Egy semennyire sem jelentős szerepben láttam először valamikor a kilencvenes évek közepén. A Flintstone családban alakította Frédi szexi és csábító titkárnőjét, Miss Kénkövi Sharon Stone-t. Pontosan emlékszem az arcára, a sokak által dicsért pompás alakjára, és a tekintetére, ami tele volt tűzzel. Hiába nem volt jelentős az az alakítás, már akkor megjegyeztem magamnak Halle Berryt, azaz pontosan azt éreztem, amit Angelina Jolie-nál: erről a nőről még hallani fogok. 

Halle Berry mint Miss Kénkövi Sharon Stone A Flintstone család című filmben (1994) - Forrás: UIP-Duna Film

Az előérzetem beigazolódott. Nem is sokkal később, nyolc évvel az őskort megidéző komédiában alakított csábító titkárnő karaktere után, Halle Berry ott állt a Dolby színpadon, kezében az aranyszoborral. 

Ugyanis ő lett az első afroamerikai színésznő, akit főszerepért Oscar-díjjal jutalmaztak. 

Halle Berry az Oscar-díjával, 2002. március 24-én - Forrás: Getty Images/Frank Micelotta/ImageDirect

Berry pedig ebben a történelmi pillanatban – ami egyúttal nemcsak az ő, hanem sok színes bőrű kolléganőjének a pillanata is volt – alig bírt megszólalni. Szó szerint rázta a zokogás, és alig tudta elkezdeni a köszönőbeszédét. Majd ezt mondta:

Ez a pillanat sokkal többről szól nálam. Ez a pillanat azokat a nőket illeti, akik mellettem állnak, Jada Pinkettet, Angela Bassettet és Vivica Foxot is. Ez a pillanat minden fekete nőnek szól a világban, hiszen végre kinyílt előttünk egy ajtó, egy új lehetőség.”

(Nézzétek meg ITT a teljes beszédet, érdemes!)

Hogy Berry mennyire megérdemelten kapott Oscart, arról mindenki megbizonyosodhat, aki megnézi a Szörnyek keringőjét. Az emberi sorsok kiszámíthatatlan és véletlennek hitt összefonódásáról, az elengedésről, gyűlöletről és szerelemről szóló filmet kötelezően ajánlom nektek. Nem csupán Halle Berry gyönyörű és érzékletes játéka, hanem a mondanivaló miatt is. 

A színésznő karrierje ezután megállíthatatlan üzemmódba kapcsolt, és népszerűségét olyan kasszasiker mozik erősítették tovább, mint az X-men-sorozat, a Kardhal című film, vagy a Halj meg máskor című James Bond-mozi, amiben nem mellékesen rekonstruálja Ursula Andress legendás bikinis, tengerből kilépkedő jelenetét

Pedig Berry nagyon mélyről érkezett. És nemcsak azzal a nehézséggel kellett megküzdenie, hogy származása miatt elfogadtassa magát egy olyan szakmában, ami addig (legalábbis díjak tekintetében) kevésbé kedvezett a színes bőrű színésznőknek, hanem abuzív családi mintáin, a szegénységen, sőt nyomoron is túl kellett lépnie. 

1986-ban a Miss World világversenyen első helyezést ért el - Forrás: Getty Images/Tom Stoddart/Hulton Archive

Sokat gondolkodtam azon a kérdésen, hogy ki lehet-e lépni az örökölt mintáinkból. Elegendő-e ahhoz egy élet, hogy azt a nyelvezetet, amit otthonról hozunk, átformáljuk, vagy ha veszélyes ránk nézve, kiirtsuk magunkból? Kikódolható-e egy bántalmazó apai karakter, vagy óhatatlanul is olyan férfit fogunk választani magunknak, aki erőszakos, és aki talán ver minket? 

Halle Berry magánélete – már amennyit abból a nagy plénum elé tárt, vagy amennyit a kicsikart adatokból tudni vélünk – sosem volt fenékig tejfel. A világ egyik legszebb és legszexibb színésznőjeként emlegetett tehetség sorban felbontotta a kapcsolatait, és többször napvilágra került, hogy a partnerei agressziója miatt.

