1. Rachelt Danielle Steelnek köszönhetjük

Mármint szó szerint: minden idők egyik legnépszerűbb sorozatkaraktere lehetett volna egészen másmilyen is, ha nincs az írónő. A David Crane–Marta Kauffmann-alkotópáros ugyanis már a castingfolyamat elején teljesen biztos volt abban, hogy Jennifer Anistont akarja Rachelnek, ám a színésznőt szerződés kötötte a rivális tévécsatorna, a CBS egyik, Muddling Through című sorozatához, aminek vagy fél tucat részét leforgatták már, és megvolt már a bemutatás ideje.

Ha a Jóbarátok pilotjára ráharap az NBC, akkor tartani lehetett attól, hogy a két csatorna nem tud megállapodni, így ha el tudnak is kezdeni Anistonnal dolgozni, az évad felénél le kell cserélni őt, ami halálra ítélte volna a Jóbarátokat.

Az NBC fejese, Warren Littlefield kiadta hát a parancsot Preston Beckman műsortervezet-gurujának: nyírja ki a Muddling Through-t.

Beckman pedig így is tett: bevetette a csodafegyvert. Ami nem volt más, mint néhány Danielle Steel-regény filmfeldolgozása, amit pontban akkor kezdett sugározni az NBC, amikor a rivális CBS-en a Muddling Through-t vetítették.

A nézettségi versenyt Danielle Steel nyerte, és ezért nem lehetünk elég hálásak neki.

2. A csatorna Monicát akarta főszereplőnek

Egészen pontosan az NBC nyugati parti feje, Don Ohlmeyer gondolta úgy, hogy a hat színész közül magasan Courteney Cox a legismertebb, őt kellene megtenni főszereplőnek, a többi öt szereplő pedig legyen másodhegedűs mellette.

Már javában folytak a próbák, s az ott jelen lévők világosan látták, milyen izgalmas viszonyrendszer bontakozik ki a karakterek között, amikor Ohlmeyer még mindig azzal nyomasztotta a készítőket, hogy építsenek mindent Cox köré.

Végül a rendező, a Cheers és a Taxi sikersorozatokból jól ismert James Burrows zárta rövidre a dolgot, amikor ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette:

„Én nem erre szerződtem.”

A többit meg már tudjuk.

3. Burrows túl gyorsan rendezett

Noha az első évadban még nagyon ragaszkodott hozzá a csatorna, a munkálatok során mind világosabbá vált, hogy ahhoz, amit az írógárda és a producerek megálmodtak (minden pillanatában kidolgozott, a poénokat futószalagon szállító, pörgős sorozat), nem feltétlenül Burrows módszere az optimális. Nem volt minőségi kifogás a rutinos rendező ellen, hiszen elképesztően jó szeme volt ahhoz, hogy lássa, mi hogyan fog működni a kész termékben, mindamellett a szereplők és a producerek egyöntetű véleménye az volt, hogy egyes jelenetekből még többet és többet lehetne kihozni – csakhogy Burrows az első jól sikerült snitt után ment is tovább.

David Crane és Marta Kauffmann, a Jóbarátok „atyja és anyja” egy idő után ezért nem hosszabbított szerződést Burrowsszal.

4. Marcel a valóságban is elviselhetetlen volt

Ross majma nemcsak a sorozatban, hanem a forgatáson is az agyára ment mindenkinek: egyszer például hosszú órákon át „vadásztak rá”, mire sikerült leszedni a stúdió tetőgerendái közül. Jeff Strauss, az egyik író eredeti végzettségét tekintve biológus, így ő az első pillanattól kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy egy majmot írjanak a sztoriba, a többiek azonban leszavazták.

Nos, később belátták, hogy igaza volt – úgyhogy Marcelt gyorsan ki is írták a sorozatból.

Straussnak legalább annyit sikerült elérnie, hogy valósághűen ábrázolják az állatot: akkoriban egyszer, amikor állatkertbe vitte a gyerekeit, elkapta két főemlősgondozó beszélgetését arról, mennyire jó, hogy a Jóbarátokban szakmai szempontból kifogástalanul jelenítik meg a majmot.

5. A jelmeztervező vérig sértette Lisa Kudrow-t

Debra McGuire jelmeztervező emberfeletti munkát végzett, ha belegondolunk, hogy hat ember számára kellett hétről hétre sok váltásnyi ruhát alaposan végiggondolni minden szakmai szempont szerint, és beszerezni. A tervező mind a hat szereplő számára külön színskálát állított össze a kezdetekkor, amelyhez mindvégig keményen ragaszkodott.

