Nem traktállak titeket az életrajzával, azt bárhol elérhetitek. Klimt a mai napig az egyik leghíresebb és az egyik legdrágább festő a világon. 1862-ben született és 1918-ban, évre pontosan száz évvel ezelőtt halt meg Bécsben, 55 éves korában, agyvérzésben. Soha nem nősült meg, bár imádta a nőket. A legnagyobb szerelmeit őrzik azok a képek, amiknek millió csodálója van világszerte. Kapcsolataiból tizennégy gyereke született, de hivatalosan csak hármat ismert el sajátjának. 

Ami külsejét egyedivé tette, azok a hatalmas lebernyegek voltak, amikben szinte egész életében járt. Leghosszabb kapcsolata (bár ezt sosem ismerték el hivatalosan) egy bizonyos Emilie Flöge nevű nővel volt, akit Bécs Coco Chaneljeként is emlegettek. Flöge ugyanis divattervezőként dolgozott, és korát megelőzve vérbeli egyenjogúságpárti, intelligens, gondolkodó nő volt. Kapcsolatuk 1890-ben kezdődött és egészen a festő haláláig tartott, annak ellenére, hogy Klimt közben párhuzamos viszonyokat folytatott különböző nőkkel. 

Klimt és Flöge együtt is alkotott. Klimt tervezett Flöge kollekcióiba mintákat, ruhavonalakat, a nő pedig modellt állt egyik képéhez (A kép címe: Emilie Flöge portréja). 

Klimt és Flöge

Abban a korban üdítő kivételek voltak, igazi felpezsdülést jelentettek a bécsi kulturális és divatéletnek is. Megjelenésük abszolút egyedinek számított. Erről számos fennmaradt fotó tesz tanúbizonyságot.

Klimt azonban – és rajta keresztül Flöge is – nemcsak a kortársait inspirálta, hanem a mai napig nagy hatással van nem egy, nem két világhírű tervezőre. A Dior-háztól kezdve Elie Saabon át Zuhair Muradig számos dizájnert megihletett az ellenállhatatlan forma- és színvilága. Az aranyai, cirádái, virágai, a szabálytalan, mégis kecses rétjei, az eltúlzott, ám habkönnyű, erőteljes női alakjai a mai napig bekúsznak a divat művészetébe. 

A következő galériákban ezeket a kollekciókat gyűjtöttem össze. A képre kattintva lapozhatjátok őket:

1.

Christian Dior (haute couture kollekció, tavasz/nyár, 2008)

John Galliano zsenialitásáról és művészetéről szintúgy regényt tudnék írni. A Dior-házban való ténykedése idején számos alkalommal nyúlt vissza különböző korokhoz és stílusokhoz. Külön öröm volt, amikor a 2008-as couture kollekcióban a szecessziós festőt hívta múzsájául. Sajnos a képek nem túl jó minőségűek, de ezek voltak a legkevésbé pixelesek azok közül, amik fennmaradtak. Talán így is kivehető, hogyan értelmezte újra Klimt mesés világát. Nekem az aranylapos megoldások a kedvenceim.

2.

L' Wren Scott (ready to wear kollekció, ősz/tél, 2013)

Az amerikai divattervező négy évvel ezelőtt vetett véget az életének, súlyos depresszióval küszködött. Halála előtt hosszú ideig Mick Jagger barátnője volt. Scott gyakorlatilag egy két lábon járó, huszonegyedik századi Klimt-nő volt, már ami az 183 centis sudár termetét, karcsú alakját és hosszú, hullámos haját illette. Nem véletlen tehát, hogy ő is visszanyúlt a szecessziós festőhöz egy kis ihletért. Szerintem az ő ruhái állnak legközelebb a Klimt-festmények világához. 

3.

Aquilano Rimondi (ready to wear kollekció, tavasz/nyár, 2013)

Az olasz tervező nem egyedi (haute couture) kollekciót készített ebből a képi világból, hanem az utcán is hordható verziót, azaz ready to weart. Elég konkrétak a formák, nem sok találgatást hagyott nekünk, hogy mire is gondoljunk, ha levesszük a boltok polcairól ezeket a ruhákat. Mindenkinek egyből az osztrák festő ugrik be.

4.

Elie Saab (haute couture kollekció, tavasz/nyár, 2016)

Elie Saab jóval asszociatívabb. Bár így is fel lehet ismerni a jellegzetes klimti ornamentikát. Saab az a tervező, aki évről évre mesebeli királylányoknak való kollekciókat alkot. Ruhakölteményeit ezért a sztárok is előszeretettettel viselik a díjátadókon. 

5.

Valentin Yudashkin (ready to wear kollekció, tavasz/nyár, 2014)

Csodálatos aranyvirágok fonják körbe a kecses, női testeket. Így menetelnek az igazi hölgyek, aranyban. 

6.

Zuhair Murad (haute couture kollekció, tavasz/nyár, 2013)

Zuhair Murad nem is egy kollekciót szentelt Klimt munkásságának. Én a féloldalas, görög istennőre emlékeztető ruhát venném fel először. Te melyiket?

7.

Zuhair Murad (haute couture kollekció, ősz/tél, 2016)

Három évvel később ismét visszanyúlt a festőhöz. A galéria nyitóképén szereplő estélyit Olivia Culpo viselte a 2017-es Golden Globe díjátadó gálán. Milyen jól tette!

Gustav Klimt tehát nem csak a festészetben tette magát halhatatlanná. Számos festőre volt hatással, és a divattervezésben, az építészetben, de a lakberendezésben is visszaköszön az a formavilág, amit csak ő volt képes megálmodni, és ami a mai napig egyedivé teszi. Őt még másolni se szégyen.

Szentesi Éva

Képek: Getty Images, Vogue

Felső kép: Inge Prader osztrák művész munkája, aki élő modellekkel fotózta újra Klimt leghíresebb műveit. (Forrás ITT)