Nem viccelek, nem egy olvasó azzal keltett, hogy ugye lesz idén is Oscar-gálás ruhanapló, mert nagyon várja. Nem mondom, hogy csak miattatok keltem hajnalban, mert engem is legalább ennyire érdekelnek az év legfontosabb eseményén felvonuló ruhák. És nemcsak a díjazásban voltak meglepetések, hanem a vörös szőnyegen is. Például azt soha nem fogjátok elhinni, ki nyerte nálam az első helyet. Olyasvalaki, akinek még soha nem ítélték oda ezt az elismerést. 

De haladjunk sorban a legelőnytelenebbektől a legtetszetősebbekig!

+ 1. Natalie Portman Diorban:

Az erő legyen Natalie-val, ugyanis a színésznő a kabátjára hímeztette azoknak a női rendezőknek a nevét, akiket szerinte méltatlanul nem jelöltek Oscar-díjra. 

A nemek aránya az Oscar-jelöltek és -díjazottak történelmében minden évben egyre fontosabb kérdés, amin rengeteget vitatkoznak a szakértők. Portman azok közé tartozik, akik aktivistaként rendszeresen kiállnak ember- és állatjogi (és külön nőjogi) ügyek mellett. Most épp a divatot használja arra, hogy felhívja a figyelmet egy fontos kérdésre. Természetesen lehet vele vitatkozni, de ez akkor is dicséretet érdemel. 

Ha a stílust nézzük, akkor maga a ruha leginkább Darth Vader menyasszonyáéra hasonlít, szóval még egyszer mondjuk: az erő legyen veled, Natalie!

A cikk a hirdetés után folytatódik!

29. Billie Eilish Chanelben:

Talán sokunk meglepetésére nem az immáron többszörös Grammy-díjas énekes lett a legrosszabbul öltözött nő a gálán, bár erős versenyben van Portmannel, és még úgy sem tudott győzni, hogy Miss Eilishnek ez – úgy hiszem – konkrét célja volt. 

Az énekes semmilyen papírformát nem hajlandó betartani, magasról tesz a szépségkultuszra, és nem célja a nőiség és a szexualitás hangsúlyozása, de ez az haute couture Chanel hacuka mindezek ellenére is rettenetes. A hibajavítós zöld hajról és a förtelmes karmokról már ne is beszéljünk…

28. Penélope Cruz vintage Chanelben:

Ha létezik súlyos stílushiba, akkor a bokánál elvágott test azok között van, mert ez a manőver optikailag úgy torzítja az alakot, hogy konkrétan centikkel lesz tömzsibb. Azt meg ki akarná? 

Gyönyörű szép vintage Chanel ruha ide, mesedrága ékszerek oda, Penélope rúgja ki a stylistját!

27. Salma Hayek Gucciban:

És Salma Hayek is. Nagy mellű nőkre nem adunk ilyen vállmegoldást, de ha adunk is, egészen biztos nem tűzdelünk rá még pluszban egy puffos vállmegoldást, hogy tovább vastagítsa a látványt. 

Hayek egymilliószor volt már a leglélegzetelállítóbb, most legfeljebb a vörös szőnyeges belépők Arany Málna díjáért állhatna sorba. 

26. Rooney Mara Alexander McQueenben:

L

Lehet, hogy csak az én szememet bántja, de a csipke-toll megoldások soha nem tartoztak a kedvenceim közé, sőt a felesleges túlzásokhoz sorolnám a divatértelmező kéziszótáramban. 

Minek még a csipkét ilyesmivel megtoldani? Pláne minek a csipkét kacér testrészeken megvágni? Nem vagyunk már részeg tinilányok, hogy az ilyesmi tessen!

25. Camila Morrone Carolina Herrerában:

Leonardo DiCaprio legújabb barátnője (aki nem mellékesen modell és színész) szépen felöltözött a szalagavatós keringőjére, és a tizennyolc évesek között valóban ő volt a legszebb. Bár nem sokkal idősebb, az igaz, de ez nem egy középiskolás bál, hanem a vörös szőnyeg, és bár Herrera nem a szomszédban lakó varrónő, jelentős különbséget nem érzek az összhatásban. 

24. Léa Seydoux Louis Vuittonban:

Fehér bőrű, szőke nőt mindig is sápasztani fog a törtfehér ruha, pláne, ha a vállakat hangsúlyozó kivágás nem is igazán az adott testalkatra való. A csontos, széles vállakat gyönyörűen kiemeli ez a megoldás, de ebben az esetben csak tovább sápasztja a delikvenst, bár lehet, hogy élőben nem volt ennyire szembetűnő, ám a hasonló árnyalatú fal előtt egészen vakító.

23. Saoirse Ronan Gucciban:

A ragyogó tehetségű Saoirse Guccijáról nem igazán tudtam eldönteni, hogy tetszik-e, vagy sem. Míg hátulról egészen lenyűgöző volt, addig elölről mustrálva olyan hatást keltett, mint egy olyan nő, aki éppen a terhességét rejtegeti.

