Givenchy és Hepburn

(A fotóra kattintva képgaléria nyílik, amelyben végigkövetheted a színésznő és a tervező legendás barátságát!)

Bár kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen, végül aztán évtizedes barátság alakult ki kettejük között, sőt a tervező gyakorlatilag múzsájának tekintette a színésznőt, Hepburn pedig lelkes reklámarca lett a cégnek. 1953-ban, amikor Hepburn bejelentkezett a párizsi divatszalonba, hogy a következő filmjéhez, a Sabrinához válogasson ruhákat, akkor Givenchy azt hitte, hogy a nagy amerikai sztár, Katherine Hepburn érkezik próbára. Csalódott volt, amikor Audrey-val találkozott, hiszen akkor még nem mutatták be első filmjét, a Római vakációt, így nem volt még ismert a színésznő. Valahogy aztán mégis meggyőzte a tervezőt, hogy legalább az előző kollekcióból hadd vihessen magával néhány darabot, és Givenchy egyáltalán nem bánta meg, hogy adott neki ruhákat. Innentől fogva gyakorlatilag nem is tette ki másban a lábát otthonról a színésznő, csakis Givenchy ruháiban. A hétköznapi és a filmes ruhatárának nagy részét is gyakorlatilag a márka darabjaival töltötte föl haláláig.

Givenchy és más legendák 1960-'88-ig

(Kattints a fotóra a galériához!)

De nemcsak Audrey Hepburn viselte előszeretettel Givenchy ruháit, hanem más rajongói is akadtak a divatháznak abból a korszakból, amíg ő tervezett. Nem is akármilyen neveket találtam a vevői között: Doris Day, Elizabeth Taylor, Jackie Kenneddy, Lauren Bacall (róla sajnos nem találtam olyan fotót, amelyen egyértelműen jelzik, hogy Givenchyt visel) vagy Grace Kelly.

Givenchy és a színésznők napjainkban

(Kattints a fotóra a galériához!)

Noha a divatház kreatív igazgató székében 1995 óta nem ül ott a névadó tervező, olyan nevek terveztek a Givenchy élén, mint Galliano, McQueen, McDonald vagy Tisci. Közülük Riccardo Tisci töltötte a leghosszabb időt a vezetők között, és az ő nevéhez köthető a gótikus vonalvezetés, amit előszeretettel viselt például Cate Blanchett, Rooney Mara vagy Nicole Kidman. 

Utolsó kollekciójának bemutatóján Hubert de Ginenchy azt nyilatkozta: 

„Nem kedvelem a feltűnési viszketegséget, amely abban merül ki, hogy mindenáron modernnek tűnjünk.”

Ezzel is arra utalt, mennyire nem kedveli az új divatirányzatokat, sőt, szerinte a klasszikus vonalvezetések eltűnésével a követhető divatirányzatok is semmissé váltak.

Givenchy és egyik manökenje az utolsó, általa tervezett kollekciójának a bemutatóján, 1995-ben

Nos, lehet vele vitatkozni vagy egyetérteni. De az biztos, hogy a Givenchy-divatháznak sikerült megőriznie az igazi, tapintható klasszikus eleganciát Hubert de Givenchy művészetéből.

Szentesi Éva

Források: ITT, ITT, ITT, és ITT