki ezen felül ultra jó fej is – már annak alapján, amit a social mediában kommunikál. Nem akarja az elérhetetlen A listás sztár érzetét kelteni, miközben megtartja a státuszát, és sosem válik közönségessé. 

Már várom, hogy láthassam új filmjét, a The Eyes of Tammy Faye-t, aminek címszerepéért harmadszor is Oscar-díjra jelölték. Ebben a moziban egy tévés prédikátor tündöklését is bukását mutatja be parádés sminkben és jelmezben – és vasárnap éjjel kiderül, hogy megnyeri-e az aranyszobrot érte.

Ha pedig nem láttátok még A segítségben vagy a Jelenetek egy házasságból című minisorozatban, akkor feltétlenül pótoljátok. És kövessétek a social felületein, ha be akartok pillantani egy igazi, hollywoodi díva életének kulisszái mögé.

Boldog születésnapot Jessica Chastainnek!

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Jessica Chastain a torontói filmfesztiválon, 2017-ben – Forrás: Getty Images/ J. Countess/WireImage