Hogy Saoirse állapotáról mi az igazság, arról fogalmam sincs, ezért végül úgy döntöttem, ez a ruha nálam a top 20-ba sem kerül be. Vétózzátok meg nyugodtan!

22. Olivia Colman Stella McCartney-ben:

Mondanom sem kell, hogy amióta felfedeztem magamnak a The Crownt (túl későn, tudom), azóta függő lettem, és tűkön ülve várom az új évadot. Az Erzsébet királynőt alakító Olivia Colman Arany Glóbuszt kapott a játékáért az idén, az Oscaron pedig mint a legjobb tavalyi női főszereplő adott át aranyszobrot. Viszont a ruhát ugyanúgy nem tudom hova tenni, mint az előzőt. 

Érdekes megoldás, semmiképp sem a klasszikus, még sincs meg a hűha!-érzés. 

A hajáról pedig az jutott eszembe, hogy szerintem semennyire sem akar hasonlítani Erzsébetre a való életben, ezért választotta ezt a fazont és színt. 

21. Sigourney Weaver Diorban:

A szín csodálatos lenne, ha nem volna túl sok anyag, mert így túlzásként hat. Vagy az ujjrészt vettem volna szűkebbre, vagy teljesen elhagytam volna, vagy a szoknyarészt húztam volna összébb. Így leginkább olyannak látom, mint Scarlett O’Harát az Elfújta a szélben: függönyből kellett varrni valamit. Még a zsinóros öv is erre hajaz. 

20. Chrissy Metz Christian Sirianóban:

Chrissy Metz ragyogó színész, és csodás énekes is. Legtöbben szerintem a This Is Usból ismerhetik. Őt nem könnyű felöltöztetni, viszont Christian Sirianónak sikerült, aki egyébként egyre inkább helyet kap a kedvenc tervezőim között. 

Jó a színválasztás is, és külön üdvözítő, hogy nem próbált meg övet erőszakolni a derékrészre. 

19. Scarlett Johannson Oscar de la Rentában:

Scarlett Johansson stylistja nem ismeri azt az alapszabályt, hogy a fényes, szaténanyag nem jó. Egész egyszerűen szerintem még egy olyan pompás alakú nőn sem mutat jól, mint Scarlett. Pláne ebben a színben, ami megint csak sápaszt. 

Mindegy, a Golden Globe-on ő lett majdnem a legszebb. Egy szezonban kétszer ugyanazt nem lehet!

18. Margot Robbie vintage Chanelben:

Margot Robbie-ra igaz az a mondás, hogy még egy zsákban is csodás lenne. Külön öröm, hogy egy vintage estélyit választott, ezzel is támogatva a klímaválság megoldását (egyre több színésznő vesz fel olyan darabot, ami nem a legújabb kollekcióból való), de ez a Chanel estélyi csak a középmezőnyre volt elég. Lesz még szebb is. Nyugi!

17. Brie Larson Chanelben:

Úgy látszik, a színésznők a legtöbb esetben a Chanel divatházat választották, ami nekem nem tartozik a kedvenceim közé, általában túl unalmasnak találom a kiválóan megdolgozott anyagok ellenére is. Lehet velem vitatkozni, persze! Brie Larson gyönyörű, és a ruha is szép: csak hát… unalmas. 

16. Idina Menzel J. Mendelben:

Idina ruhája szép, főleg a színe, de egy kicsit olyan, mintha biztosra ment volna. Ezzel a vonalvezetéssel, és egy ilyen árnyalattal nem igazán lehet mellényúlni. Igaza lett!

15. Maya Rudolph Valentinóban:

Maya Rudolphfal kezdődnek az igazán izgi megoldások. Ez a Valentino estélyi úgy rendhagyó, hogy közben nem akar polgárpukkasztó lenni. Nem a klasszikus értelemben vett szép, hosszú uszályos szoknya, csillogó-villogó anyaggal, oszt jó napot, hanem annál sokkal rafináltabb. Taps!

14. Regina King Versacéban:

Ezen a ruhán sokat gondolkodtam, hova tegyem, mert amíg a felső része zseniális, az alsó része too much ezzel az anyaggal. Tudom, hogy majdnem mindenki tündér királykisasszony akar lenni az Oscaron (én is az akarnék), de talán ha az uszályos rész nem volna a ruhán, akkor sokkal tetszetősebb és különlegesebb lenne.

13. Janelle Monáe Ralph Laurenben:

Janelle Monáe esetében arra soha nem lesz panaszom, hogy unalmas. Ő az az ember, aki akármilyen gálán jelenik meg, a legkülönlegesebb ruhákkal büszkélkedhet, és amerre jár, utána minden egyes divat-összeállításba bekerül. 

Persze a különlegessége miatt nem feltétlenül nyeri el a legjobban öltözött címet, viszont nem lehet megróni azért, hogy nem lesz emlékezetes. 