Na nem mintha a szépség automatikusan kéz a kézben járna a boldogsággal. De valahogy még mindig jobban szeretjük azt hinni, hogy egy gyönyörű nő könnyebben lesz boldog, hogy neki nem is kell annyit küzdenie a szerelemért és a felhőtlenségért, mint egy kevésbé előnyös küllemű nőnek. 

Hány meg hány példa van előttünk, ami azt bizonyítja, hogy ez baromság. Ráadásul a szépség nem véd meg egy erőszakos apától, ahogy egy erőszakos párkapcsolattól sem. 

Berry többször látta az alkoholista apját verekedni az anyjával, ötéves koráig többször volt szemtanúja annak, hogyan kínozza az apa a családot. Aztán a szülei elváltak, de a sorsa ezután sem volt könnyű. Volt olyan időszak is az életében, amikor szó szerint az utcára került, és hiába kért segítséget az anyjától, az nem adott neki. 

Így beszélt egy későbbi interjúban erről az időszakáról:

„Nagyon kemény volt. Felhívtam az édesanyámat, hogy adjon kölcsön egy kis pénzt, és ő nemet mondott, ami ahhoz vezetett, hogy egy éven át nem beszéltünk egymással, mégis valószínűleg ez volt az egyik legjobb dolog, amit értem tehetett.”

Persze abban a helyzetben nehéz felismerni, hogy a segítségnyújtás megtagadása sokszor a legtöbb, amit tehetnek velünk. (Én is voltam a karrierem elején ilyen helyzetben, pontosan értem, miről beszél Berry, bár szerintem közületek is sokan érteni fogják. Aki átélt hasonló helyzetet, az valószínűleg egyetért.)

Később dolgozott pultosként és pincérnőként, majd szépségversenyeken mérette meg magát lehengerlő sikerrel. Berry vonásai egyébként tényleg tökéletesek. Igazi, szimmetrikus, szabályos szépség, finom vonalakkal, szép ívű szájjal és szemmel. És persze ragyogóan tehetséges is, de az tagadhatatlan, hogy ő olyan korban lett világsztár, amikor a kiemelkedő szépség igenis mérvadó volt Hollywoodban (persze most is az, de talán már sokat formálódott azóta ez a világ ebben a tekintetben is).

Berryt különben nem csak jutalmazták aranyszobrokkal: a Macskanő miatt 2005-ben megkapta a legrosszabb női főszereplőnek járó Arany Málnát, amit el is ment átvenni. Ráadásul parodizálta a színpadon a 2002-es Oscar-díjas köszönőbeszédét. (Amúgy nem általános jelenség, hogy egy sztár a legrosszabb alakításért járó díjat átvegye, de a színésznő iszonyú jó fej módon ezt megtette.)

Egyébként a személyes kedvenc filmem tőle a Gothika, amiben egy olyan pszichiátert alakít, aki egy szép napon hazamegy, és szó szerint lemészárolja a férjét. A sztori nagyon jó, elképesztően hátborzongató, és Berry olyan pályatársaival játszik benne, mint Penélope Cruz és Robert Downey Jr. Ha még ezt sem láttad, akkor mindenképp kölcsönözd ki a tékából, bár jól aludni nem tudsz majd miatta. 

Robert Downey Jr. és Halle Berry a Gothikában (2003) - Forrás: InterCom

Berry legutoljára a John Wick harmadik részében szerepelt. Publikus Instagram-fiókjában legfőképpen az edzéséről szóló videóit osztja meg (már csak ezért is érdemes követni).

2016-ban vált el férjétől, a szintén színész Olivier Martineztől a férfi erőszakos viselkedése miatt. Két gyermeket nevel.

És még mindig olyan csodálatos, mint huszonöt évvel ezelőtt, amikor Miss Kénkövi Sharon Stone-t alakította.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic