A tavalyi és a tavalyelőtti gála a fontos politikai üzenetekről, és a felszabadító, lelkesítő beszédekről szólt, nemcsak a színpadon és a mellkasokra tűzve, hanem a vörös szőnyegen is. Idén nem volt semmi ilyesmi, viszont a Dolby színház előtti vörös szőnyeges bevonulás talán még soha nem volt ennyire színes és sokféle.

Be kell, hogy valljam, engem az egész gálából csak egyvalami érdekelt: Lady Gaga és Bradley Cooper performansza.

A fél világ ugyanis azt találgatja Gaga vegas-i show-ja után – ahol filmbéli partnerét és rendezőjét a színpadra szólította, hogy együtt adják elő az azóta már Oscar-díjas Shallow című betétdalt –, hogy összejöttek-e vagy sem. A ceremónia rendezői mindenesetre elegánsan beültették a színész menyassszonyát, a világszép Irina Shaykot Gaga és Bradley közé az első sorba, ő pedig állva tapsolt a színpadi produkciójuk után, ami csak egy fokkal sikerült kevésbé érzelmesre, mint a vegas-i előadás. Gaga egyedül érkezett, mert éppen múlt héten jelentette be egy közleményben, hogy szakított vőlegényével (hoppá), Bradley pedig nemcsak Irinát, hanem a mamáját is magával hozta, így hármasban pózoltak a vörös szőnyegen. 

Persze az, hogy mi igaz mindebből, csak ők tudhatják, de ha az egész csak egy színjáték a film promóciója miatt, akkor tegnap a színészi díjakat valójában nem Rami Malek és Olivia Colman vitte haza, hanem Gaga és Cooper. 

De tudom, hogy titeket ez a bulvár-maszlag nem érdekel, beszéljünk inkább a ruhákról.

Míg a 2018-as év vörös szőnyege majdnem teljesen a Harvey Weintstein-botránytól és az ennek nyomán létrejött mozgalomaktól volt hangos, addig idén újból kiszínesedett a gála teljes pompájában. Azt is meg lehet állapítani, hogy 2019 slágerszíne a rózsaszín lesz a lehető legtöbb árnyalatban, kezdve a halovány babarózsától a harsogó ciklámenig. De színekkel és a virágokkal egyébként sem bántak visszafogottan a stylistok, mert van itt minden – bár az egyik legfontosabb és legérdekesebb ruha mégsem borult tavaszba.

Lady Gaga megidézte valamelyest ugyanis Audrey Hepburnt az Álom luxuskivitelben című filmből. Nemcsak a ruhája és a frizurája hasonlított a törékeny színésznő karakterére, Holly Golightly-ra, hanem konkrétan ugyanazt a gyémántot (mármint csak a követ egy másik láncon) viselte, amit Hepburn a film elhíresült promófotóin 1961-ben. A Tiffany-gyémánt a hozzáillő fülbevalóval „csupán” 69 millió dollárba került, így az est legdrágább outfitjének a címét Gaga nyerte, na, de vitt haza még mást is. Ő és szerzőtársai kapták a legjobb betétdalért ítélt Oscar-szobrot, a fent említett Shallowért, teljesen megérdemelten. Az énekesnő ráadásul a hátára varratott egy rózsát, ami mellé odaíratta: La vie en Rose (ezt az Edith Piaf-számot is elénekelte ugyanis a Csillag születikben.) Szóval Lady Gaga megérkezett. Nem is akárhogyan:

A cikk a hirdetés után folytatódik!

A másik fontos, tabudöntő megjelenést nem egy nő, hanem egy férfi produkálta. Billy Porter amerikai előadóművész egy Christian Siriano által tervezett darabban jelent meg, ami egy klasszikus férfiöltönnyel kezdődött, és egy hatalmas, abroncsos estélyiben végződött. Porter sosem a visszafogott megjelenéséről volt híres, de ezúttal azt az üzenetet is elhozta az év legfontosabb gálájára, hogy férfiként is kifejezheted újszerűen magad: legyél maszkulin-, nőies-, meleg-, hetero-, pánszexuális vagy akármilyen – egyszerre.

A vörös szőnyeg slágerszíne tehát a rózsaszín volt. Bár én nem kifejezetten kedvelem ezt a színt (jó, semennyire), és a habcsókos megoldásokat sem bírom, azért elismerem, hogy voltak az estélyik között szép darabok. Viszont ahogyan már EBBEN A CIKKEMBEN is megírtam, az Oscar kőkemény biznisz a divat terén is, így az est másnapján már minden a ruhalistákkal van tele. Nincs mit tenni, én is felállítottam a sajátomat. Kezdjük a TOP hárommal (aztán a többit is mutatom, hogy te is listázhass):

1.

Jennifer Hudson Elie Saab estélyije számomra a legcsodálatosabb – persze lehet velem vitatkozni, de én nagyon bírom, amikor a fazon ennyire kiemeli a női testet. A visszafogott cipőválasztás pedig külön piros pontot érdemel. (Vörös árnyalatú ruhához mindig halovány cipőt illik választani.)

2.

Charlize Theron egy hátul mélyen dekoltált Dior-darabot viselt, és sötétre festette az egyébként szőke haját. Nem tudom, hogy a ruha miatt tette-e ezt, de nagyon passzolt a mélybarna haj ehhez a szürkéskék árnyalathoz. 

3.

Emilia Clarke egy csodás Balmain-kreációban jelent meg. Ez a rózsaszín árnyalatú, gyöngyházfényű szín nem áll jól mindenkinek (rajtam például borzalmas volna), de Emilián fantasztikusan mutat. Na és a szabásvonal… az valami mesés.

Folytatom a sort a galériában. Kattintsatok a képre!

Mint már korábban jeleztük, az Oscar-gála idén műsorvezető és kínos poénok nélkül zajlott, de úgy tűnik, mégsem maradt senkiben hiányérzet. Még akkor is élvezetes volt a gála, ha a legégetőbb kérdésre továbbra sincs válasz: vajon összejött-e Gaga meg Cooper…?

Szentesi Éva