Ez a Ralph Lauren estélyi pedig kifejezetten tetszik. Lehet, hogy felvenném valami farsangi diszkóba.

12. Margaret Qualley Chanelben:

Újabb nagy reményű, tehetséges fiatal színésznő talpig Chanelben. Andy MacDowell lányára, a Volt egyszer egy… Hollywood egyik csodás mellékszereplőjére is ugyanaz a mondás igaz, mint Margot Robbie-ra: bármit felvehet, jól áll neki.

11. Laura Dern Armani Privében:

Laura Dern kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart (Brad Pitt pedig a legjobb férfi mellékszereplőét, ezt itt muszáj megjegyeznem), és majdnem felkerült erre a tízes listára is, csak eggyel maradt le. 

10. Florence Pugh Louis Vuittonban:

Florence Pugh bokavillantós Louis Vuitton estélyije szerencsére a lábszár alsó részét is mutatja, így nem nyomja össze az alakját. A szatén hatás pedig azért működik, mert ezek a fodrok megtörik a fényesebb anyagfelületeket. 

A szín nem tetszik, de Florence árnyalataihoz kifejezetten passzol. 

9. Gal Gadot Givenchyban:

Gadot rózsaszín tüllel ötvözte a csipkét, ami első nekifutásra lehetett volna katasztrófa is, de nem így lett. Szerencsére tollakat nem biggyesztett a szoknyájára, így befutott a tíz legjobb közé. És a csipkefelsőjét sem vagdosta ki, az meg aztán pláne tetszik. 

8. Renée Zellweger Armani Privében:

Nem okozott meglepetést, hogy Zellweger nyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscart a Judy című filmért. Nagyon imádtam a játékát, és a ruhával sem okozott csalódást. Bár nem volt annyira lenyűgöző, mint a Golden Globe-on, ahol neki ítéltem a legszebb estélyi díját, de így sem érezhetünk csalódást. Külön dicséret illeti a kidolgozott kar megmutatásáért. 

7. Kristen Wiig Valentinóban:

Jaj, ez a Valentino ruha annyira csodálatos! A szabása is rendhagyó, a kesztyű is azzá teszi, jó a színe is, és a viselőjéhez is rendkívül passzol. 

Külön felhívnám a figyelmet az oldalsó dekoltázsra, ami újabban nagy divat. Szerintem nyáron én is kipróbálom, bár legfeljebb csak egy-egy zenei fesztiválig jutok el vele. 

6. Sandra Oh Elie Saabban:

Amíg az elmúlt években a királykisasszonyos, csillogó-villogó nagyestélyikkel volt tele a vörös szőnyeg, mostanra háttérbe szorult ez a stílus, olyannyira, hogy idén csak egy lenyűgöző Elie Saab ruhát találtam a bevonulók között. 

De ezt az egyet nagy becsben kell tartani, úgyhogy bekerült a top 10-be. 

5. Julia Butters Christian Sirianóban:

Ha nem ismernétek fel a képen látható színésznőt, akkor valószínűleg nem láttátok a Volt egyszer egy… Hollywoodot, amiben Leonardo DiCaprióval van egy felejthetetlen jelenete. Ildomos lesz a nevét megjegyezni, mert pazar tehetség. A ruhája pedig a kiegészítőkkel együtt kifogástalan. 

4. Charlize Theron Diorban:

A csodálatos gonosz királynős jelmez majdnem dobogós lett, de voltak, akik jobban csillogtak ma Charlize-nál. Ha jól megfigyelitek a ruhák színeit, akkor az is feltűnhet, hogy kevésbé divat a fekete estélyi. 

Ebben az esetben sem a szín nyert, hanem a szabásvonal. Bravó!

3. Mindy Kaling Dolce & Gabbanában:

A sárga szín csillagos ötös. A szabásvonal tökéletes. Mindy árnyalataihoz és formáihoz pedig tökéletesen passzol az egész.

Harmadik helyet érdemel nálam ez a pompás Dolce & Gabbana ruha.

2. Kaitlyn Dever Louis Vuittonban:

A Netflix mindsorozatának, az Unbelieveable-nak a színésznőjének (aki a játékáért Golden Globe-jelölést is kapott) majdnem az első hely járt ezért a csodálatos estélyiért. Louis Vuitton nem szokott ennyire jeleskedni a vörös szőnyeges bevonulásokon, de most hajszál híján vitte a prímet. 

A szín, a fazon, az anyag is tízpontos.

1. Rebel Wilson Jason Wuban:

Sose gondoltad volna, hogy Rebel Wilson lesz a befutó, ugye? Én sem! De ez a Jason Wu ruha egész egyszerűen telitalálat minden tekintetben. Akármeddig mustrálgattam a belépőket, nekem ez volt a legjobban kiválasztott, leginkább személyiséghez és alakhoz, színekhez passzoló ruha. Persze lehet velem vitatkozni, mondtam már!

Kommentben várom a véleményeket. 

Szentesi Éva

Képek: Vogue