Persze a siker nyomán ő maga is az érdeklődés középpontjába került: egyre több felkérést kapott a sorozat szereplőitől, ő tervezte például Lisa Kudrow esküvői ruháját.

Csakhogy ez a bizalmas viszony hamar fagyossá vált, amikor a Vogue anyagot készített McGuire-rel, amelyben az újságíró megjegyezte: a jelmeztervezőnek a másik két színésznő álomalakjához képest nehéz dolga van a „tömzsi” Kudrow-val.

A cikk megjelenése után Kudrow kiborult, Cox és Aniston pedig határozottan mellé állt még akkor is, ha a mondat a cikkben nem McGuire szájából hangzott el: minimum ki kellett volna húzatnia azt az ellenőrzéskor. Bár a közös munka folyt tovább, a privát megrendelések elmaradtak – ki tudja, ennek a rossz ízű mondatnak a következménye-e, hogy McGuire-ból nem lett világhírű divattervező?

6. Owen Wilson kigolyózta magát a sorozatból

A Jóbarátok sikerének egyik kulcsa az, hogy a színészgárda és az írók mintaszerűen tudtak együtt dolgozni: egyik sem kérdőjelezte meg a másik fontosságát vagy hozzáértését, sőt gyakran együtt véglegesítettek jeleneteket felvétel közben. Owen Wilsont nagyon szerették volna szerepeltetni a sorozatban, ám az írógárda tagjai olvastak egy vele készült interjút, amelyben a színész maga mondja, hogy az íróknak rendszerint meggyűlik vele a bajuk, mert eléggé szabadon értelmezi a szöveget.

Ez a Jóbarátok-szellemiségbe nem fért bele, így aztán Wilsont sosem hívták meg.

7. Carter doki mint Ross Geller?

Brrr. Pedig kis híja volt, hogy nem így lett: Noah Wyle volt a második számú jelölt a Jóbarátok kissé hibbant paleontológusának szerepére. És mivel David Schwimmer akkoriban teljesen abba akarta hagyni a tévézést, majdnem meg is kapta – csak épp a Vészhelyzetbe előbb vették fel, mint hogy a Jóbarátok próbái elindultak volna. Aztán Schwimmer is meggondolta magát. Hála az égnek.

8. Charlie Sheen beparázott

A már akkor is nagy sztárnak számító Charlie Sheen a második évadban játszotta Phoebe tengerész pasiját. A színésznek elöljáróban elmondták, hogy a Jóbarátokat, ellentétben a többi „beröhögős” sorozattal, igazi közönség előtt veszik fel, azaz nem statiszták ülnek a nézőtéren. Sheen feltűnése ráadásul meglepetés lett volna a nézők számára – a bemutatkozás azonban nem egészen úgy sikerült, ahogyan várták.

Sheen ugyanis a belépése utáni pillanatban, a hatalmas ováció közepén kinézett a kamerába. A rendező, Michael Lembeck leállt, és odament megkérdezni, mi a gond, mire Sheen a lábára mutatott: a rendező akkor vette észre, hogy a sztár reszket, mint a nyárfalevél!

Sheen nem volt hozzászokva a közönség előtti rögzítéshez, így végül testvérének, a közönség soraiban megbúvó Emilio Esteveznek kellett megnyugtatnia a nézők heves üdvözlése után.

9. De miért éppen Minnesota?

Az írók az ötödik évadban úgy gondolták, hogy jó ötlet az egész sorozatot átköltöztetni Minnesotába. Mármint csakugyan felvetették ennek a lehetőségét, és már ki is dolgozták, hogy Chandler Közép-Nyugaton kap munkát, a többiek pedig – egyéb kötöttségük nem lévén – követik fél évre Minnesotába. A tervekkel aztán David Crane producer elé álltak, aki felháborodottan ennyit mondott:

„Elment az eszetek?”

És persze mindenki maradt a fenekén New Yorkban.

10. Phoebe babaháza múzeumban van

A sorozat végén a Warner megtartotta a saját díszleteit, néhány apróság azonban a Smithsonian Múzeumba került. Például Phoebe híres babaháza is, amelyet Marjorie Coster-Praytor kellékes készített – és amelynek TÉNYLEG édességből vannak a bútorai!

Csepelyi Adrienn

Kiemelt kép: Getty Images/Jon Ragel/NBCU Photo Bank/NBCUniversal